Με τη διαβεβαίωση ότι όποτε η Νέα Δημοκρατία «κινήθηκε μπροστά» ο λαός στάθηκε δίπλα της, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η πολιτική ζωή της χώρας έχει καθίσει από το μπαράζ των ΜΜΕ στο «θέμα Ζαχόπουλου», γεγονός το οποίο απαξιώνει την πολιτική, την δημοσιογραφία και την κοινωνία.

 

Ο 39χρονος τώρα Βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής δεν διστάζει να μιλήσει για την παρούσα πολιτική κατάσταση, να επισημάνει την ανησυχία της κομματικής βάσης αλλά και να αναλύσει την αναγκαιότητα του νέου εκλογικού νόμου που ψηφίστηκε προχθές αναφερόμενος και στην πρόταση του για μείωση των εκλογικών περιφερειών από 56 σε 26 αλλά και την διάσπαση της Β’ Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον δημοσιογράφο Γιώργο Ανδρουτσόπουλο έχει ως εξής:  

 

Ερώτηση: Πώς βλέπετε σήμερα το πολιτικό σκηνικό; Όταν πολιτευτήκατε για πρώτη φορά πιστεύατε ότι μπορούσε να πάρει τέτοια τροπή;

 

Απάντηση: Σίγουρα έχει αλλάξει. Αυτό που έχει επικρατήσει ως λογική της πολιτικής της κλειδαρότρυπας με ενοχλεί ως νέο πολιτικό και άνθρωπο. Δεν ισχυρίζομαι ότι το θέμα Ζαχόπουλου δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις αλλά θεωρώ ότι στην χώρα μας έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τα οποία όσο δεν δρομολογούμε την λύση τους τόσο πιο επώδυνα μέτρα θα κληθούμε να λάβουμε στο μέλλον.

 

 

Ερώτηση: Η παρούσα κατάσταση στην επικαιρότητα, πιστεύετε ότι απεικονίζει την ελληνική κοινωνία;

 

Απάντηση: Θα πρέπει όλοι  μας να κάνουμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε την νοοτροπία με την οποία βλέπουμε τα πράγματα. Και όταν λέω όλοι μιλάω και για τους πολιτικούς,  για τους δημοσιογράφους και συνολικά για την κοινωνία. Επί ένα μήνα σχεδόν παρακολουθούμε μονοθεματικά δελτία ειδήσεων, εκπομπές που στηρίζονται στις ροζ αποχρώσεις και πολλά ακόμη που δεν οδηγούν πουθενά. Τα συμπεράσματα γι’ αυτό το τραγικό γεγονός θα τα βγάλει αδιαμφισβήτητα η δικαιοσύνη και όχι τα τηλεοπτικά παράθυρα.  Ο κόσμος γύρω μας να αλλάζει και εμείς να ασχολούμαστε μόνο με μια υπόθεση. Φθάσαμε στο σημείο ακόμα και η ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία να μεταδίδεται πριν από τις αθλητικές ειδήσεις και η κρίση στις αγορές όλου του κόσμου να μην συζητείται πουθενά. Αυτή η ομφαλοσκόπηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

 

Ερώτηση: Παρατηρείται μια σχετική ένταση, τόσο στην κομματική βάση της Ν.Δ. όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Πώς κρίνετε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί;

 

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι σε ένα μεγάλο κομμάτι της κομματικής βάσης υπάρχει μια απογοήτευση. Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας περίμενε τώρα που έχουμε απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος - κυρίως τα οικονομικά - να αφοσιωθούμε και να αντιμετωπίσουμε τα ουσιαστικά προβλήματα του. Αντ’ αυτού όμως απολογείται καθημερινά για λανθασμένες επιλογές προσώπων και για ορισμένες πρακτικές και συμπεριφορές που είναι ξένες με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης μας.  Ο μοναδικός δρόμος για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα είναι να ξεδιπλώσουμε εντός των επόμενων μηνών όλο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Το έχω πει πολλές φορές και το πιστευω ακράδαντα ότι κάθε φορά που κινηθήκαμε μπροστά η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στάθηκε δίπλα μας. Αντίθετα όταν διστάσαμε χάσαμε πολύ χρόνο και τελικά βρεθήκαμε απολογούμενοι.

 

Ερώτηση: Πολλοί, τώρα τελευταία, μιλούν για κρίση στο δικομματισμό. Πιστεύετε ότι αυτός αποτελεί μονόδρομο ή πρέπει κάτι να αλλάξει;

 

Απάντηση: Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Στις τελευταίες εκλογές δεν φάνηκε όμως κάτι τέτοιο καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα συγκέντρωσαν περίπου το 81% των ψήφων.  Σε κάθε περίπτωση πάντως προσωπικά πιστεύω  ότι συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας μας βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση. Καθημερινά η πολιτική απαξιώνεται όλο και περισσότερο και αυτό θα πρέπει να  αφυπνίσει τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Ευτυχώς τα πολιτικά πάθη προηγούμενων δεκαετιών έχουν υποχωρήσει και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υποχωρήσουν οι στείρες αντιπαραθέσεις. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν και θα μπορούσαν να αναζητήσουν  κοινά αποδεκτές λύσεις  για μείζονα προβλήματα. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται και τελικά πλήττεται η αξιοπιστία τους. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα αδιαμφισβήτητο που  αφορά και την περίοδο που η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση και από την στάση που κρατά σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Κυρίαρχο ρόλο σ’αυτό παίζει και η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

 

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα δημιουργήσει πολιτική σταθερότητα και γιατί;

 

Απάντηση: Δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Διορθώνει την αδικία που επιχείρησε η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία έφτιαξε έναν  νόμο που απέβλεπε στην κοινοβουλευτική αποδυνάμωση του πρώτου κόμματος. Και είναι πραγματικά κρίμα η στάση που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση   στη Βουλή καθώς έφτασε στο σημείο να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για ένα εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000 και το 2004. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα έπρεπε και εμείς να ήμασταν πιο τολμηροί. Όπως γνωρίζετε κατέθεσα μια τροπολογία για την επαναχάραξη του εκλογικού χάρτη της χώρας με μείωση των εκλογικών περιφερειών από 56 σε 36 καθώς και για το σπάσιμο της Β΄ Αθήνας την οποία υποστηρίζουν πολλοί συνάδελφοι μου από όλα τα κόμματα. Είναι ένα αίτημα το οποίο έχει ωριμάσει. Ένα αίτημα για να οδηγηθούμε σε μία εύρυθμη κατανομή των εδρών, στο λεκανοπέδιο της Αττικής, και να διευκολύνουμε τόσο τους πολίτες για να επιλέγουν αυτούς που πραγματικά επιθυμούν όσο και πολιτικούς που εκπροσωπούν αυτή τη μεγάλη περιφέρεια για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια.  Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με αυτήν την στρέβλωση στο μέλλον και δεν θα επιλέξει την διαιώνιση της.

 

Ερώτηση: Οι τελευταίες εξελίξεις, νομίζετε πως έχουν πυροδοτήσει σενάρια εσωκομματικής αντιπαλότητας ή αποτελούν απλώς σενάρια πολιτικής φαντασίας;

 

Απάντηση: Δεν υπάρχει καμία εσωκομματική αντιπαλότητα στη Ν.Δ. Υπάρχει η πρωτοκαθεδρία του Κώστα Καραμανλή – εντός και εκτός Ν.Δ. - η οποία δεν αμφισβητείται από κανέναν.