Συνέντευξη στην «Αξία» και στον Δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη

Την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές θα επηρεάσουν την ψυχολογία του εκλογικού σώματος διατυπώνει με την συνέντευξη του στην «Αξία» ο υποψήφιος Βουλευτής στη Β’ Αθήνας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το σύνολο του έργου της και όχι από το τελευταίο δραματικό γεγονός. Ειδικά για τις πυρκαγιές επισημαίνει ότι και μόνον ο αριθμός τους είναι ικανός για να δείξει ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η χώρα συγκλονίζεται από την ανείπωτη τραγωδία με τις καταστροφικές πυρκαγιές και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιρρίπτουν ευθύνες στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ποια είναι η άποψη σας;
- Όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την τραγωδία που ζει η χώρα μας. Τούτη την ώρα πρέπει να σκύψουμε με σεβασμό πάνω στους συνανθρώπους μας που περνούν δύσκολες ώρες και να τους βοηθήσουμε. Δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών ούτε ώρα για πολιτική εκμετάλλευση. Δεν είμαι από τους πολιτικούς που θέλω να ωραιοποιώ τις καταστάσεις όμως αυτό που με απασχολεί είναι η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων. Όταν η χώρα η χώρα μετράει τις πληγές της όλοι οφείλουμε να την βοηθήσουμε.
Ερ.: Μας χωρίζουν λίγες μόλις ημέρες πριν από την αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου. Μια εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στον απόηχο αυτής της τραγωδίας. Πόσο αισιόδοξος είστε;
- Θεωρώ ότι οι πυρκαγιές σαφέστατα και θα επηρεάσουν την ψυχολογία του εκλογικού σώματος όπως έχουν επηρεάσει όλους μας ξεχωριστό. Πιστεύω όμως ότι οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν μια Κυβέρνηση στο σύνολο της. Και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν γιατί οι πολίτες έχουν και γνώση αλλά και κρίση. Εμπιστεύονται τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των πληγέντων. Εμπιστεύονται την Κυβέρνηση η οποία άμεσα ανακοίνωσε γενναία μέτρα με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε ανέργους, συνταξιούχους, σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν και σε όλους τους πυρόπληκτους χωρίς γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες. Η πολιτεία κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να ξαναδώσει ελπίδα σε όλους τους πολίτες που περνούν δύσκολες ώρες.
Ερ.: Πιστεύετε ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο ή πρόκειται για ένα άλλοθι με αόρατους εχθρούς;
- Νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι οι πυρκαγιές που έκαψαν τη χώρα ήταν μια σύμπτωση. «Ξεφύτρωσαν» πολλά μέτωπα την ίδια ώρα σε διαφορετικά σημεία της χώρας με τα τραγικά αποτελέσματα. Και μόνο αυτό δείχνει ότι υπήρχε ένα σχέδιο. Εγώ δεν αναζητώ κανένα άλλοθι ούτε κυνηγάω τον αόρατο εχθρό. Τέτοιες πρακτικές όμως καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι πυρκαγιές αργά τη νύχτα σε πολλά σημεία της χώρας δεν μπήκαν ούτε από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ούτε από την ξηρασία που πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά κάποιοι τις έβαλαν. Οι Ελληνικές αρχές κάνουν ότι μπορούν ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη διακοσύνη.
Ερ.: Πως σχολιάζετε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σας ικανοποιούν;
- Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από το 2004 έως και σήμερα η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά. Αυτό σαφέστατα μας δίνει πολιτική υπεροχή και μας γεμίζει αισιοδοξία. Ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά δεν έχει περάσει τέτοια προεκλογική περίοδο ή όμοια της. Τα χαρακτηριστικά της είναι ιδιαίτερα αλλά και η συζήτηση που γίνεται επικεντρώνεται στο θέμα που συγκλονίζει τη χώρα, τις πυρκαγιές. Παρόλα αυτά προκύπτει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται με συντριπτικά ποσοστά τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία για τη διακυβέρνηση του τόπου. Αν δούμε δε και όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα καταλήξουμε στο εξής συμπέρασμα, όχι μόνο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η αξιόπιστη λύση για τη χώρα αλλά ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πείθουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι μπορούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Βεβαίως η καλύτερη δημοσκόπηση θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου και είμαι σίγουρος ότι το κριτήριο των πολιτών θα είναι αλάνθαστο.
Ερ.: Πως κρίνετε τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου για αυτή την κρίση που περνάει η χώρα;
- Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και είμαστε η παράταξη που το έχει κάνει πράξη. Πως όμως μπορούμε να εμπιστευτούμε το ΠΑΣΟΚ όταν στο μεγάλο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ενώ τόνιζε κατηγορηματικά ότι θα ψήφισε αναθεωρητέες διατάξεις όπως το άρθρο 16 τελικά προτίμησε τη φυγή. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ως υπεύθυνη στάση τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάνει αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες, πάνω στις πληγές τις πατρίδας μας. Η «νέα αλλαγή» που επικαλείται δεν μπορεί να στηρίζεται στον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί είναι αυτοί που προτάσσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.