Την ανάδειξη και αναγνώριση του έργου των Ελλήνων Διπλωματών για τη συμβολή τους στις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης του Υπουργείου Εξωτερικών, επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή παράδοσης του Αρχείου του διπλωμάτη και πρώτου Υπουργού Εξωτερικών της Μεταπολίτευσης στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Δημητρίου Μπίτσιου.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης – στην τελετή, στην οποία ήταν παρών ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης – σημείωσε ότι το 1974, επί Υπουργίας Δημητρίου Μπίτσιου και Υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ελήφθησαν δύο αποφάσεις οι οποίες έχουν ως εμπνευστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αποτελούν τη βάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των επόμενων δεκαετιών. Η πρώτη αφορά την πρόταση για παραπομπή του ζητήματος της χάραξης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και η δεύτερη το αίτημα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα του, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, με τίτλο «Όπως τα έζησα», για την άψογη και καθημερινή συνεργασία και τη συμμετοχή στις σημαντικές συσκέψεις που είχε με τον Δημήτριο Μπίτσιο. Στο ίδιο βιβλίο σημειώνει ακόμη τη συμβολή του Δημητρίου Μπίτσιου στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής, ως συντάκτη της συμφωνίας Παπανδρέου - Κανελλόπουλου το 1966, την περίοδο που ήταν πολιτικός σύμβουλος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η ανάδειξη των επιτυχιών των Ελλήνων διπλωματών στη «διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας» καθώς και η αξιοποίηση των αρχείων του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ελληνική διπλωματία, όπως είπε, έχει καταφέρει να εντάξει τη χώρα στο σκληρό πυρήνα όλων των ευρωπαϊκών και ευρω-ατλαντικών θεσμών και να μεγαλώσει τη χώρα μέσα από σημαντικές επιτυχίες. Τέλος, συνεχάρη τον Κωνσταντίνο Μπίτσιο, υιό του Δημητρίου Μπίτσιου και πρέσβη ε.τ, για την πρωτοβουλία του να δωρίσει το αρχείο του πατέρα του και μέρος του προσωπικού του αρχείου στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να δώσει το όνομα του Δημητρίου Μπίτσιου στο Αναγνωστήριο της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.