«Οι συζητήσεις σε όλα τα διεθνή fora γίνονται μέσα σε πλαίσια ευπρέπειας και αλληλοσεβασμού και όχι με κραυγές και χειρονομίες. Πιστεύω ότι θα έχετε όλο τον καιρό για να το μάθετε αυτό. Ο εθνικισμός δεν είναι καλός σύμβουλος και οι ηγεσίες που βασίζονται σε αυτόν είναι καταδικασμένες να αποτύχουν». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Συμπόσιο «2008: κρίσιμο έτος για τα Δυτικά Βαλκάνια» που οργάνωσε το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας και η Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής ‘Ένωσης  στη Λουμπλιάνα από τις 3 έως 5 Μαρτίου.

 

Ο  κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να τεθεί ένα οριστικό τέλος στις αλυτρωτικές κορώνες. «Κατάγομαι από τη Νάουσα πλησίον της οποίας, στην αρχαία κωμόπολη της Μίεζας έγινε από τον Αριστοτέλη η διαπαιδαγώγηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η παραχάραξη της ιστορίας και η προσπάθεια οικειοποίησης ιστορικών προσώπων οδηγεί σε διεθνή ανυποληψία και όχι στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων» είπε χαρακτηριστικά.

 

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις δύο βουλευτών από την  πΓΔΜ σε πολύ οξείς τόνους. Η πρώτη εξ’ αυτών επιχείρησε να κάνει μάθημα περί «Μακεδονικής» ταυτότητας και ο δεύτερος κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά με την επιμονή της να αμφισβητεί την συνταγματική ονομασία της χωράς τους,  την απειλή άσκησης βέτο για την πρόσκλησή τους στο ΝΑΤΟ και ότι  σε αντίθεση με την χώρα τους η Ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας είναι μηδαμινή.

 

«Το θέμα της ονομασίας δεν είναι διμερές πρόβλημα. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δεν προχωρούν λόγω της πλήρους αδιαλλαξίας που επιδεικνύει  η κυβέρνηση της πΓΔΜ» παρατήρησε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί ένα κράτος που θέλει να γίνει μέλος μιας συμμαχίας να κρίνει τη συμπεριφορά ενός παλαιού  κράτους μέλους. Ιδίως όταν αυτό είναι η Ελλάδα που επί 55 χρόνια αποτελεί τον ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε αυτήν την ευπαθή περιοχή της Ευρώπης».