ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αισθάνεστε από την πλευρά σας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα στον οικονομικό τομέα; από τη μια με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, από την άλλη στο ζήτημα του ΦΠΑ, στην αναθεώρηση του ΑΕΠ…»

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Το πιο βασικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι φέτος αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες σημαντικά, διότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις φοβερές πυρκαγιές του καλοκαιριού οι οποίες κόστισαν στην οικονομία κάπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα πρέπει από κάπου να βγούνε και όλες οι κοινωνικές απαιτήσεις για τις οποίες γίνεται λόγος –επίδομα θέρμανσης, οι κοινωνικές απαιτήσεις για αύξηση συντάξεων- από κάπου πρέπει να προέλθουν αυτά τα λεφτά, δεν αρκεί το συμμάζεμα της οικονομίας που έγινε τα τελευταία χρόνια για να χρηματοδοτήσει όλη αυτή την κοινωνική πολιτική. Και κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και προς τους πολίτες και να λέμε ότι τα όρια του προϋπολογισμού ούτε απεριόριστα είναι, ούτε έχουμε έναν υπουργό Εθνικής Οικονομίας ο οποίος είναι «μάγος». Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει αποδειχθεί ότι κάνει με σοβαρότητα τη δουλειά του, ότι βάζει στόχους τους οποίους μπορεί και πετυχαίνει.»       

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άρα τι πρέπει να γίνει;»

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Πιστεύω ότι καταρχάς αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειώσουν τα υπουργεία τις δαπάνες τους –και δεν εννοώ τις δαπάνες τους σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες- αλλά να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα τα υπουργικά γραφεία. Δεν  μπορούμε να βλέπουμε ούτε σπατάλες, ούτε υπέρογκες διαφημιστικές εκστρατείες.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει κάτι που σας ενόχλησε και το λέτε;»

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Όχι, αλλά νομίζω ότι θα δώσουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα αν πούμε ότι πρώτα από όλα περιορίζουμε τα έξοδα λειτουργίας του Κράτους και της κυβέρνησης συνολικότερα και μετά προχωράμε αντίστοιχα στο να περιορίσουμε και τους πολίτες -αυξάνοντας τους φόρους ή βάζοντας διαφορετικές κλίμακες είτε στο ΦΠΑ, είτε στο φόρο για το πετρέλαιο-.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν ξέρω αν αυτά τα χρήματα θα βγουν από τον περιορισμό της σπατάλης, μακάρι, φοβάμαι όμως ότι θα βγουν και από τους πολίτες…»

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Γεγονός είναι ότι παρότι παραμονές των εκλογών ετέθη το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κανένας από τους δύο δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να αυξηθεί. Και δεν αρνήθηκαν αυτό το ενδεχόμενο, γιατί δεν θα ήθελαν να βρεθούν στη δύσκολη θέση την επόμενη των εκλογών, αντιμετωπίζοντας την πίεση την οποία αισθανόμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον επίτροπο, τον κο Αλμούνια, και από όλα τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε. Διότι ο βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει, πως θα φέρουμε δημοσιονομική τάξη στη χώρα.»      

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπετε αύξηση του ΦΠΑ;»

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Παρακολουθώ όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται για αύξηση ή όχι του ΦΠΑ, περιμένουμε σαφέστατα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να γυρίσει από αυτές τις σημαντικές συναντήσεις που έχει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Έχουμε υποσχεθεί πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις στους πολίτες μέσα από την κατάργηση άδικων φόρων, -θεωρώ για παράδειγμα ότι οι φόροι κληρονομιάς είναι πολύ πιο άδικοι ως φόροι από ό,τι είναι ο ΦΠΑ…»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Προεκλογικά μας λέγατε ότι η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά, ότι έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα με την επιτήρηση και ότι με αυτή την έννοια μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Τώρα μου λέτε «που θα βρεθούν τα λεφτά;» Δεν το λέγατε προεκλογικά.»

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν σήμερα έχουμε να επιδείξουμε κάτι είναι οι επιτυχίες μας στον οικονομικό τομέα και ότι το ισχυρό ατού της ΝΔ –πέρα από όλα τα άλλα- ήταν η σοβαρότητα και η στιβαρότητα που είχε επιδείξει ο Γιώργος Αλογοσκούφης όλα αυτά τα χρόνια.  Έχουμε όμως σήμερα ανοιχτό ένα θέμα κοινωνικών παροχών, δημιουργία Ταμείου κατά της φτώχιας, καταπολέμηση του φαινομένου της κοινωνίας των δύο τρίτων. Για να δημιουργήσουμε το Ταμείο κατά της φτώχιας -το οποίο δημιουργούμε τις επόμενες μέρες- και να το χρηματοδοτήσουμε χρειάζονται χρήματα. Έχει επίσης αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ δεν έχει σταματήσει την κατανάλωση, το οποίο θα σήμαινε κάτι πολύ δύσκολο ως οικονομικό αποτέλεσμα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι για να μπει μια τάξη στην πολυφωνία των ημερών, ένα μέτρο θα μπορούσε να είναι η διαγραφή κάποιου στελέχους;»

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση στις διαγραφές, όταν δεν υπάρχει λόγος. Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ακόμα και πικρίες ανθρώπων που έχουν προσφέρει στην παράταξη δεν σημαίνει ότι αμφισβητείται η ενότητα της ΝΔ, ή η σοβαρότητα με την οποία στηρίζουμε την κυβέρνηση. Τη στιγμή που θα υπάρξουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες με τις οποίες θα διακινδυνεύσει το κυβερνητικό έργο και όσα έχουμε συνομολογήσει όλοι μαζί, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί και αυτό το φαινόμενο, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.»