«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και οφείλουμε να το κάνουμε να είναι καλύτερο, πιο λειτουργικό, πιο προσβάσιμο και πιο αποτελεσματικό» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για τα Άτομα με Αναπηρία που διοργανώθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση Συμπερίληψης και Ίσης Μεταχείρισης για Όλους». «Αν αφαιρέσεις τους ανάπηρους από το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι τότε ουσιαστικά η κοινωνία αυτο-ακρωτηριάζεται. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αυτούς, αντιθέτως μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με αυτούς» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στην εκδήλωση, που έγινε στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας και Εθνικός Συντονιστής για τις Πολιτικές ΑμΕΑ Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Κώτσηρας, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας Κωνσταντίνος Στεφανίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης, η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Παρασκευή Δραμαλιώτη και η  Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου, Δρ. Μαρία Μουσμούτη.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης για να ακουστούν τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, σημειώνοντας ότι «τώρα είναι η στιγμή που οι Βρυξέλλες σιωπούν και δίνουμε το λόγο σε όλους  τους Ευρωπαίους πολίτες».

Επιπλέον, επισήμανε ότι η εποχή της πανδημίας στέρησε ακόμα περισσότερα από τους ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι είχαν ήδη στερηθεί πολλά στην ελευθερία πρόσβασης, στην ελευθερία κίνησης, στην ελευθερία επικοινωνίας και την ελευθερία των ίσων ευκαιριών». Για το λόγο αυτό, είπε, «τώρα πρέπει να δουλέψουμε με πολιτικές οι οποίες θα φέρουν τους ανθρώπους με αναπηρία πολύ πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων». 

Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έρχεται να αντιμετωπίσει στην πράξη πολυετείς αδικίες σε βάρος των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, το οποίο δίνει περισσότερο ρόλο και περισσότερη προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες ενώ ομογενοποιούνται πολιτικές που ήταν διάσπαρτες σε διάφορα Υπουργεία». Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των πολιτικών για ΑμΕΑ, λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης, το amea.gov.gr.