Συνέντευξη στην Απογευματινή

Νέος αλλά έμπειρος στα πολιτικά πράγματα της χώρας, με πλούσια δράση, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για την αναγκαιότητα ίδρυσης Υπουργείου Περιβάλοντος πολύ πριν τυλίξουν οι φλόγες την χώρα μας. Πρότεινε παράλληλα την κατάργηση του Υπουργείου δημόσιας Τάξης καιτην ενσωμάτωση του στο Υπουργείο Εσωτερικών,  σύμφωνα με τα ισχύοντας σε όλες τιεςς Ευρωπαικές χώρες. Έχοντας δύο επιτυχημένες θητείες στο ενεργητικό του διεκδικεί για τρίτη φορά την επανεκλογή του στην γνώριμη γι' αυτόν Β' Αθηνών. Η μάχη που έχουμε μπροστά μας γίνεται ανάμεσα στο αυριο και το χθες είναι το "μότο" στο οποίο εδράζεται το αίτημα του για  ισχυρή λαική εντολή στην κυβέρνηση των έργων.

Γράφει η Λία Νικητάκη.

Ερ.: Η εξαιρετικά σύντομη προεκλογική περίοδος που διανύουμε, είναι αρκετή για έναν υποψήφιο βουλευτή της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας;

Απ.: “Το μικρό χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου δεν αρκεί για κανέναν που δεν είχε επαφή με το εκλογικό Σώμα όλη την προηγούμενη περίοδο. Δεν έχει σημασία εάν έχεις εκλεγεί κατά το παρελθόν, όσο αν έχεις διατηρήσει την επαφή σου με τον κόσμο ο οποίος σε στήριξε στις προηγούμενες εκλογές. Κι επειδή είμαι απ΄ αυτούς που έχουν διατηρήσει ζωντανή αυτή την επαφή, δεν αισθάνομαι ότι η μικρή προεκλογική περίοδος με περιορίζει. Άλλωστε ήμουν  απ΄ αυτούς που πίστευαν ότι η μακρά προεκλογική περίοδος δεν ευνοεί τον τόπο. Χαίρομαι διότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα βάζοντας ένα σαφές δίλημμα: Ποιος θέλει και μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι με αυτή τη σαφήνεια που ετέθη το δίλημμα και ανεξάρτητα από το σύντομο του χρόνου, ο καθένας μπορεί να ξεκαθαρίσει απόλυτα την άποψή του για το πού θέλει να πάει ο τόπος την επόμενη μέρα”.

Ερ.:  Στα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ποιο είναι το κυβερνητικό έργο που κατά τη γνώμη σας αναδεικνύεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό;

Απ.: “Το μεγαλύτερο έργο είναι αυτό που συντελέστηκε στον τομέα της Οικονομίας. Το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών, η αλλαγή της ρότας ανάπτυξης του τόπου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριζε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η οικονομία της χώρας θα καταρρεύσει, ότι δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ότι θα αυξηθεί η ανεργία μετά την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, ότι δεν θα δούμε αύξηση στην εισροή ξένου συναλλάγματος και τουριστών στον τόπο. Όλα αυτά διαψεύστηκαν. Παραμένουμε πρωταθλητές στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, η χώρα έγινε πόλος ξένων σημαντικότατων επενδύσεων. Μόνο το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες συντελέστηκε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στον τραπεζικό χώρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με 5,5 δισ. ευρώ, δείχνει ότι έχει αλλάξει το επενδυτικό κλίμα. Και βέβαια, κάθε χρόνο σημειώνεται καινούργιο ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών. Αυτή η αλλαγή στην Οικονομία θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι ένα έργο το οποίο δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο, εγκαταλείποντας την πορεία που έχει χαράξει μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία στο οικονομικό πεδίο”.

Ερ.: Μιλώντας για τον Τουρισμό κι επειδή έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον τομέα αυτόν, εκτιμάτε ότι η καταστροφή που έπληξε το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας θα έχει συνέπειες;

Απ.: “Κάθε φυσική καταστροφή έχει συνέπειες στον τόπο στον οποίο εξελίσσεται αλλά μην ξεχνάτε ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο στα Κανάρια νησιά που αποτελούν το κόσμημα του Ισπανικού τουρισμού αναγκάστηκαν να μετακινηθούν 15.000 άνθρωποι και να φύγουν από τα ξενοδοχεία λόγω πυρκαγιών. Δεν είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο της οποίας η τουριστική υποδομή υφίσταται τέτοια πλήγματα και νομίζω ότι μπορούμε να ανακάμψουμε, όπως άλλωστε το έχουμε πράξει μετά από σεισμούς, από ναυάγια κ.ο.κ.”.

 

Ερ.: Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής από τον κρατικό μηχανισμό θεωρείτε ότι ήταν αποτελεσματική;

Απ.: “Καταρχάς, ήταν πρωτόγνωρο το εύρος της καταστροφής και το μέγεθος του φαινομένου. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το κράτος την “επόμενη μέρα”.  Με σοβαρότητα, αμεσότητα, συμπόνοια και, πάνω απ΄ όλα, με σεβασμό στον πολίτη ο οποίος έχει ανάγκη. Σίγουρα, την ώρα της μάχης θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερος συντονισμός αλλά δεν είναι η στιγμή να κάνουμε κριτική. Αυτό που προέχει είναι να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα”.

