Σε μια περίοδο παγκόσμιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και εύθραυστων ισορροπιών, όπου η ενεργειακή, οικονομική και επισιτιστική κρίση δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα όλων των κρατών, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Απέναντι σε μια ρητορική άλλων εποχών και σε αξιώσεις παράνομες και ανιστόρητες, η χώρα μας απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Προτάσσει τη διεθνή νομιμότητα, την ιστορική αλήθεια και τα ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα, που αποδεικνύουν τις θέσεις της. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται». Και όποιος θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή αρχιτεκτονική ασφάλειας μέσω εκβιασμών και αναθεωρητικών στρατηγικών για να επιβάλλει το δικό του αφήγημα σφάλλει.  

Η ψυχραιμία και η νηφαλιότητά μας, όμως, δεν πρέπει να παρερμηνευτούν και να εκληφθούν ως εφησυχασμός ή αδράνεια εκ μέρους μας. Αντίθετα, ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική, αξιοποιούμε κάθε δυνατό διπλωματικό δίαυλο και διεθνοποιούμε την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε κάθε ευκαιρία. Όσοι ασχολούμαστε με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ενημερώνουμε συνεχώς τους εταίρους μας στην ΕΕ και πιέζουμε να γίνει αντιληπτό ότι οι απειλές στρέφονται κατά των ίδιων των ευρωπαϊκών συνόρων. Στο ΝΑΤΟ, επισημαίνουμε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός αποτελεί ένα ζωντανό θέμα ασφάλειας, που θέτει σε κίνδυνο όλη τη νοτιοανατολική του πτέρυγα. Παράλληλα, εμβαθύνουμε συμμαχίες στρατηγικής σημασίας με ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, χώρες που έχουν λόγο στις διεθνείς εξελίξεις και ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Και, φυσικά, σε διμερές επίπεδο, επικοινωνούμε  συστηματικά τις θέσεις μας με χάρτες και στοιχεία, που καταρρίπτουν ιστορικές ανακρίβειες και επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις.

Αυτά ήταν πάντα και είναι και σήμερα τα πρωταρχικά όπλα της Ελλάδας. Ο Διάλογος, το Διεθνές Δίκαιο, η ειρηνική επίλυση των διαφορών. Γι’ αυτό και δεν παρασυρόμαστε σε έναν φαύλο ανταγωνισμό υβριστικών δηλώσεων ούτε ενθαρρύνουμε στείρες αντιπαραθέσεις για λόγους εντυπωσιασμού και εσωτερικής κατανάλωσης, που τορπιλίζουν τις σχέσεις των λαών. Παιχνίδια πόλωσης και τεχνητής έντασης η Ελλάδα δεν παίζει. Η Ελλάδα μιλά με τις συμμαχίες της, με τις τεκμηριωμένες θέσεις της, με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.

Και στέλνει τόσο στη γείτονα όσο και διεθνώς ένα σαφές μήνυμα. Ότι η εθνική της κυριαρχία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Και ότι τα εθνικά της συμφέροντα θα τα προστατεύει πάντα με κάθε κόστος. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ακολουθήσει και η Τουρκία τον δρόμο της διπλωματίας και να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας. Αλλιώς, σε μια περίοδο που η Ελλάδα συντεταγμένα εδραιώνει τη θέση της ως πυλώνα σταθερότητας και διευρύνει το αποτύπωμά της στην περιοχή, η Τουρκία θα βρεθεί στο περιθώριο ως απολογήτρια ενός αναθεωρητισμού που δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.