Εξαιρετικά χρήσιμες και εποικοδομητικές ήταν οι επαφές της Αντιπροσωπείας από την διακομματική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (ΝΔ, Β΄ Αθηνών ) και μέλη τους κ.κ. Σίμο Κεδίκογλου (ΝΔ, Εύβοια), Απόστολο Τζιτζικώστα (ΝΔ, A΄ Θεσσαλονίκης) και Θεόδωρο Πάγκαλο (ΠΑΣΟΚ, Αττικής), με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εξοπλισμών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα αμυντικής πολιτικής και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του αμυντικού πυλώνα της Ε.Ε. και εξετάστηκαν προοπτικές περαιτέρω επιστημονικής και αμυντικής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών. Τόσο οι Έλληνες βουλευτές όσο και οι Γάλλοι συνάδελφοί τους υπογράμμισαν τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την αλληλοκατανόηση των θέσεων και την προώθηση του διαλόγου πέρα από συγκεκριμένες πολιτικές, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση να εντατικοποιηθούν μελλοντικά αυτές οι συναντήσεις για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Βουλή των Ελλήνων και τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στο πλαίσιο της παραμονής της στο Παρίσι, η Ελληνική Αντιπροσωπεία είχε σειρά επαφών με ανώτατους αξιωματούχους στην Γαλλική Προεδρία της Δημοκρατίας, στο γραφείο του Γάλλου Πρωθυπουργού και στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης και εμβάθυνσης, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, το πρόβλημα του ονόματος των Σκοπίων, τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τη συμμετοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων σε διάφορα θέατρα ταραχών.

«Από όλες τις επαφές μας βγαίνει το εξής συμπέρασμα» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά το πέρας των συνομιλιών: «Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι κάτι παραπάνω από συμμαχικές χώρες. Μοιράζονται όχι μόνο κοινές αξίες, ιδανικά και ιστορία, αλλά και τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον. Είναι σίγουρο ότι με τη Γαλλία έχουμε πολλά περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεών μας και στον αμυντικό τομέα αλλά και στη διπλωματία, πράγμα το οποίο επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό σήμερα».

Οι έλληνες βουλευτές υπογράμμισαν το σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο χώρο των Βαλκανίων και ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους για τις ελληνικές θέσεις. «Υπογραμμίσαμε στη γαλλική πλευρά τους ενδεχόμενους κινδύνους από την επιτάχυνση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως σε ότι αφορά τη σταθερότητα γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα των Σκοπίων» τόνισε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. «Η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν χώρα των Βαλκανίων που θέλει την ύπαρξη αυτού του κράτους, θέλει τη σταθερότητά του και μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες που θα έχει μια αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, στους Αλβανούς του Τετόβου. Παράλληλα δημιουργείται ένα ανησυχητικό προηγούμενο, η παροχή ανεξαρτησίας σε μια περιοχή, επειδή άλλαξε η πληθυσμιακή σύνθεση. Τότε, τι θα πρέπει να πουν για παράδειγμα οι Σέρβοι της Βοσνίας»

Στο εξαιρετικά φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα των επαφών αναφέρθηκε ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας «Μέσα από αυτές τις συναντήσεις αποσπάσαμε τη θετική στάση των Γάλλων σε θέματα που μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν και φυσικά ενημερωθήκαμε για τις δικές τους κινήσεις σε επίπεδο διπλωματίας αλλά και άμυνας».

Τέλος ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος επισήμανε ότι «στη Γαλλία έχουμε ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν χωρίς να σημαίνει ότι συμπίπτουν οι απόψεις μας. Βρήκαμε όμως κατανόηση και μερικές φορές και συμπαράσταση». Στο θέμα της νέας Μεσογειακής πολιτικής που προανήγγειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι «μια συνολική Μεσογειακή Πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει και την περιοχή μας και να μην αποφύγει το μεγάλο πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου που είναι το Μεσανατολικό, το πρόβλημα των Παλαιστινίων και του Ισραήλ». Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της Αντιπροσωπείας συνέπεσε με την διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας που ολοκληρώνεται απόψε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία.