Αναχώρησε χθες Κυριακή 20 Ιανουαρίου για το Στρασβούργο 11μελής Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες του Α΄ Μέρους της Συνόδου του έτους 2008 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθούν εκεί από 21-25 Ιανουαρίου 2008.
Η Αντιπροσωπεία αποτελείται από την Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. ΄Ελσα Παπαδημητρίου (ΝΔ, Αργολίδας) και τους βουλευτές κ.κ. Αριστοτέλη Παυλίδη (ΝΔ, Δωδεκανήσων) επικεφαλής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (ΝΔ, Β΄ Αθήνας), Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, (ΝΔ, Α΄ Αθήνας) Αναστάσιο Παπαληγούρα (ΝΔ, Κορινθίας), Ντίνο Βρεττό (ΠΑΣΟΚ, Αττικής), Ροδούλα Ζήση (ΠΑΣΟΚ, Μαγνησίας), Γιαννέλλη Ιωάννη (ΝΔ, Λέσβου), Δένδια Νικόλαο (ΝΔ, Κέρκυρας), Γιαννακά Σοφία (ΠΑΣΟΚ, Αιτωλοακαρνανίας) και Μπανιά Ιωάννη (ΣΥΡΙΖΑ, Επικρατείας). Στην Αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης ο βουλευτής Ηλίας Καλλιώρας (ΝΔ, Φθιώτιδας) ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ.
Μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα απευθυνθούν στη Συνέλευση περιλαμβάνονται ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας κ. Fico, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Gyurcsany, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού κ. Gorbachev, o Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Τopi, ο Πρόεδρος της Αλγερίας κ. Bouteflika και ο Πρόεδρος της UEFA κ. Platini.
Μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια είναι οι εξελίξεις σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, η κατάσταση στις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, η κατάσταση στη Γεωργία και οι μαύρες λίστες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλα σημαντικά θέματα είναι η εξαφάνιση των νεογέννητων για παράνομη υιοθεσία στην Ευρώπη, οι οικολογικές καταστροφές ως συνέπεια του φαινομένου του θερμοκηπίου και η προστασία του περιβάλλοντος στην Αρκτική.