«Ελπίζω το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών να δώσει την απόλυτη αυτοδυναμία στη ΝΔ. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήμουν ευτυχής αν τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούσαν να επεξεργαστούν από κοινού λύσεις για μεγάλα προβλήματα όπως η Παιδεία, το χωροταξικό-πολεοδομικό, η φοροδιαφυγή, η λειτουργία του δημόσιου τομέα και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Μια τέτοια συμφωνία θέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού όπως στη Γερμανία. Αλλωστε τα προβλήματα αυτά αποτελούν και τις "μεγάλες αμαρτίες" της Μεταπολίτευσης, για τα οποία και τα δύο κόμματα που άσκησαν εξουσία φέρουν ευθύνες. Η δυνατότητα όμως της δημιουργίας μιας τέτοιας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του ΠαΣοΚ ως αντιπολίτευσης στα μεγάλα θέματα, όπως η Παιδεία, το Σκοπιανό κτλ.».

Ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο "Βήμα της Κυριακής" έχει ως εξής:

Ποιοι θέλουν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ

* Πληθαίνουν οι φωνές των πολιτικών που αναφέρονται στην ανάγκη συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων με σκοπό την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της χώρας

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ

Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ κατά τα πρότυπα της Γερμανίας, όπου συνεργάστηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες, υπό την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, επιθυμεί ομάδα βουλευτών στα δύο κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις μεταξύ αρκετών βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και κοινή είναι η αντίληψη ότι το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν τις ίδιες απόψεις σε αρκετά θέματα. Μπορεί επισήμως οι συζητήσεις αυτές να προκαλούν αρνητικούς συνειρμούς και να αποδοκιμάζονται, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που εκφράζονται. Υπέρ της συγκυβέρνησης, υπό προϋποθέσεις, τάσσεται με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» και ο βουλευτής Β´ Αθηνών της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε θεωρητικό επίπεδο μεταξύ βουλευτών από τις δύο πλευρές. Με πιο προσεκτικό τρόπο στην ίδια λογική κινείται και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος μόλις πριν από μία εβδομάδα με συνέντευξή του ζήτησε να υπάρξει εθνική συναίνεση για τα μεγάλα θέματα και ανέφερε ότι επιθυμεί διακομματική αντιμετώπιση για Ασφαλιστικό, Παιδεία, χωροταξία-περιβάλλον μαζί με την προστασία του δασικού πλούτου και τη σχέση κράτους - πολίτη. «Θα ήθελα - κατά προτίμηση με το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση - μια εθνική συναίνεση για να προωθήσουμε τα τέσσερα θέματα που διαφοροποιούν την Ελλάδα από τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και την καθιστούν ιδιόμορφη» σημείωσε ο κ. Πάγκαλος.

Οι θέσεις για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, έξι μήνες περίπου μετά τις εκλογές, βρίσκουν πρόσφορο πολιτικό έδαφος στα δύο κόμματα, αν και πολλοί πολιτικοί σε ΠαΣοΚ και ΝΔ μιλάνε για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» και «σενάρια επί χάρτου». Οι κκ. Πάγκαλος και Βαρβιτσιώτης έχουν γίνει κοινωνοί παρόμοιων απόψεων από συναδέλφους τους και στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες που υποστηρίζουν με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠαΣοΚ.

* Ο δικομματισμός σε κρίση

Η κρίση του πολιτικού συστήματος, τα χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, και ο προβληματισμός για το «τι κάνουμε την επόμενη ημέρα» αποτελούν την αφορμή για ευρύτερες συζητήσεις. Αυτές γίνονται κατά κύριο λόγο στα ταξίδια που κάνουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων όταν συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ο εκλογικός νόμος και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές ενισχύουν την άποψη αρκετών βουλευτών για κυβέρνηση συνεργασίας.

Η πρόταση για συγκυβέρνηση που καταθέτει ο κ. Βαρβιτσιώτης με τη δήλωσή του στο «Βήμα» αποτελεί προϊόν εκτεταμένων συζητήσεων στους κόλπους της ΝΔ με νεοεκλεγέντες κατά βάση βουλευτές αλλά και με πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα με τον κ. Πάγκαλο συμφωνούν βουλευτές του ΠαΣοΚ, εκ των οποίων αρκετοί πρώην υπουργοί, οι οποίοι θεωρούν ότι την παρούσα περίοδο μόνο η συνεννόηση των δύο κομμάτων μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση βασικών προβλημάτων που μένουν άλυτα.

«Αν στα δύο κόμματα εξουσίας υπήρχε ξεκάθαρος ιδεολογικός διαχωρισμός και πολιτική πρακτική, τότε δύσκολα κάποιος θα τολμούσε να κάνει τέτοιες προτάσεις» τονίζει στο «Βήμα» κορυφαίος υπουργός, ο οποίος συμπληρώνει ότι σε αρκετά θέματα είναι σαφές πως υπάρχει σύγκλιση πολιτικών, ανεξάρτητα αν δεν γίνεται δημόσια παραδοχή. Αλλος κορυφαίος υπουργός επισημαίνει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών όπως στη Γερμανία, αν και υπενθυμίζει δημοσκόπηση του περασμένου Νοεμβρίου, όπου το 24% των ψηφοφόρων της ΝΔ επιθυμεί τη σύμπραξη με το ΠαΣοΚ και το 11% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα.

