ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για άλλη μια φορά καταγράφεται –σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO -  αυτή η άποψη των πολιτών που πλήττει και τα δύο μεγάλα κόμματα, νομίζω ότι συνεχίζει «να χτυπά η καμπάνα και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ», πλήττεται η κυβέρνηση, σας απασχολεί; και πόσο;»

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Με απασχολεί πολύ περισσότερο, ότι ενώ στις εκλογές τα τελευταία χρόνια οι πολίτες έδειχναν την προτίμησή τους στα δύο μεγάλα κόμματα κατά περίπου 80%, αυτό το ποσοστό τώρα αγγίζει το 50 και κάτι. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί αν συζητούσαμε μόνο για την κακή εικόνα κυβέρνησης, θα σας έλεγα τότε ότι θα είχε κερδίσει η αντιπολίτευση. Δηλαδή αν το πρόβλημα του συστήματος, αν η γνώμη των πολιτών θεωρούσε ότι το πρόβλημα αγγίζει τη κυβέρνηση τότε τα κέρδη θα τα έπαιρνε οπωσδήποτε η αντιπολίτευση. Εδώ συμβαίνει κάτι πολύ πιο σύνθετο: Πέφτει η κυβέρνηση, αλλά πέφτει ακόμα περισσότερο η αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι απέναντι στα δύο κόμματα εξουσίας οι πολίτες έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι ακριβώς το ότι δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους πολίτες ότι έχουμε προγραμματικές θέσεις και εφαρμόζουμε πολιτικές, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και η λογική που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια να κάνει ο ένας στον άλλον στείρα και συνολική και καθολική αντιπολίτευση δεν νομίζω ότι τελικά βοηθά την αξιοπιστία του συστήματος.» 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το θέμα είναι ότι είστε νέος βουλευτής -όπως και πολλοί άλλοι- και θα πρέπει με τη φωνή σας και με τις συμπεριφορές σας γενικότερα να αλλάξετε αυτό το κλίμα. Το θέμα είναι πως θα μπορέσετε να το πετύχετε;»

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Το πιο βασικό για μένα είναι ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες και για να την αποκτήσουμε αυτή την αξιοπιστία νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε στους πολίτες την αλήθεια. Δηλαδή τα διαχειριστικά προβλήματα που έχουμε είναι συγκεκριμένα και τα έχουμε μπροστά μας, δεν μπορεί να καλυπτόμαστε πίσω από κραυγές και να μην αντιμετωπίζουμε αυτά τα διαχειριστικά προβλήματα.»

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπουμε όμως μια αδυναμία της κυβέρνησης να βγάλει στην επιφάνεια αυτά τα θέματα και να τα διαχειριστεί σωστά προς όφελος των πολιτών…»

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Δυστυχώς είναι «πιο γαργαλιστικά για τον ουρανίσκο των media» οι άλλες υποθέσεις, αλλά για τους πολίτες είναι πολύ πιο ουσιαστικό το να βλέπουν τον τόπο τους να αλλάζει. Ενώ έχουμε στη κοινωνία μας μια διατυπωμένη άποψη ότι χρειαζόμαστε και θέλουμε τις αλλαγές, άποψη η οποία δοκιμάστηκε και στις τελευταίες εκλογές με την υπερψήφιση της πρότασης της ΝΔ για μεταρρυθμίσεις, από την άλλη όταν πάμε να κάνουμε την ελάχιστη αλλαγή, συναντάμε τείχη αντίδρασης, χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, δεν μπορεί να αλλάζουν το ωράριο των βενζινοπωλών κάτι που πρέπει να εξυπηρετήσει τους πολίτες και να υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις, δεν μπορεί να θέλουμε να επεκτείνουμε την λειτουργία του μετρό κατά 2 ώρες, να το εξαγγέλλουμε, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται υπερωριακά και τελικά αυτό να μην εφαρμόζεται.»

