Κυρίες και Κύριοι

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Νοτιανατολική Ευρώπη δεν είναι διαφορετική από το γενικότερο διεθνές περιβάλλον το οποίο είναι ρευστό, γεμάτο προκλήσεις και οριακές, πολλές φορές, ισορροπίες.

Αυτό το περιβάλλον δημιουργεί αίσθημα ανησυχίας, προβληματισμού, ορισμένες φορές και ανασφάλειας, προσφέρει όμως και ευκαιρίες. 

Για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε οι μεμονομένες δυνατότητες των κρατών δεν επαρκούν. Η αξιοποίηση των ευκαιριών απαιτεί, πρώτα και κύρια τη διεθνή συνεργασία των βασικών δρώντων του διεθνούς συστήματος, των κρατών.

Αυτή η διακρατική συνεργασία δεν νοείται όμως χωρίς την υπαγωγή της σε ένα κοινό σύστημα αρχών και κανόνων. Και αυτό το σύστημα δεν είναι άλλο από το διεθνές δίκαιο που παραμένει το βασικό και μοναδικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν αρμονικά οι διεθνείς σχέσεις.

Ο διάλογος, οι συναινετικές διαδικασίες και ο σεβασμός των αρχών του διεθνούς δικαίου αποτελούν βασικό γνώμονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Θα σταθώ σε ορισμένα μόνον, πρόσφατα παραδείγματα:

1ο Με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, επιβεβαιώθηκε η σταθερή βούλησή μας να εργαστούμε πιο εντατικά στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

2ο Με την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό όραμα για τις χώρες των Βαλκανίων θα λειτουργήσει καταλυτικά προς όφελος της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας,

 

3ο Με την επιμονή μας για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την πΓΔΜ και την επιθυμία μας για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

 

4ο. Με την σταθερή υποστήριξη μας στις προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

 

Αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα για την ειρήνη και την ασφάλεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης αφορά το Κόσοβο. Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί με την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής και οι αναγνωρίσεις που ακολούθησαν δεν αποτελούν εχέγγυα ότι το Κόσοβο να πορευθεί το δρόμο της σταθερότητας. Αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και φυσικά η διατήρηση της πολυεθνικότητας και πολυπολιτισμικότητάς της περιοχής. Μόνο με αυτούς τους όρους θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της και τελικά θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Ο δρόμος αυτός μόλις τώρα ξεκίνησε και θα είναι μακρύς και δύσκολος.

 

Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, γιατί θεωρούμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή και όχι την απομόνωσή της.

Κυρίες και κύριοι

 

Είναι σαφές ότι τα Βαλκάνια για να πορευθούν τον δρόμο της ειρήνης της σταθερότητας και της συνεργασίας θα πρέπει να βάλουν οριστικά στην άκρη μια πολιτική εθνικισμών και αλυτρωτισμών. Αυτό ακριβώς ζήτά η Ελλάδα από την κυβέρνηση της πΓΔΜ. Εμείς δεν πορευόμαστε με την λογική του ισχυρού. Δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε την λύση που επιθυμούμε. Εάν θέλαμε να το πράξουμε αυτό δεν είχαμε μετακινηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα και με την στήριξη της συντριπτική πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων αναζητά την λύση του προβλήματος στη βάση μιας πραγματικά σύνθετης ονομασίας. Μια λύση συνεκτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη σε όλες τις πτυχές της που θα βάζει τέλος στις αναχρονιστικές πολιτικές του εθνικισμού και του επεκτατισμού. Θέλω να ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα αποκωδικοποιήσει σωστά τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται και η διεθνής κοινότητα θα της υποδείξει τον δρόμο της συνεννόησης με την Ελλάδα.

 

Η βελτίωση των διμερών μας σχέσεων προς όφελος της ασφάλειας και της ευημερίας των λαών είναι οι στόχοι που έχουμε θέσει και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Έχουμε εντείνει τους ρυθμούς πολιτικής προσέγγισης, συνεχούς βελτίωσης και ενίσχυσης των σχέσεών μας. Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην οικονομία, την ενέργεια και τον τουρισμό είναι γεγονός και προσβλέπουμε στην διεύρυνση αυτού του κλίματος και σε θέματα μείζονος πολιτικής.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών κομμάτων και των Βουλευτών υποστηρίζουν έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας στη βάση της αρχής ότι πλήρης προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη ένταξη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή περίοδος προσαρμογής θα είναι μακρά και δύσκολη για την γειτονική χώρα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε πισωγυρίσματα. Στην προβολή νέων αθεμελίωτων αξιώσεων και απειλές χρήσης βίας όπως αυτές καταγράφηκαν στην αναθεωρημένη ιστοσελίδα του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Τέτοιες πολιτικές αυξάνουν την δυσπιστία και την πίεση προς τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα να εγκαταλείψουν την υποστήριξη τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

 

Χωρίς αμφιβολία, αυτονόητη προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης τους κυπριακού προβλήματος. Χαιρετίσαμε με ικανοποίηση τα πρώτα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον κύριο Ταλάτ. Πιστεύουμε ότι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του κυπριακού. Μια λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν αρμονικά μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας και να εισπράξουν επιτέλους το μέρισμα ειρήνης και σταθερότητας που τους χρωστάει η ιστορία.