Κύριε υπουργέ, εκτιμάτε πως σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής έγινε, έστω και με καθυστέρηση,  ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης; Ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών;

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ενεργειακό συνιστούν ένα τεράστιο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια ισχυρή πολιτική ευρωπαϊκή απάντηση στα παιχνίδια των αγορών. Μας δίνουν όπλα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να δημιουργήσουμε ένα απαραίτητο δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές. Υπήρχαν πράγματι καθυστερήσεις και αέναες συζητήσεις. Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν στη συζήτηση αυτή με διάθεση συνεννόησης και μέσα από υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, πέτυχαν να βρουν τον κοινό τόπο. Υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα που αλλάζουν την εικόνα, όπως οι κοινές αγορές φυσικού αερίου, η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου με το λεγόμενο διάδρομο των τιμών, καθώς επίσης και η αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, είναι πως πολλά από αυτά που είχε προτείνει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Μάρτιο, σήμερα γίνονται ευρωπαϊκή πολιτική. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέλος αυτής της διαπραγματευτικής ομάδας, που όπως με το Ταμείο Ανάκαμψης έτσι και τώρα, οι προτάσεις της Ελλάδας γίνονται μέρος της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

 

Που αποδίδετε την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα όλο το τελευταίο διάστημα, ποια η στρατηγική της χώρας μας για την αντιμετώπισή της και πόσο ρεαλιστική θεωρείτε, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, την προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης;

Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει επιτέλους πως δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας η συνέχιση της επιθετικής ρητορικής και της προκλητικής συμπεριφοράς κατά ενός γείτονα και ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να αλλάξει ρότα. Ο φανατισμός που καλλιεργεί σκοπίμως στο εσωτερικό της χώρας του για εκλογικούς λόγους οδηγεί στην ένταση και όχι στην αποκλιμάκωση. Ας ακούσει έστω και τώρα την πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης που του λέει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί τη σύγκρουση.
Εμείς επιδιώκουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, θέλουμε να συνεχιστεί και ο διάλογος, αλλά αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ενημερώνουμε διαρκώς τους εταίρους μας στην Ε.Ε και τους συμμάχους μας και είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και την εδαφική μας ακεραιότητα, αν αυτό χρειαστεί. Ο αναθεωρητισμός δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

 

Ποια η απάντηση της χώρας μας στην προσπάθεια ενεργοποίησης του άκυρου τουρκολιβυκού "μνημονίου", αλλά και στην συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την γειτονική χώρα;

Είναι ένα επαίσχυντο κατασκεύασμα της Άγκυρας, που καταπατά κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου, δεν έχει καμία νομική υπόσταση και βρίσκεται ήδη στις διπλωματικές καλένδες. Η Ελλάδα φυσικά δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα της και έχει ήδη συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με χώρες κλειδιά-όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Κι αυτό προφανώς ενοχλεί την απέναντι πλευρά.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η Τουρκία εργαλειοποιεί την αγωνία και τον πόνο ανυπεράσπιστων ανθρώπων, γυναικών και μικρών παιδιών για να πλήξει την Ελλάδα. Προσπαθεί με τη διασπορά fake news να μας βάλει στο στόχαστρο. Η ίδια η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σώζει ζωές. Αυτό έγινε αντιληπτό τόσο στο πρόσφατο περιστατικό στα Κύθηρα, όσο και σε εκείνο στον Έβρο. Ταυτόχρονα, ακολουθούμε μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική και θωρακίζουμε τα σύνορα μας, που σας θυμίζω, είναι και σύνορα της Ε.Ε. Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι!

 

Πως βλέπετε τις εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Κίεβο και τι ορατότητα μπορεί να υπάρξει, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, για τερματισμό του πολέμου και σχεδιασμό της επόμενης ημέρας;
 
Από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πήραμε ξεκάθαρη θέση. Καταδικάσαμε την απρόκλητη εισβολή σε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα και σταθήκαμε στο πλευρό των αμυνομένων. Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων κι αυτό μας προκαλεί ανησυχία και εγρήγορση. Σ΄ αυτήν την κρίσιμη ώρα, το ζητούμενο είναι να απαντήσουμε ως Ευρώπη ενωμένοι όχι μόνο με κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, αλλά να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στους Ουκρανούς. Έχουμε ήδη αποφασίσει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση από κοινού με άλλες χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, συνδράμοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

 

Γιατί η ΝΔ συνδέει την ανάγκη για σταθερότητα με την προοπτική αυτοδυναμίας στις εκλογές του 2023 ;
 
Τα τελευταία 3,5 περίπου χρόνια, η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει σημαντικά άλματα προς τα εμπρός. Η σημερινή Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι η Ελλάδα του 2019. Έχουμε κάνει μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια, αλλάξαμε την εικόνα μας στην Ε.Ε και σε όλο τον κόσμο, αναπτύξαμε μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, θέσαμε την ελληνική οικονομία σε νέα τροχιά, ανοίξαμε το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές, κάναμε πράξη το ψηφιακό μετασχηματισμό. Πετύχαμε πολλά, πρέπει όμως να γίνουν ακόμα περισσότερα, κυρίως για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε αυτό τον δύσκολο χειμώνα.

Αυτοδυναμία και σταθερότητα είναι τα όπλα για να ολοκληρώσουμε μια δυναμική πορεία που βάζει τις στέρεες βάσεις για τη νέα και ισχυρή Ελλάδα, για τις επόμενες γενιές.