Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Bill Clinton είχε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο περιθώριο του Capital Forum, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το μοντέλο της μοντέρνας οικονομίας και τις προκλήσεις της στον 21ο αιώνα, για το πρόβλημα των κλιματολογικών αλλαγών, για τις λύσεις που προτείνει στα πλαίσια της κοινής δραστηριοποίησης του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά και για τα "δικά" μας θέματα, την κρίση στα Ίμια και την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στη μοντέρνα οικονομία, ο Μπιλ Κλίντον ανέφερε ότι οι μεγάλες προκλήσεις είναι τρεις, η ανέχεια (περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με εισόδημα λιγότερο των δύο δολαρίων την ημέρα, ενώ ένας στους τέσσερις πεθαίνει από ασθένειες), η αστάθεια (ο τρόπος επιχειρηματικής δραστηριοποίησης σήμερα δεν είναι διατηρήσιμος για τα επόμενα πενήντα χρόνια) και η κρίση ταυτότητας (στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας οι λαοί αδυνατούν να εναρμονίσουν την τοπική τους κουλτούρα σε μια διεθνώς αποδεκτή συμπεριφορά). Σημείωσε, μάλιστα, ότι από το πρόβλημα ταυτότητας που αντιμετωπίζουν οι λαοί πηγάζει και η τρομοκρατία.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, ο Μπιλ Κλίντον ανέφερε ότι κακώς θεωρείται πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθούν με την υιοθέτηση της χρήσης οικολογικής ενέργειας, τονίζοντας ότι οι νέες "καθαρές" μορφές ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν –μεταξύ άλλων- στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση της παραγωγικότητας και, τελικά, στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο "οικολογικό" κτίριο του Φαλήρου και σημείωσε ότι εάν η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ επιτύχουν τους ρυθμούς αποτελεσματικότητας της Ιαπωνίας στο πεδίο της ενέργειας, στα επόμενα πενήντα χρόνια οι εκπομπές ρύπων θα περιορισθούν κατά 20%.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με τον πόλεμο στο Ιράκ, τονίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως "το ακριβότερο πράγμα στη μοντέρνα οικονομία είναι το να πας στον πόλεμο". Το εβδομαδιαίο κόστος του πολέμου είναι τέτοιο, που σε έναν χρόνο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, επεσήμανε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν επιλύεται εύκολα, λόγω των του περίπλοκου πλέγματος των επιπτώσεων που θα προέκυπταν από την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή.

Μιλώντας για την κρίση στα Ίμια –και αφού χαρακτήρισε το συμβάν "τραγικό", ομολογώντας ότι τον έκανε "καλύτερο πρόεδρο"- σημείωσε ότι η επίλυση του προβλήματος απαιτούσε εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς. "Καθόμουν στο γραφείο μου και ξαφνικά άρχισαν να κτυπούν τα τηλέφωνα", είπε. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανζού Τσιλέρ, προσπαθούσε να μου εξηγήσει ότι "Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν πόλεμο, επειδή δύο τούρκοι δημοσιογράφοι και κάποιοι έλληνες βαρκάρηδες συνεπλάκησαν σε έναν βράχο που κατοικούσε μία κατσίκα", είπε με χαρακτηριστική ειλικρίνεια ο Μπιλ Κλίντον, προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκόμενων, για να συμπληρώσει "στην αρχή γέλασα κι εγώ σαν κι εσάς, αλλά μετά, αφού ανάλωσα αρκετές ώρες για να δω τους χάρτες της περιοχής, να διαβάσω τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για τη λεπτή γραμμή των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας και να συζητήσω με τους συμβούλους για την ακριβή εκτίμηση της κατάστασης συνειδητοποίησα ότι ένα ζήτημα που σε κάποιους μπορεί να φαίνεται μικρό, για κάποιους άλλους είναι ιδιαίτερα σοβαρό και το αντίστροφο". Η μεγαλύτερη στιγμή ήταν στους σεισμούς του ‘99, όταν Τούρκοι και Έλληνες αλληλοβοηθήθηκαν βάζοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές τους, σημείωσε ο Μπιλ Κλίντον.

Όταν του ζητήθηκε από τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά να γνωμοδοτήσει σχετικά με το τι θα έπραττε εάν ως αρχηγός μιας παράταξης είχε υποστεί δύο εκλογικές ήττες –όπως η σοσιαλιστική παράταξη στην Ελλάδα- ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: "Δεν γνωρίζω τις ειδικές συνθήκες της χώρας και γι’ αυτό δεν είμαι ο καταλληλότερος σύμβουλος, αλλά μπορώ να πω ότι, όταν χάνεις δύο φορές θα πρέπει να αναρωτηθείς τι έφταιξε. Θα ερευνούσα τη βάση των ψηφοφόρων που αντιπροσώπευε η παράταξή μου για να διαπιστώσω ποιες ακριβώς είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τι ακριβώς τους προσφέρω".

Αναφερόμενος, τέλος, στην υποψηφιότητα της συζύγου του, Χίλαρυ Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον επεσήμανε ότι εφόσον εκλεγεί, θα ασχοληθεί με την "αποκατάσταση της εικόνας των ΗΠΑ στο εξωτερικό" και δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, "θα κάνω ότι μου ζητήσει να κάνω και δεν θα κάνω ότι μου ζητήσει να ...μην κάνω".