Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παρουσία των Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Τασούλα και Ι. Παλκιωτάκη και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, ενημέρωσε την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007, στο ΥΠΕΘΑ, το Προεδρείο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για θέματα αμυντικής πολιτικής της χώρας.

 

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην συνάντηση αυτή είπε τα εξής: «Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την άμεση ανταπόκριση, ή μάλλον για την αμεσότητα με την οποία ζήτησε να γίνει αυτή η συνάντηση. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ερχόμαστε εδώ, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να ενημερωθούμε για τα εθνικά θέματα, για τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Επιτροπή της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, αποτελείται από συναδέλφους Βουλευτές που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για τα θέματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, αποτελείται από ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί πολύ σοβαρά εθνικά θέματα, κατέχοντας υπουργικές ή ακόμα και πρωθυπουργικές θέσεις. Αυτό μας δημιουργεί την υποχρέωση να σκεφτόμαστε αλλά και να διατηρήσουμε ένα πνεύμα που υπήρχε πάντοτε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις. Να σκεφτόμαστε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και ιδιαίτερα τη στιγμή που έχουμε εθνικά θέματα ανοιχτά και γίνονται διαπραγματεύσεις για κρίσιμα ζητήματα όπως για το Σκοπιανό. Ιδιαίτερα την ώρα που παραμένουν ανοιχτές οι απειλές και το γεωπολιτικό μας περιβάλλον παραμένει ασταθές, είναι σημαντικό όλα τα πολιτικά στελέχη όλοι οι κοινοβουλευτικοί που ασχολούνται και συμμετέχουν σε αυτή την Επιτροπή να έχουν μια ιδιαίτερη γνώση και επαφή με τα Γενικά Επιτελεία και βεβαίως πάνω από όλα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Νομίζω ότι το πνεύμα το οποίο διακατέχει την πολιτική ηγεσία είναι πνεύμα συνεργασίας, είναι ένα πνεύμα το οποίο όλο τον καιρό που είστε Υπουργός το έχετε υπηρετήσει με συνέπεια, δίνοντας βήμα στο διάλογο ανάμεσα στα κόμματα, ώστε να υπάρχει στα θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μια πολιτική συναίνεση.

Θεωρούμε ότι αυτό που έχετε μέχρι τώρα χαράξει σαν πολιτικό στόχο, εμείς θα το επιδιώξουμε  προκειμένου η επιτροπή να καταστεί πεδίο γόνιμου διαλόγου, όπου δεν θα γίνεται αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από χθες, όπου σημαντικές συμφωνίες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαστημική τεχνολογία και την ένταξη της Ελλάδας στη διαστημική εποχή συζητήθηκαν στην Επιτροπή, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης.

Θέλω να σας ευχαριστήσω άλλη μια φορά γι’ αυτή την πρόσκληση για ενημέρωση. Σίγουρα δεν θα τελειώσει εδώ ο διάλογος μεταξύ του Υπουργείου και της Επιτροπής και πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα σας καλέσουμε ή θα μας καλέσετε να μας ενημερώσετε στη Βουλή για πιο πολιτικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας. Και πάλι ευχαριστώ και εσάς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τους Επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,  για την παρουσία τους και την ουσιαστική ενημέρωση».

 

Ο κ. Μεϊμαράκης, από την πλευρά του σημείωσε τα εξής: «Η συνάντησή μας δεν υποκαθιστά τις συνεδριάσεις της Βουλής ούτε τις αντικαθιστά. Είναι μια συνάντηση περισσότερο γνωριμίας. Επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους εκλεκτούς συναδέλφους για πρώτη φορά σε θέματα τέτοια. Ένα μήνα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης είναι χαρά πράγματι που μπορούμε να σας συναντήσουμε άμεσα και να σας ενημερώσουμε. Πρέπει να σας πω ότι μόλις έγινε η εκλογή του Προεδρείου της Επιτροπής, ανταποκριθήκαμε και ζητήσαμε να γίνει αυτή η ενημέρωση την πρώτη εβδομάδα. Χαίρομαι, λοιπόν, που πριν κλείσει ο Οκτώβριος προχωρήσαμε σε αυτή την ενημερωτική συνάντηση. Πιστεύω ότι η συνεδρίαση αυτή μπορεί να επαναληφθεί στη Βουλή, ώστε να σας δώσουμε και εκεί τις απαιτούμενες απαντήσεις, εφόσον χρειαστεί.

