Συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον Τύπο της Κυριακής

 

Ερ.: 4 χρόνια εξουσίας . Δικαίωσε η Νέα Δημοκρατία τις προσδοκίες της 7ης Μαρτίου;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Είναι άλλο πράγμα οι προσδοκίες και άλλο οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε, τολμώ να πω με επιτυχία, να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004. Από εκεί και πέρα οι προσδοκίες για την μεγάλη αλλαγή που καλλιεργήθηκαν από την 20χρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί. Ευθύνες γι’ αυτό ασφαλώς αναλογούν και στην κυβέρνηση για τις όποιες ολιγωρίες επέδειξε, αλλά και στην ίδια την κοινωνία με τις δυσανάλογες και μη ρεαλιστικές αντιδράσεις της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν μείνει ημιτελείς. Ήταν πρωτοφανείς οι αντιδράσεις αν αναλογιστούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θέλει αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ερ.: Αυτήν την ώρα διεξάγεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ Είστε ο πρώτος που τόλμησε να προτείνει συγκυβέρνηση Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Ακολούθησε ο  θ. Πάγκαλος. Γιατί συγκυβέρνηση και όχι νέες εκλογές;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Μίλησα για την ανάγκη να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία με απόλυτη αυτοδυναμία τις επόμενες εκλογές. Στην περίπτωση όμως που δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας νομίζω ότι μπορεί να ανοίξει η προοπτική μίας συγκυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ τις θέσεις του απέναντι στα προβλήματα. Η συγκυβέρνηση προϋποθέτει την διαμόρφωση μίας σαφούς ατζέντας του τι θέλουμε να πετύχουμε και σε ποιους τομείς. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση στο τι επιθυμούμε πχ. στην παιδεία, στην καταπολέμηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, στο ασφαλιστικό, στην ανάγκη για νέα χωροταξία και στο πολεοδομικό και μετά να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο βήμα. Η ΝΔ έχει σαφείς θέσεις που αντανακλώνται και στο κυβερνητικό της έργο. Αν το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίσει τις δικές του και δούμε περιθώρια σύγκλισης τότε θα μπορούσε να γίνει μία σοβαρή κουβέντα. Αλλιώς θα οδηγηθούμε και πάλι σε εκλογές.

Ερ.: Ποια πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να έχουν χαρτοφυλάκιο σε τέτοιο ενδεχόμενο;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά υποθετικό και σίγουρα δεν είμαι αυτός που θα αποφασίσει, αν όποτέ γίνει, ποιοι θα είναι αυτοί που θα συμμετάσχουν. Σίγουρα υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ των οποίων τις απόψεις ακούμε με μεγάλη προσοχή γιατί μπορούν να εκφράζουν ένα σύγχρονο ρεαλιστικό λόγο που ταιριάζει στην δικιά μας φιλοσοφία και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές προκλήσεις.  Μια τέτοια κυβέρνηση όμως, που θα βασίζεται σε προγραμματική σύγκλιση δεν θα πρέπει να είναι κυβέρνηση προσωπικοτήτων αλλά κυβέρνηση στελεχών που θα υπηρετούν τους κοινούς στόχους που θα έχουν συμφωνηθεί.

Ερ.: Δηλαδή ποιους ακούτε με προσοχή;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ακούω με προσοχή απόψεις στελεχών που έχουν θητεύσει με επιτυχία σε διάφορες θέσεις όπως η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Χρυσοχοίδης, ο Θ. Πάγκαλος αλλά  και νεώτερους πολιτικούς που δεν περιχαρακώνονται στις κομματικές θέσεις.

Ερ.: Καταλογίζετε ατολμία στην Κυβέρνηση και σε ποιους τομείς;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Μπορώ να σας πω ευθέως ότι δεν έχουμε εκφράσει τις σύγχρονες αγωνίες για τα θέματα του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα κάθε μέρα καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβιάσεις και παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας  στα θέματα του περιβάλλοντος και δεν τολμήσαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού να συστήσουμε ένα σύγχρονο υπουργείο περιβάλλοντος, ακτιβίστικο και παρεμβατικό που θα ξεπερνούσε τις σημερινές δομές της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες άλλωστε είναι αναποτελεσματικές σε ο’τι αφορά την προστασία του. Προσωπικά πιστεύω ότι εθνικός στόχος πρέπει να καταστεί να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρος στην προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος. Οι Έλληνες εξαρτώμεθα από το περιβάλλον γιατί στηρίζουμε την οικονομική μας ανάπτυξη στον τουρισμό που είναι συνυφασμένος με αυτό.

