Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος συζήτησαν την Παρασκευή στην Κύπρο ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και το μέλος της ίδιας Επιτροπής Όλγα Κεφαλογιάννη με τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και Σωτήρη Σαμψών, αντίστοιχα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο Επιτροπών και «θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεργασίας και στη διεθνή μας παρουσία, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε περαιτέρω τη διεθνή κοινή γνώμη γύρω από την επίλυση του δίκαιου, εθνικού ζητήματος».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους Έλληνες συναδέλφους του έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αμυντική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Το φθινόπωρο η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της ελληνικής Βουλής θα επισκεφθεί την Κύπρο. Οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Όλγα Καφαλογιάννη, οι οποίοι βρίσκονταν στην Κύπρο, συνοδεύοντας την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη συμμετείχαν στις διευρυμένες συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού και ενημερώθηκαν διεξοδικά για την πορεία του διαλόγου στις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές.

Επίσης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια, ενώ συνομίλησε με τον επίτροπο  Προεδρίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Ιακώβου, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν.

Τέλος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισκέφθηκε  το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ όπου είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με τους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.