Συγκινημένοι για το σημαντικό ανθρωπιστικό και σταθεροποιητικό έργο και υπερήφανοι για την αυταπάρνηση των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που συμμετέχουν στην Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν επέστρεψε χθες βράδυ από την Καμπούλ διακομματική Αντιπροσωπεία από μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Ν.Δ., Β΄Αθηνών). Στην αποστολή συμμετείχαν από τη Ν.Δ. οι βουλευτές κ.κ. Αριστοτέλης Παυλίδης (Δωδεκανήσου), Νίκος Δένδιας (Κέρκυρας) Σίμος Κεδίκογλου και Κώστας Μαρκόπουλος (Εύβοιας) και η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη (Ρεθύμνης). Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν οι κ.κ. Πάνος Μπεγλίτης (Κορινθίας) Σούλα Μερεντίτη (Τρικάλων), Γιάννης Δημαράς (Β΄ Αθηνών) και Δημήτρης Τσιρώνης (Άρτας) και από το ΛΑΟΣ ο κ. ΄Αδωνις Γεωργιάδης (Β΄ Αθηνών). Την Αντιπροσωπεία συνόδευσαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Δημήτρης Βούλγαρης και ο Διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Σπύρος Παπαδάκης


Κατά την ολιγόωρη παραμονή στο ελληνικό στρατόπεδο ο Διοικητής Αντισυνταγματάρχης Κώστας Κολοκούρης έκανε σύντομη ενημέρωση για την ιστορία του Αφγανιστάν και τις εξελίξεις στη χώρα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και την αποστολή και το έργο του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης (Τ.Ε.Σ.Α.Φ.) με βασικό χώρο επιχειρήσεων την Καμπούλ και την ευρύτερη περιοχή, στα πλαίσια της ISAF, της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας και Σταθεροποίησης υπό το ΝΑΤΟ. Όπως ανέφερε ο κ. Κολοκούρης, σκοπός της ελληνικής παρουσίας είναι η ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας με την εκτέλεση έργων υποδομής, όπως την κατασκευή και διαπλάτυνση οδών και γεφυρών, τις περιφράξεις στρατοπέδων, την ανακατασκευή σχολείων, την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών, τον αποχιονισμό, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε Αφγανές από Ελληνίδες στρατιωτικές ιατρούς.

 

Στη συνέχεια οι Έλληνες βουλευτές και οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς περιηγήθηκαν τους χώρους εντός και εκτός του στρατοπέδου, τούς έγινε επίδειξη του κύριου υλικού και των οπλικών συστημάτων, ενώ επισκέφθηκαν το Παρατηρητήριο του Τ.Ε.Σ.Α.Φ., το οποίο βρίσκεται στην οροφή του κτιρίου για τοπογραφική ενημέρωση. Οι Έλληνες βουλευτές συνεχάρησαν τους αξιωματικούς και τους οπλίτες για την άψογη εικόνα και λειτουργία της μονάδας, τους ευχαρίστησαν για τη μεγάλη συμβολή τους στην ανάδειξη της διεθνούς εικόνας της χώρας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και τους ευχήθηκαν για τις γιορτές του Πάσχα.

 

Πριν την αναχώρηση, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι ιδιαιτέρα ευτυχής, γιατί η επίσκεψη στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Κατ΄ αρχήν, συγχαίρω όλους τους βουλευτές που ακολούθησαν. Είδαμε εδώ, στο Αφγανιστάν, μια γωνιά της Ελλάδας ζωντανή, υπερήφανη, μια γωνιά της Ελλάδας στην οποία μπορούμε να βασιζόμαστε. Ο Eλληνικός Στρατός έχει μια έντονη παρουσία, που συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του κράτους, την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και πάνω από όλα στην επίτευξη της διεθνούς ειρήνης. Στηρίζουμε τους Έλληνες στρατιώτες, στηρίζουμε την ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν, στηρίζουμε την ανασυγκρότηση αυτού του κράτους, που μέχρι σήμερα αποτελούσε μια μαύρη κηλίδα στο διεθνή χάρτη».

 

Συγχαρητήρια του Προέδρου της Βουλής στην αποστολή Ελλήνων βουλευτών στο Αφγανιστάν και την ελληνική δύναμη εκεί

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή την ασφαλή και επιτυχή ολοκλήρωση της επίσκεψης μελών της Διακομματικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο ελληνικό τάγμα που στρατοπεδεύει στην Καμπούλ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο κ. Δημήτρη Βούλγαρη, καθώς και τους συνεργάτες του για την αμέριστη στήριξη που έδωσαν στους Έλληνες βουλευτές, προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα για την αποστολή και το έργο της Ελληνικής Δύναμης που στρατοπεδεύει στην Καμπούλ. Ο κ. Δ. Σιούφας συνεχάρη επίσης, τα μέλη της Αντιπροσωπείας και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την πρωτοβουλία αυτή και την ετοιμότητα να βρεθούν στο πλευρό των Ελλήνων στρατιωτών.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Διοικητή, τους αξιωματικούς και τους οπλίτες του ελληνικού τάγματος για το ήθος και την αυταπάρνηση, με την οποία επιτελούν το έργο ανασυγκρότησης του Αφγανιστάν. «Μεταφέρετε το μήνυμα της ειρήνης στα πέρατα της γης», υπογράμμισε ο κ. Δ. Σιούφας, «και μας κάνετε υπερήφανους. Έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην αποστολή που σας ανέθεσε η πατρίδα».

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη στο Αφγανιστάν στη Διεύθυνση: %SitePath%/default.asp?pageid=11&tablepageid=1&langid=1&siteid=1&f_photogallery=3