Ερώτηση: Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της χώρας μας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων; Υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης μεταξύ των δυο χωρών μετά τη ψυχρολουσία που υπέστη ο πολιτικός κόσμος της γείτονος;

 

Απάντηση: Ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης. Θα σας αναφέρω κάτι το οποίο ενδεχομένως να μην γνωρίζετε. Τον περασμένο χρόνο και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη η γειτονική χώρα ξεκίνησε μια τεράστια καμπάνια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν ήταν Έλληνες επιχειρηματίες.

 

Όσον αφορά την ουσία της ερώτησης σας είναι σημαντικό να μην παρασυρθούμε από την εθνικιστική υστερία που επικρατεί στην γειτονική χώρα λόγω των εκλογών. Αυτό μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει. Επίσης δεν θα πρέπει να  χαθεί η διπλωματική κινητικότητα που παρατηρήθηκε πριν από την σύνοδο του Βουκουρεστίου. Και δεν θα χαθεί όσο η Ελληνική κυβέρνηση κρατά αυτήν την σθεναρή πολιτική για την ευρωατλαντική τους πορεία  που συνοψίζεται στην φράση «μη λύση μη πρόσκληση».

 

 

Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα αποκαλύφθηκε το εύρος των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπιανών εις βάρος της πατρίδας μας. Έστω και αν Ελλάδα και Σκόπια συμφωνήσουν σε λύση για το όνομα, πως θα αντιμετωπιστεί η προπαγάνδα δεκαετιών;

 

Απάντηση: Ανέκαθεν υπήρχαν αυτές οι λυτρωτικές βλέψεις. Απλώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε να τις αναδείξει -και ορθά έπραξε- προκειμένου να στοιχειοθετήσει τις Ελληνικές απόψεις, να κινητοποιήσει  τον ΟΗΕ στην κατεύθυνση της ανάγκης εξεύρεσης λύσης κ.ο.κ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να μην βρεθούμε μόνοι στο Βουκουρέστι όπως κάποιοι κινδυνολογούσαν και τελικά να  μας υποστηρίξει ένας μεγάλος αριθμός χωρών.

Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ αφορούν και τα ζητήματα τα οποία θίξατε. Και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Αν καταφέρουμε μέσω του διαλόγου να κλείσουμε όλα τα παράθυρα γι’ αυτές τις λυτρωτικές απόψεις  θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για μια ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων μας με την γειτονική χώρα.

 

Ερώτηση: Με αφορμή το βέτο, αναλυτές κάνουν λόγο για αλλαγή κλίματος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και δεν αποκλείουν την άσκηση πιέσεων από την αμερικανική διπλωματία για ανταλλάγματα. Ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμη και νέα επεισόδια στο Αιγαίο.

 

Απάντηση: Δεν νομίζω ότι ευσταθούν αυτά τα σενάρια. Λόγος για πιέσεις γινόταν και πριν από το Βουκουρέστι, πολλοί θεωρούσαν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα ασκούσε το βέτο και τελικά διαψεύστηκαν σε όλες τις εκτιμήσεις τους.  Ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι η Ελληνική Θέση έχει γίνει πλέον και συμμαχική θέση. Με τις ΗΠΑ είμαστε στρατηγικοί εταίροι, σύμμαχοι και μοιραζόμαστε κοινά ιδανικά. Αυτό που περιμένουμε είναι οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επίλυση του Θέματος για το καλό της συμμαχίας.

 

 

Ερώτηση: Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στάθηκαν στο πλευρό μας ενώ η Τουρκία που επιθυμεί την ένταξή της στην Ε.Ε., με ελληνική αρωγή, βρέθηκε απένατί μας στο Βουκουρέστι. Η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι της Τουρκίας στη διπλωματική σκακιέρα;

 

Απάντηση: Δεν περιμέναμε την στήριξη της Τουρκίας στα εθνικά θέματα. Αυτό θα ήταν κάτι εντελώς παράλογο και ανεδαφικό. Ούτε βέβαια αυτός είναι λόγος για να αλλάξουμε την πολιτική που ακολουθούμε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη θα είναι μακρύς και δύσκολος. Θα έχει εμπόδια και οπισθοδρομήσεις που δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο που έχουμε θέσει για την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αν δούμε όμως ότι γειτονική χώρα σταματήσει έστω και αυτήν την υποτυπώδη προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής να μην έχουν καμία αμφιβολία ότι θα το πράξουμε. Η Ελλάδα έχει πει πολλές φορές ότι δεν υπογράφει λευκές επιταγές στην Τουρκία και το εννοεί.

 

Ερώτηση: Ο Νικολά Σαρκοζί επισκέπτεται τον ερχόμενο μήνα τη χώρα μας. Μετά τη στήριξη που παρείχε στο ελληνικό βέτο, πιστεύεται ότι αναβιώνει το σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία»;

 

Απάντηση: Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συνθήματα. Ο Ν. Σαρκοζί είναι πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας που μαζί με την Γερμανία θεωρούνται η ατμομηχανή της Ευρώπης και να είστε σίγουρος ότι το πρώτο πράγμα που τον απασχολεί είναι πως θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας του. Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια ότι με τους Γάλλους έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μια ειλικρινή σχέση συνεργασίας που μας δίνει την δυνατότητα να προωθήσουμε με μεγαλύτερη ένταση τις Ελληνικές θέσεις για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής οφείλουμε να αξιοποιούμε αυτές τις δυνατότητες  όπως το κάναμε και με την Ρωσία λόγω των συμφωνιών για τους αγωγούς διατηρώντας παράλληλα άλλους παραδοσιακούς συμμαχικούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί κατά την διάρκεια πολλών δεκαετιών.