Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συμμετείχε χθες στις εργασίες ακρόασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βερολίνο για τις ψυχρές συγκρούσεις και ιδιαίτερα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Νότια Οσετία και την Απχαζία, καθώς και την Μόλδοβα και την Τρανσιστρία .

Συμμετέχοντας στην συζήτηση, δήλωσε ότι «οι ψυχρές συγκρούσεις που αναπτύχθηκαν στο μετασοβιετικό περιβάλλον, έχουν βασικά γεωπολιτικό χαρακτήρα όπου τα εμπλεκόμενα μέρη και ιδιαίτερα η Ρωσία προσπαθούν να διευρύνουν την σφαίρα επιρροής τους. Η λύση τους δεν θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επιβολής και εν θερμώ αντιμετώπισης τους, όπως συνέβη στην Γιουγκοσλαβία.

Το ίδιο  πρέπει να συμβεί και στο Κόσοβο όπου η λύση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα  διαπραγμάτευσης που θα γίνει αποδεκτό από τις δύο κοινότητες  και όχι προϊόν επιβολής.

Η λανθασμένη αντιμετώπιση της μετά γιουγκοσλαβικής εποχής που οδήγησε σε τρεις πόλεμους θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή στην αντιμετώπιση των μετασιοβετικων συγκρούσεων».