«Πράξη ιστορικής δικαίωσης» χαρακτηρίζει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την υιοθέτηση του σχεδίου ψηφίσματος από την επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου .

Το σχέδιο ψηφίσματος που συνοδεύει την έκθεση του Ελβετού βουλευτή Αντρέας Γκρός δικαιώνει πλήρως τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας που έχουν δει τις  περιουσίες τους να αποτελούν αντικείμενο παράνομης καταπάτησης από το Τουρκικό κράτος και έχουν υποστεί μια σειρά καταχρηστικών πράξεων από την πλευρά της διοίκησης που είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν επ’ αυτών τα νόμιμα δικαιώματα τους.

 Συγκεκριμένα το σχέδιο ψηφίσματος για την Ίμβρο και την Τένεδο, ζητά από την Τουρκία «να συμμορφωθεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων».

H επιτροπή καλεί την Τουρκία να υιοθετήσει «θετική στάση» για τους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου και ζητά «πιο δίκαιη διευθέτηση των ζητημάτων εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας για τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους των δύο νησιών». Παράλληλα, ζητά την επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Ίμβρου και της Τενέδου.
«Ο πληθυσμός των νησιών έχει υποστεί εδώ και πολύ καιρό τις συνέπειες των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», αναφέρει το ψήφισμα της επιτροπής και στη συνέχεια σημειώνει πως αν η Τουρκία υιοθετήσει μια πιο θετική στάση, θα είναι ένα δείγμα «καλής θέλησης», προκειμένου να ξεπεράσει παλαιές εθνικιστικές αντιλήψεις και να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές αρχές της καλής γειτονίας.

Η κοινότητα των Ιμβρίων και των Τενέδιων που ζουν στα νησιά, όσο και αυτοί που ζουν στην Ελλάδα όπως επίσης και οι κληρονόμοι τους, βρίσκουν στο σχέδιο του ψηφίσματος την πλήρη δικαίωση αγώνων πολλών δεκαετιών καθώς είναι η πρώτη φορά, μετά το 1923, που θα συνταχθεί ειδική έκθεση για την Ιμβρο και την Τένεδο από ανεξάρτητο εισηγητή διεθνούς οργανισμού..

Η έκθεση είναι  προϊόν της κινητικότητας που επέδειξε η ελληνική αντιπροσωπεία στο συμβούλιο της Ευρώπης που με επικεφαλής την κα Έλσα Παπαδημητρίου δημιούργησε  τις προϋποθέσεις  για την σύνταξη της.

Στην τελευταία συνεδρίαση συμμετείχαν  ο κ. Βαρβιτσιώτης και οι κυρίες  Μπενάκη και Παπαδημητρίου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υιοθετήθηκαν όλες οι τροπολογίες της ελληνικής πλευράς ενώ το ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί πλήρως και από την ολομέλεια στα τέλη Ιουνίου.