Επίσκεψη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πραγματοποίησαν την Δευτέρα 26 Μαΐου ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ κ. Πολ Σαρμπάνης και ο βουλευτής κ. Τζον Σαρμπάνης. Από ελληνικής πλευράς, τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας  ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Γιάννης Τσουκαλάς.


Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής έγινε σε  ιδιαίτερα θερμό και εγκάρδιο κλίμα. Στον κ. Πολ Σαρμάνη απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιό της Βουλής , που είναι η κορυφαία διάκριση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για την κοινοβουλευτική του παρουσία στις ΗΠΑ αλλά και για τη διαρκή στήριξη των ελληνικών θέσεων. Ακολούθως οι κ.κ. . Πολ Σαρμπάνης και Τζον Σαρμπάνης ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κοινοβουλίου.

 

Στις δηλώσεις του ο πρώην Γερουσιαστής ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή για μας να βρισκόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και αισθάνομαι ιδιαιτέρως ευγνώμων  για το μετάλλιο που μου απονείματε. Επί 36 έτη συμμετείχα ενεργά στο Αμερικανικό Κογκρέσο και στα τεκταινόμενα που αφορούσαν την Ελλάδα και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.


Οι πατέρες του αμερικανικού έθνους, όταν συνέταξαν το Σύνταγμα της χώρας το 1787, περιέλαβαν αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και την Αθηναϊκή Δημοκρατία, ως οδηγό για τη σύνταξη του εν λόγω κειμένου. Δεν λησμονώ, λοιπόν, ότι εδώ βρίσκεται το λίκνο της Δημοκρατίας, αποτελεί λοιπόν ιδιαίτερη τιμή να μου απευθύνετε αυτή την αναγνώριση».


Από την πλευρά του ο κ. Τζ. Σαρμπάνης δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε μαζί σας σήμερα, εδώ στη Βουλή των Ελλήνων. Είχα έρθει ξανά, πριν από 20 χρόνια, με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ και έκανα έρευνα για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι καταπληκτικό να είμαι πάλι εδώ, στην Ελλάδα, που είναι ένας πολύ σημαντικός και μεγάλος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».