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει ο αντίλογος ότι δεν θα υπάρχει ασφάλεια στους συρμούς, θα πρέπει να ελέγχονται και δεν φτάνουν οι ώρες…»

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Ό,τι προσχηματικές ιστορίες εκφράζουν οι εργαζόμενοι, να καθίσουν να τις σκεφτούν δεύτερη φορά. Πληρώνονται αδρά, έχουν το καθεστώς της μονιμότητας του δημοσίου υπαλλήλου, όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι οι οποίοι προσπαθούν μέσα και με υπερωριακές εργασίες να βγάλουν το ψωμί τους κανονικά τους ζηλεύουν και αυτοί συμπεριφέρονται ως κοινωνικοί σατράπες. Δεν μπορεί μια τέτοια μεγάλη επένδυση να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης συνδικαλιστικών συμφερόντων, ανθρώπων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στον τόπο.

Αυτό πρέπει να επιδείξει αυτή η κυβέρνηση και αν σήμερα δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις των πολιτών τόσο ψηλά είναι γιατί δεν επιδεικνύει την πυγμή που χρειάζεται για να κάνει τις αλλαγές. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν, ότι κάθε φορά που η ΝΔ έχει ανοίξει σοβαρά θέματα και έχει συγκρουστεί, έχει κερδίσει, κάθε φορά που καλύπτεται πίσω από διαχειριστικού τύπου διλήμματα αυτό που καταφέρνει είναι να απολογείται και τελικά να χάνει. Για αυτό είμαι υπέρ μιας πολιτικής που έχει μέσα το στοιχείο της δυναμικής και του θάρρους.»

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Προκειμένου λοιπόν να αντιστραφεί το άσχημο, το νοσηρό πολιτικό κλίμα θα θέλατε…»

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Τα νοσηρά φαινόμενα φαίνεται ότι βρίσκονται στις υπόγειες διαδρομές, στους λογαριασμούς και στα «μαχαιρώματα» μεταξύ εκδοτών δημοσιογράφων και φίλων, είναι πολύ περισσότερα από ό,τι είναι στον πολιτικό χώρο.»

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι παράπλευρες απώλειες μιας υπόθεσης συγκεκριμένης, της υπόθεσης Ζαχόπουλου…»

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Παράπλευρες απώλειες θεωρείτε τις υπόγειες διαδρομές τόσων εκατομμυρίων ευρώ; Φαίνεται ότι τελικά η υπόθεση Ζαχόπουλου ήταν «το κερασάκι στη σαντιγί μιας τούρτας που φτιαχνόταν τόσο καιρό».

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για να αντιστραφεί αυτό το πολιτικό κλίμα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει πιο δυναμικά σε αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στον λαό;»

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Βεβαίως και το δεύτερο που πρέπει να κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ έχει ιδιαίτερο ρόλο να παίξει ως αντιπολίτευση είναι να μην καλύπτεται πίσω από μια απλή και στείρα αντιπολίτευση, γιατί αυτό δεν βοηθά ούτε το ίδιο να κερδίσει σε αξιοπιστία και ότι δεν κερδίζει σε αξιοπιστία φαίνεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Όταν βλέπουμε να πέφτει η κυβέρνηση και να μην κερδίζει η αντιπολίτευση θεωρώ ότι υπάρχει συνολικό πολιτικό πρόβλημα. Το πολιτικό σύστημα είναι συνολικό και σαφέστατα το πώς πηγαίνει το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα επηρεάζει και το άλλο.»

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στην υπόθεση Siemens γιατί δεν δέχεται η ΝΔ εξεταστική επιτροπή για αυτό το θέμα;»

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: « Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι θα πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Βεβαίως αυτή τη στιγμή είναι πρώιμο, αλλά στο άμεσο μέλλον πρέπει να προχωρήσουμε σε μια εξεταστική επιτροπή και λέω είναι πρώιμο γιατί αυτή την εβδομάδα θα μεταβούν στη Γερμανία εισαγγελείς για να πάρουν κάποια στοιχεία στη διάθεσή τους, -συζητάμε μέχρι σήμερα βάση δημοσιευμάτων,- μόλις επιστρέψουν οι εισαγγελείς και κάνουν μια πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους, οπωσδήποτε πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια εξεταστική επιτροπή που θα έχει στόχο να διαλευκάνει μια κατηγορία που πέφτει συνολικά στο σύστημα και επειδή δεν είμαι διατεθειμένος να απολογούμαι για κανέναν άλλον και πάνω σε θέματα ηθικής τάξεως και οικονομικής διαχείρισης θα σας έλεγα ότι όλοι θα είμαστε πολύ χαρούμενοι στο να προχωρήσει αυτή η ιστορία.»