Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Λαυράνο και Γιάννη Κουρτάκη. Μεταξύ άλλων, είπε:

 

* Για το Σκοπιανό:

«Νομίζω ότι έχει καταφέρει η κυβέρνηση να κινητοποιήσει τη Διεθνή Κοινότητα και να την πείσει ότι πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να πάρουν αποφάσεις και βέβαια να φύγουν από αυτή τη λογική της αδιαλλαξίας, την οποία έχουμε δει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται ότι αυτή η πολιτική μας, έχει αρχίσει να φέρνει καρπούς, διότι οι πιέσεις πλέον προς την πλευρά των Σκοπίων είναι αρκετά ισχυρές και πολύπλευρες. Ελπίζω να μπορέσουν να φέρουν αποτελέσματα».

Γ. Κουρτάκης: Στην περίπτωση που δεν φέρουν αποτελέσματα, τότε το βέτο θα είναι μπροστά μας και μία πράξη η οποία θα είναι η επικρατέστερη για την Ελλάδα τον ερχόμενο Απρίλιο;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Νομίζω ότι το έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους. Σε όλους τους φίλους και εταίρους διαμηνύουμε ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις από την αρχική μας θέση, που ήταν ότι δε δεχόμαστε τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία”, αλλά είμαστε διατεθειμένοι πλέον να συζητήσουμε κάποια σύνθετη, η οποία δεν θα εμπεριέχει στοιχεία αλυτρωτισμού. Νομίζω ότι αν δεν υπάρχει από την πλευρά των Σκοπίων οποιαδήποτε θετική αντιμετώπιση αυτής της πρότασης της Ελλάδας, τότε το βέτο είναι η αναπόφευκτη λύση, αν έρθει το θέμα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στην εαρινή σύνοδο των υπουργών».

Γ. Κουρτάκης: Πάντως, αν καταλαβαίνω καλά, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην τεθεί καν το θέμα στην εαρινή σύνοδο της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ναι, γιατί πέρα από όλα τα άλλα, τα Σκόπια δεν πληρούν πολλές από τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι μόνο η προϋπόθεση καλής γειτονίας που προβάλλουμε εμείς, αν θέλετε, ως πρόκριμα για την είσοδό τους. Υπάρχουν μια σειρά από άλλα κριτήρια που αφορούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα οποία φαίνεται ότι τα Σκόπια δεν πληρούν απόλυτα και εκτιμώ ότι η Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ δεν θα ήθελε να βρεθεί μπροστά σε μία απόφαση, στην οποία η Ελλάδα θα έθετε το βέτο. Κάτι τέτοιο δεν θα ενίσχυε την ενότητα της συμμαχίας και νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να καταθέσει μία τέτοια πρόταση, δηλαδή ένταξη των Σκοπίων τον Απρίλιο».

* Για την Ολυμπιακή Αεροπορία:

Γ. Κουρτάκης: Είναι μονόδρομος το κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν ξέρω αν είναι πλέον μονόδρομος το κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διότι κάποιος πρέπει να πληρώσει τις ζημιές. Και δεν βλέπω βέβαια να υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για την εξαγορά της από κάποιον ο οποίος δεν θα την χρησιμοποιήσει ως χρηματιστηριακό όχημα βεβαίως, αλλά από κάποιον ο οποίος θα θέλει να παράγει μεταφορικό έργο. Είχαμε τέτοιες ευκαιρίες στο παρελθόν, τις απορρίψαμε και νομίζω ότι κάναμε λάθος».