Ζήτησα σε αυτή την πρώτη ενημερωτική συνάντηση να βρίσκονται και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου.

Είμαστε έτοιμοι και έχουμε να προχωρήσουμε διάφορα νομοσχέδια και νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις, οι οποίες έχουν συζητηθεί και στην προηγούμενη Βουλή στην Επιτροπή μας, όπως το μισθολόγιο με τα 860 ευρώ που κατατίθεται την άλλη εβδομάδα, αλλά και πάρα πολλές άλλες διατάξεις οι οποίες λύνουν κάποια χρόνια προβλήματα. Πρέπει να σας πω ότι το πολυνομοσχέδιο είναι στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, στο Γενικό Λογιστήριο.     

Πιστεύω μέσα στις επόμενες μέρες να εγκριθεί και να κατατεθεί στη Βουλή για να συζητηθεί μάλλον στις αρχές του επόμενου χρόνου. Είχαμε θέσει για διάλογο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική επιτροπή κάποια ζητήματα τα οποία μας απασχολούσαν και πρέπει να σας πω ότι θα τα θέσουμε και από τις αρχές του νέου χρόνου και πάλι στην Επιτροπή. Ταυτόχρονα θα κουβεντιάσουμε και με τους εκπροσώπους και τις αντιπροσωπείες των κομμάτων. Πρέπει να δούμε και πάλι μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και στην εξέλιξη της νέας τεχνολογίας, πως θα θέλαμε να είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, τι στόχο θα έχουν και πως πρέπει να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα τα οποία δημιουργούνται. Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε πως θα ανταποκριθούν ακόμα περισσότερο στην κοινωνική αποστολή την οποία έχουν αναλάβει. Είχε γίνει μια συζήτηση πάλι εδώ στον ίδιο χώρο με την προηγούμενη κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα θέματα αυτά και έχουν καταγραφεί οι απόψεις. Θεωρώ και πιστεύω ότι πρέπει να τα ξανακουβεντιάσουμε. Επίσης, θα μου επιτρέψετε να τα κουβεντιάσουμε και με τις αντιπροσωπείες των κομμάτων μετά ή παράλληλα, ώστε να καταλήξουμε έχοντας κάνει έναν ευρύ διάλογο και έχοντας κατακτήσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μέσα από μια ειλικρινή συνεννόηση, Κι αυτό διότι πιστεύουμε ότι τα θέματα της Εθνικής Άμυνας είναι θέματα που πρέπει να τύχουν της ευρύτερης δυνατής συνεννόησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης μειώνεται όσον αφορά στον έλεγχο και ο ρόλος της Κυβέρνησης στην ευθύνη. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν θέλω να σας ευχαριστήσω και θέλω να ευχηθώ στο Προεδρείο να είναι σιδεροκέφαλο και να έχουμε καλή συνεννόηση και καλή συνεργασία. Ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε».

 

Πριν ξεκινήσει η ενημέρωση από τον Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ υποστράτηγο Σπύρο Παπαδάκη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης έλαβε ξανά τον λόγο τονίζοντας: «Ευχαριστώ πολύ Πρόεδρε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όπως και στην προηγούμενη Βουλή με τους εκλεκτούς συναδέλφους, τους Υφυπουργούς τον κύριο  Μιχαλολιάκο και τον κύριο Λαμπρόπουλο ήμασταν στη διάθεση κάθε συναδέλφου και μεμονωμένα για να τον ενημερώσουμε για το οποιοδήποτε θέμα, το ίδιο ισχύει και τώρα και με τους εκλεκτούς Υφυπουργούς, τον κύριο Τασούλα και τον κύριο Πλακιωτάκη. Περιττό να σας πω και είναι αυτονόητο πως οποιοσδήποτε συνάδελφος χρειαστεί την οποιαδήποτε ενημέρωση ή έχει οποιοδήποτε ζήτημα, είμαστε στη διάθεσή του και το γραφείο μας είναι ανοιχτό. Δεύτερον, είθισται τα μέλη της Επιτροπής να συμμετέχουν στις Επιτροπές της διμερούς φιλίας που αναπτύσσουν τα Κοινοβούλια. Είμαστε και σε αυτό στη διάθεσή σας από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε όποτε έχετε επισκέψεις, ώστε να γνωρίζετε τα θέματα της αμυντικής διπλωματίας και την κατεύθυνση την οποία έχουμε με τη συγκεκριμένη χώρα».