Αντίστοιχα άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει και στον τομέα της δημόσιας διοίκησης για την αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Παυλόπουλου, δεν έχουν φέρει τα  προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η αδράνεια του Δημοσίου και η αντίδραση στην όποια αλλαγή είναι εξαιρετικά μεγάλη και ισχυρή.

Ερ.: Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία υπουργών- κοινοβουλευτικής ομάδας; Τι φταίει και δεν υλοποιείται η προτροπή του ιδίου του πρωθυπουργού για συνεχή και αγαστή συνεργασία;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Θα σας πω ότι προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία που έχω ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής με την Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας .

Από κει πέρα σίγουρα χρειάζεται καλύτερη επικοινωνία ώστε τα προβλήματα που εδράζονται σε προσωπικές συμπεριφορές να μην εξελίσσονται  σε πολιτικά προβλήματα που δημιουργούν την αίσθηση για έλλειψη σύμπνοιας .

Ερ.: Πιστεύετε ότι οι ρυθμοί της κυβέρνησης επιβάλλουν ανασχηματισμό;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Κυβέρνηση είναι πάρα πολύ πρόσφατη για να χρειάζεται αλλαγές.

Αν οι ρυθμοί παραγωγής πολιτικής σε κάποιους τομείς καθυστερούν αυτό δεν νομίζω ότι είναι θέμα προσώπων αλλά θέμα προτεραιοτήτων που τίθενται.

Ερ.: Τάσσεστε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, το 2009λ.χ. ώστε να καεί ο εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη; Αντέχει η ΝΔ των 152 4 χρόνια διακυβέρνησης ;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Πιστεύω ότι η ξεκάθαρη εντολή του Σεπτεμβρίου μας επιβάλλει να φθάσουμε κοντά στο τέλος της τετραετίας. Νομίζω ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 +1 μπορεί να αποδειχτεί ακόμα πιο ισχυρή από μια μεγαλύτερη σε αριθμό, αρκεί να υπηρετείται με συνέπεια το όραμα των μεταρρυθμίσεων και να προτάσσονται οι πολιτικές προτεραιότητες που έχουμε όλοι συναποφασίσει.

Ερ.: Θεωρείτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικού σκηνικού;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο Αλέξης Τσίπρας καταρχάς μου είναι συμπαθής. Από εκεί και πέρα όμως δεν έχω ακούσει πολιτικές προτάσεις που να μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Η άνοδος στις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να συνοδεύεται από μία ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τον Συνασπισμό κάτι παραπάνω από ένα κόμμα διαμαρτυρίας, που είναι σήμερα. Με αυτή την έννοια η πρόταση συνεργασίας προς τον ΣΥΝ που διατυπώθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου στο συνέδριο δεν έχει κανένα περιεχόμενο και εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές ανάγκες.

Με τον τρόπο που πολιτεύονται τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης με κάνουν να πιστεύω ότι στην χώρα υπάρχουν μόνο δυο πολιτικές δυνάμεις που έχουν πολιτική πρόταση και όλες οι υπόλοιπες απλώς θέλουν να γκρεμίσουν το πολιτικό σύστημα, χωρίς όμως να λένε τι θα βάλουν στη θέση του.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι υφίσταται θέμα «μετα- Καραμαλικής» εποχής ; Με πρωταγωνιστές όταν έρθει η ώρα, πρόσωπα της γενιάς σας;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ακόμα και στην πιο δύσκολη περίοδο της κυβερνητικής του θητείας ο Καραμανλής διατηρεί την πολιτική του πρωτοκαθεδρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι παράλληλα δεν πρέπει να δίνεται χώρος και ρόλοι σε πρόσωπα της νέας γενιάς ώστε να αναδειχθεί η ηγεσία του μέλλοντος.

Ερ.: Πιστεύετε ότι οι υπό συζήτηση κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως ασφαλιστικό και λιμάνια, συνιστούν μεταρρυθμίσεις;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Αναμφισβήτητα συνιστούν μεταρρυθμίσεις. Σε ότι αφορά τα λιμάνια μπορώ να σας πω μάλιστα ότι καθυστέρησε η υλοποίηση μιας προεκλογικής εξαγγελίας που αφορούσε τόσο την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης αλλά και την μεταρρύθμιση στα εργασιακά των εργαζομένων στους οργανισμούς λιμένων. Πρέπει να προωθήσουμε ακόμα περισσότερες τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις στο επόμενο διάστημα. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι κάθε φορά που τολμήσαμε να συγκρουστούμε κερδίσαμε ενώ κάθε φορά που συμβιβαστήκαμε με αυτό που παραλάβαμε βρεθήκαμε απολογούμενοι.