Πριν λίγες μέρες, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω στο Τόκυο την Ελληνική Κυβέρνηση στην κηδεία του δολοφονηθέντος Ιάπωνα πρώην Πρωθυπουργού Shinzo Abe. Παράλληλα με τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, η επίσκεψή αυτή ήταν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα του  Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα επισκεφτεί επίσης την Ιαπωνία, ότι η Ελλάδα επιδιώκει ουσιαστική αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των χωρών μας.  

Ελλάδα και Ιαπωνία, παρά τη γεωγραφική απόσταση, έχουμε πολλά κοινά σημεία αναφοράς. Τη μακρά ιστορία και πολιτισμό, τους ιδιαίτερους δεσμούς με τη θάλασσα, τη "γεωγραφική μοίρα" να ζούμε δίπλα σε μεγάλους και δύσκολους γείτονες. Αλλά και την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Δεν είναι τυχαία, επομένως, η στήριξη στις ελληνικές θέσεις που εξέφρασαν όλοι οι Ιάπωνες υπουργοί και βουλευτές που ενημέρωσα για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φιλειρηνική Ιαπωνία δεν ανέχεται απειλές πολέμου όπως το casus belli ούτε ιστορικούς αναθεωρητισμούς για τη Συνθήκη της Λωζάνης- την οποία έχει υπογράψει και η ίδια- προς εξυπηρέτηση νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών. Ως νησιωτικό κράτος, αναγνωρίζει την ΑΟΖ των νησιών, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η Τουρκία κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Και ως χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό, καταδικάζει την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος ασφάλειας, που επιχειρείται στην Ουκρανία αλλά και στη γειτονιά μας. Οι διαδοχικές επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών, η δική μου και προσεχώς του Πρωθυπουργού αποτελούν το κατάλληλο πλαίσιο, για να επιβεβαιώνεται η συναντίληψή μας στα θέματα αυτά και να ενισχύεται η στρατηγική μας συνεργασία.

Μια συνεργασία που επιδιώκουμε, φυσικά, να είναι πολυεπίπεδη, ώστε οι άριστες πολιτικές σχέσεις να αντικατοπτρίζονται και στους οικονομικούς δείκτες. Καθώς η Ιαπωνία είναι η 3η οικονομική δύναμη παγκοσμίως, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί της. Αντίστροφα, διαθέτει μοναδική γεωστρατηγική θέση και συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν οικονομικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις. Ήδη η ΝΤΤ DATA, η έκτη μεγαλύτερη εταιρία υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής διεθνώς, άνοιξε φέτος γραφείο στην Ελλάδα. Τηλεπικοινωνίες, logistics, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός προσφέρουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, πέρα από τη ναυτιλία όπου παραδοσιακά καταγράφεται υψηλός όγκος συναλλαγών (ένα ελληνόκτητο πλοίο κατασκευάζεται κάθε 15 μέρες στα ιαπωνικά ναυπηγεία από το 1952).

Σημασία έχει, όμως, το μέλλον. Πώς μπορούμε να χτίσουμε  ακόμα περισσότερα. Στην Ιαπωνία συνάντησα μια δυναμική ελληνική  επιχειρηματική κοινότητα αλλά και Ιάπωνες πολιτικούς και επιχειρηματίες που επιθυμούν εντατικοποίηση των σχέσεών μας. Τον Οκτώβριο, μάλιστα, έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιαπωνίας. Επομένως, είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί το momentum και να προωθηθούν  αποτελεσματικά οι διμερείς σχέσεις. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αποκατάσταση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνα- Τόκιο, που είναι προϋπόθεση και ταυτόχρονα πολλαπλασιαστής των διμερών συναλλαγών. Η βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρή.  

Επιστρέφοντας από το Τόκυο, πεποίθησή μου είναι ότι χρειαζόμαστε συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ιαπωνία. Η Ιαπωνία του 1922, που μέσα στη φωτιά της Σμύρνης έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες μεταφέροντάς τους στα ελληνικά νησιά χάρη στο πλοίο Tokei Maru και τον γενναίο καπετάνιο του. Και η Ιαπωνία του 2022 που σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής αβεβαιότητας μπορεί να προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.