Στις 6 Ιουλίου 2022, στο Βερολίνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής (ή Bundestag), Βουλευτή κ. Michael Roth και την Επικεφαλής της Γραμματείας της Επιτροπής κα Dr. Ursula Bell. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα όπως οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για την Ευρώπη, οι κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς και η ενεργειακή κρίση. Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε διεξοδικά στη διαρκή τουρκική προκλητικότητα κατά της Ελλάδας.

Ακολούθως, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Γερμανο-Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, Βουλευτή κ. Carsten Träger και το Προεδρείο της Ομάδας, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα που σχετίζονται με την ελληνική ομογένεια στη Γερμανία και τις ενεργειακές προκλήσεις στην Ευρώπη. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις στοχευμένες κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ ενημέρωσε διεξοδικά τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), Πρέσβη κ. Rolf Nikel, ενώ επισκέφθηκε τα γραφεία του European Council of Foreign Relations όπου συνομίλησε με την κα Dr. Anna Kuchenbecker, Διευθύντρια Στρατηγικών Συνεργασιών για τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Για τις κοινές προκλήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό αλλά και τις επιμέρους συνέπειες αυτού του πολέμου όπως είναι η επισιτιστική κρίση συζήτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Γερμανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Κλίμα Anna Lührmann, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχαν σήμερα Βερολίνο, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Για όλες αυτές τις κρίσεις «χρειάζεται μία στιβαρή, ενιαία, και ουσιαστική αντιμετώπιση», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογραμμίζοντας πως «η συνεργασία μας με τη Γερμανία ως μία από τις ισχυρότερες Ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να είναι διαρκής, συνεχής και βέβαια απόλυτα ειλικρινής». Ιδίως, επισήμανε τη σημασία της εμβάθυνσης και της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία στηρίζουν σθεναρά και οι δύο χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε στην κα Lührmann τα θέματα της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία και των γερμανικών επανορθώσεων. Την ενημέρωσε ακόμη για την τουρκική προκλητικότητα και τη μετάλλαξη της τουρκικής απειλής καθώς και για τις ενέργειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων και την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας αλλά και για τις διπλωματικές της κινήσεις. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του καθώς έγινε αποδέκτης των διαβεβαιώσεων της Γερμανίας ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Atlantik Brücke και Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου και Βουλευτή του CDU, κ. Norbert Röttgen και την Εκτελεστική Διευθύντρια, κα Julia Friedlander. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς επίσης και η ενεργειακή κρίση.