* Δηλώσεις που έκαναν αίσθηση

Πρώτος έθεσε το θέμα συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ και ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης. Είναι χαρακτηριστική η άποψη που εξέφρασε τον περασμένο Ιούνιο (14.6.2007) με συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega. «Τα δύο μεγάλα κόμματα στην ουσία, εφόσον ακολουθούν πολιτική Ευρώπης, συμφωνούν σε πάρα πολλά πράγματα. Είναι σωστό αυτό που λέει η κυρία Παπαρήγα, που μας βάζει λίγο-πολύ στην ίδια πλευρά. Οι βασικές γραμμές είναι οι ίδιες. Είναι οι γραμμές της Ευρώπης» είπε.

Πριν από έναν μήνα αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος έδειξε και αυτός με συνέντευξή του τον δρόμο για συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ με τη φράση: «Πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος ουσίας και συνεργασίας, που ενδεχομένως κάποια στιγμή να φθάσει, αν χρειαστεί, ακόμη και σε συγκυβέρνηση, όχι λόγω αριθμητικής πλειοψηφίας στη Βουλή αλλά για να πάμε όλοι μαζί πιο μπροστά. Κάποια στιγμή στο μέλλον, ενδεχομένως όχι εκ των άνω και εκ των έξω αλλά εκ των κάτω, δηλαδή εκ της κοινωνίας, θα υπάρξει η ανάγκη να οδηγηθούμε σε κάτι που γίνεται στην Ευρώπη, σε κυβερνήσεις συνεργασίας».

Πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα, με τον τίτλο «Δεξιά - Αριστερά, η ώρα της υπέρβασης», επεσήμανε: «Χρειάζονται νέα πολιτικά μοντέλα που θα στηρίζονται στην ανάγκη συνάντησης μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών φωνών» και «οι πολιτικές προτάσεις, όταν απαντούν πειστικά στις ανάγκες της εποχής, μπορούν να βρουν υποστηρικτές σε όλα τα κόμματα».

* Τι λένε Μαξίμου και Ρηγίλλης

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για το σχετικό θέμα και εξαρχής επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει «νωπή λαϊκή εντολή», ενώ υποστηρίζουν ότι στη χώρα μας δεν είναι εφικτή μια τέτοια συγκατοίκηση. «Η πολιτική ιστορία έχει αποδείξει ότι στη χώρα μας δεν ευδοκιμούν οι συμμαχικές κυβερνήσεις» είναι η χαρακτηριστική φράση κυβερνητικών στελεχών, ενώ ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης έχει τονίσει πως «είναι άλλο η αναζήτηση και η επίτευξη συναίνεσης και συνεννόησης σε μεγάλα ζητήματα και άλλο η συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ».

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ έχουν εκφραστεί κατά καιρούς θετικά για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε χώρες που έχουν ολοκληρωμένες δημοκρατίες και κοινωνίες με αξιακά συστήματα και πολιτιστικό υπόβαθρο που νομιμοποιεί πολιτικά και όχι μόνο τεχνικά αυτές τις λύσεις. «Στη Γερμανία συνεργάστηκε η Μέρκελ με τον Σρέντερ. Και σε μας μπορεί να γίνει κάποια στιγμή αυτό, αν το απαιτεί το συμφέρον του τόπου» λένε βουλευτές. Αρκετοί εξ αυτών όμως επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει αίσθημα ευθύνης από το ΠαΣοΚ, που αποτελεί και το «κλειδί» των εξελίξεων. Και αυτό διότι επισημαίνουν ότι το σενάριο για συγκυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει μόνο αν το ΠαΣοΚ θελήσει πραγματικά να συμβάλει στην επίλυση χρονίων προβλημάτων που απαιτούν συναίνεση.

* Πιθανό το σενάριο λέει ο κ. Καρατζαφέρης

Για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠαΣοΚ είναι πολύ πιθανό, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα απαλλαγούν τα δύο κόμματα από τα εσωτερικά τους προβλήματα. «Πιστεύω ότι μια συνομιλία που υπήρξε πριν από μερικές εβδομάδες και πέρασε "τράνζιτ" από τους δημοσιογράφους, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Παπανδρέου, οριοθετεί τα πράγματα σε μια συγκυβέρνηση τύπου Μέρκελ και με ενδεχόμενα άλλα κατά την προεδρική εκλογή το 2010, εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα είναι ξανά υποψήφιος» είχε πει πριν από λίγο καιρό.

Πρόταση του κ. Μ. Βαρβιτσιώτη

«Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού»

«Ελπίζω το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών να δώσει την απόλυτη αυτοδυναμία στη ΝΔ. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήμουν ευτυχής αν τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούσαν να επεξεργαστούν από κοινού λύσεις για μεγάλα προβλήματα όπως η Παιδεία, το χωροταξικό-πολεοδομικό, η φοροδιαφυγή, η λειτουργία του δημόσιου τομέα και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Μια τέτοια συμφωνία θέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού όπως στη Γερμανία. Αλλωστε τα προβλήματα αυτά αποτελούν και τις "μεγάλες αμαρτίες" της Μεταπολίτευσης, για τα οποία και τα δύο κόμματα που άσκησαν εξουσία φέρουν ευθύνες. Η δυνατότητα όμως της δημιουργίας μιας τέτοιας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του ΠαΣοΚ ως αντιπολίτευσης στα μεγάλα θέματα, όπως η Παιδεία, το Σκοπιανό κτλ.».

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι βουλευτής της Β´ Αθηνών με τη ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.