Για τις τρέχουσες εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και στην ενημερωτική εκπομπή του δημ/φου Γιώργου Κουβαρά, «Evening Report».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι με την όξυνση θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο του δεύτερου κόμματος και να ανακόψει την φθορά του». «Η στρατηγική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική Πολάκη. Για τις ακρότητες Κουρουμπλή υπήρξε διαγραφή. Όμως, η καθημερινή υβριστική συμπεριφορά και οι ακρότητες Πολάκη στη Βουλή, φαίνεται ότι είναι κατ' εντολή και σε απόλυτη σύμπραξη με τον κ. Τσίπρα», πρόσθεσε.

Για την στάση του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ότι «το ΚΙΝΑΛ ακόμα δεν έχει βρει τον βηματισμό του. Η στάση που ακολουθεί ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει ότι θέλει να βγάλει από πάνω του το βάρος της συγκυβέρνησης και της προηγούμενης πορείας και αυτή είναι μια συνήθεια στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς στη ΝΔ τιμούμε την ιστορία μας και τις ιστορικές επιλογές μας, τα ιστορικά στελέχη στηρίζουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο δεν συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι «δεν βρισκόμαστε σε  ύφεση, ωστόσο, αυτό που δεν βλέπουμε είναι κινήσεις στο πεδίο και αυτό είναι κάτι που το έχουμε κατακτήσει». Σημείωσε ακόμη ότι «πάντα η χώρα μας προετοιμάζεται ώστε να είναι έτοιμη στρατιωτικά, όμως σε μια προεκλογική χρονιά για την Τουρκία, το άνοιγμα ενός μετώπου με την Ελλάδα θα χαλούσε τα σχέδια Ερντογάν».

Ερωτηθείς για τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η Γαλλία έβαλε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα σε ότι αφορά στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Αυτό που τονίζουμε εμείς είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει από πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας σε πάροχος ασφάλειας στον κόσμο».

Ως προς την Ουκρανική κρίση, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι «η διαμεσολάβηση της Τουρκίας δεν έχει γίνει αποδεκτή από κανένα παίκτη» και ότι η επίσκεψη Ερντογάν στο Κίεβο αφορά στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με την Ουκρανία. Ως προς το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, εξέφρασε την άποψη ότι «η διπλωματία έχει ακόμα ρόλο να παίξει».