«Οι απειλές της Τουρκίας ούτε μας αγγίζουν, ούτε μας φοβίζουν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα. Με αφορμή τη συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας, ο κ. Βαρβιτσιώτης στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας: «Να γνωρίζουν ότι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε απειλή. Οι κόκκινες γραμμές μας είναι οι γαλάζιες γραμμές των συνόρων μας». Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, δηλώνει ότι  «η πολιτική ζωή δεν μπορεί να είναι δέσμια από λίστες ονομάτων που βγαίνουν σε... δόσεις και με ατεκμηρίωτα στοιχεία». Και προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «επιβιώσει» πολιτικά μέσα από το θέμα, επιδιδόμενος «σε μια τοξική αντιπολίτευση, καθώς δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει άλλο πολιτικό αφήγημα».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

H επιθετική ρητορική της Τουρκίας συνεχίζεται. Ο Ερντογάν απείλησε εκ νέου ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Τι απαντάτε;

 

Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις αρχές του διαλόγου και όχι του παραλόγου, του Διεθνούς Δικαίου και όχι της αυθαιρεσίας, της καλής γειτονίας και όχι του «τσαμπουκά». Εμείς δεν ακολουθούμε τη μονότονη και συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας, η συμπεριφορά της οποίας αποδοκιμάζεται συνεχώς από εταίρους και συμμάχους. Δεν εφησυχάζουμε. Απαντάμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Θωρακίζουμε τη χώρα αμυντικά και διπλωματικά. Η Τουρκία και ο Πρόεδρός της θα πρέπει να σκέφτονται λίγο περισσότερο όταν απευθύνουν τέτοιου είδους απειλές με επαναλαμβάνοντας φράσεις όπως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Οι απειλές αυτές ούτε μας αγγίζουν, ούτε μας φοβίζουν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να γνωρίζουν ότι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε απειλή. Οι κόκκινες γραμμές μας είναι οι γαλάζιες γραμμές των συνόρων μας.

 

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως είναι αιτία πολέμου η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας σε 12 μίλια. Εξετάζετε αυτή την επέκταση; Και, αν ναι, πότε μπορεί να γίνει;

 

Η Ελλάδα, να θυμίσω, κύριε Σιαδήμα, επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στην περιοχή του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια. Έτσι για πρώτη φορά, η χώρα μας μεγάλωσε από το 1947. Ήταν μια πράξη ειρήνης και συνεργασίας, που οδήγησε στην επέκταση την εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι ένα τεράστιο εθνικό κεκτημένο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε καταστήσει σαφές ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα όπου αλλού κρίνουμε και σε χρόνο που εμείς θα αποφασίσουμε ότι υπηρετούνται και διασφαλίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

Η πρόσφατη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους Τούρκους, ανοίγει εκ νέου την κουβέντα για τα F-16. Τι λέτε;

 

Προφανώς και στην ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούμε τις εξελίξεις, καθώς η προσπάθεια πώλησης F-16 προς την Τουρκία δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να περνά απαρατήρητο, από τη στιγμή μάλιστα που υφίσταται διαρκής εναντίον μας τουρκική απειλή. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας, η οποία έως σήμερα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως», εκεί όπου επιπλέον μετά τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση υπεροχής και ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα, καθώς προχωρά κανονικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, ενώ έχει ήδη κατατεθεί επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για την ένταξη στο πρόγραμμα των F-35.

 

Πώς σχολιάζετε το πρόσφατο περιστατικό με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Λιβύη;

 

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με σθεναρότητα και αποφασιστικότητα τη δίκαιη θέσης της ότι το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» είναι άκυρο και στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας.

 

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση μετά τον πύραυλο που έπληξε την Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ; Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως ο πύραυλος ήταν τελικά ουκρανικός και όχι ρωσικός.

 

Το πρόσφατο περιστατικό στα σύνορα της Πολωνίας επιβεβαιώνει τους φόβους που υπάρχουν για την πρόκληση ενός ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύρραξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και όχι σπασμωδικές αντιδράσεις. Κάτι που επέδειξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Επιπλέον, ο τρόπος αντιμετώπισης του συμβάντος από το ΝΑΤΟ δείχνει και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Συμμαχία στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ευρώπη.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό αν στη λίστα που έχει δημοσιευθεί με τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν με κακόβουλο λογισμικό υπάρχει και υπουργός με νόμιμη επισύνδεση. Τι λέτε;

 

Σας θυμίζω, κύριε Σιαδήμα, τη δέσμευση του πρωθυπουργού να βγουν όλα στο φως. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα αποκάλυψης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων αναγνώρισαν την ύπαρξη του προβλήματος και προχώρησαν στην απομάκρυνση προσώπων που είχαν την αντικειμενική ευθύνη όλων των χειρισμών. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν κρύφτηκε. Κινήθηκε θεσμικά, παρουσιάζοντας ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ και την αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα, ενώ οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης. Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «επιβιώσει» πολιτικά μέσα από το θέμα των παρακολουθήσεων. Επιδίδεται σε μια τοξική αντιπολίτευση, καθώς δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει κάποιο άλλο πολιτικό αφήγημα, από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα μακρύ κατάλογο επιτυχιών σε πολλούς τομείς του κυβερνητικού έργου. Κι αυτό οι πολίτες το αντιλαμβάνονται.

 

Πάντως, και το δικό σας όνομα είναι στην λίστα με όσους παρακολουθούνταν με το Predator. Ποιος μπορεί να σας παρακολουθούσε;

 

Η πολιτική ζωή δεν μπορεί να είναι δέσμια από λίστες ονομάτων που βγαίνουν σε … δόσεις και με ατεκμηρίωτα στοιχεία. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτές είναι οι μόνες λίστες και αν είναι πραγματικές ή όχι. Επιπλέον, οι «αποκαλύψεις» αυτές, όπως θέλει να τις εμφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνοδεύονταν από κάποιες αποδείξεις ή στοιχεία. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και στις έρευνες που διεξάγει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη της αλήθειας. Πρέπει να πέσει φως και να μην υπάρχουν σκιές.

 

Η υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να φέρει πιο μπροστά τις εκλογές; Ήδη οι τόνοι ανεβαίνουν, ενώ τίθενται και τα εκλογικά διλήμματα.

 

Το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου. Στον δρόμο προς τις κάλπες, κάποιοι θα επιχειρήσουν να δηλητηριάσουν την πολιτική ζωή. Το δίλημμα είναι ένα και το έθεσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής: Ποιος είναι ικανός να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια στο μέλλον. Η απάντηση είναι μία: H Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!