Ερ.: Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα των εκλογών;

Απ.: “Το πρώτο είναι να δημιουργήσουμε τις δομές ενός ισχυρού δείκτη κοινωνικής προστασίας γι αυτούς που έχουν ανάγκη, ανασυντάσσοντας όλο το συστήμα και να δώσουμε σ΄ αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, περισσότερα. Το δεύτερο πράγμα, το οποίο θεωρώ ότι μετά τις πυρκαγιές έχει καταστεί πλέον απόλυτη αναγκαιότητα, είναι να χαράξουμε μια νέα περιβαλλοντική πολιτική”.  

Ερ.: Ποιο είναι, κατά την εκτίμησή σας, το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Απ.: “Σαφέστατα, ποιος θέλει και μπορεί να πάει τον τόπο μπροστά.  Από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ είναι προσκολλημένο στο παρελθόν. Το μόνο που έχει να παρουσιάσει είναι τι έκανε σαν κυβέρνηση, και εξακολουθεί να υποστηρίζει πράξεις και πολιτικές οι οποίες έχουν καταδικαστεί από τον Ελληνικό λαό. Τα μικρά κόμματα το μόνο που θέλουν είναι να εκβιάσουν το πολιτικό σύστημα ώστε να μην υπάρχει ισχυρή διακυβέρνηση. Λένε, μάλιστα, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Συνασπισμός, ότι δεν θέλουν και να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη πρόταση συγκυβέρνησης, απεκδύονται, δηλαδή, την οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη.  Η μόνη δύναμη η οποία εγγυάται σήμερα και προτείνει μια πορεία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων είναι η Νέα Δημοκρατία. Και θεωρώ ότι ακριβώς αυτό είναι και το αίτημα της Ελληνικής κοινωνίας. Αυτά τα χρόνια που περάσανε, όσες φορές τολμήσαμε, όσες φορές συγκρουστήκαμε, όσες φορές προχωρήσαμε μπροστά, κερδίσαμε. Όσες φορές συμβιβαστήκαμε με πρόσωπα, καταστάσεις και δομές που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, βρεθήκαμε απολογούμενοι”.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι θα είναι πεντακομματική η επόμενη Βουλή;

Απ.: “Ο εκλογικός μας στόχος είναι να δώσουμε στον Κώστα Καραμανλή την απόλυτη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, γιατί δεν θέλουμε -και νομίζω ότι τελικά θα φανεί ξεκάθαρα μπροστά στους Έλληνες το εκλογικό διακύβευμα- να πάμε σε μια λογική, είτε “πολιτικής ομηρίας” της Νέας Δημοκρατίας, είτε ακυβερνησίας. Γι αυτό μπορούμε να δούμε μια Βουλή η οποία θα έχει τέσσερα κόμματα και όχι πέντε. Τις τελευταίες μέρες πιστεύω ότι αυτό το εκλογικό διακύβευμα θα επηρεάσει πολλούς από τους ψηφοφόρους”.

Ερ.: Προσωπικά έχετε ήδη εκλεγεί δυο φορές βουλευτής, έχετε δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς κατά την μέχρι σήμερα πορεία σας, ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα σημεία του έργου σας;

Απ.: “Τα τελευταία χρόνια έδωσα τη μάχη των επιχειρημάτων μέσα στη Βουλή από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, στηρίζοντας το κυβερνητικό έργο και αποκρούοντας τις έωλες κατηγορίες που διατύπωνε σε πάρα πολλά θέματα το ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι απ΄ αυτούς που προέβαλαν τη διαφωνία τους για να αποκτήσουν χώρο και χρόνο στα ΜΜΕ. Αντίθετα, κατέθετα προτάσεις που σήμερα βλέπω να υιοθετούνται από ευρύτερους κύκλους. Για παράδειγμα, έχω μιλήσει πολύ καιρό τώρα για την αναγκαιότητα ίδρυσης υπουργείου Περιβάλλοντος, πράγμα το οποίο όπως φαίνεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά.  Παράλληλα, βρέθηκα πάρα πολύ κοντά στους ανθρώπους της εκλογικής μου περιφέρειας, τους πολίτες της Β΄ Αθηνών.” Άλλωστε δεν μου αρέσει να μιλώ εγώ για τον εαυτό μου. Ο κόσμος γνωρίζει τι έχω κάνει ξέρει το ενδιαφέρον μου και τώρα είναι η δική του ώρα να μιλήσει.

Ερ.: Το γεγονός ότι προέρχεστε από ιστορική πολιτική οικογένεια, πόσο σας έχει βοηθήσει

Απ.: “Ο πατέρας μου λέει ότι δεν υπήρχε Βουλή στην οποία να μην συμμετάσχει ένας Βαρβιτσιώτης! Αυτό δημιουργεί την υποχρέωση σε μένα να φανώ αντάξιος μιας ιστορικής παρακαταθήκης“.

Ερ.: Ύστερα από τόσα χρόνια επιτυχούς θητείας στην πολιτική φιλοδοξείτε να κατακτήσετε μια θέση υπουργού ή, έστω, υφυπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα;

Απ.: “Τώρα είναι η ώρα της δράσης. Τώρα όλοι είμαστε απλοί στρατιώτες που πρέπει να δώσουμε την μάχη για να μην χαθεί ούτε μια ψήφος. Αυτό είναι το πρωτεύων. Αν το επιτύχουμε αύριο θα ξημερώσει μια νέα ημέρα η οποία θεωρώ ότι θα είναι ημέρα των νέων ανθρώπων”.