Στην διατήρηση των άριστων πολιτικών σχέσεων και την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδος και Κίνας δόθηκε ιδιαίτερο βάρος κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στο Πεκίνο.

 

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία μετείχε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κινεζική πρωτεύουσα είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο και τον Κινέζο Πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαικού Κονγκρέσου (Βουλής) Γου Μπανγκουό στην διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι δυνατότητες μεγαλύτερης ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων.

 

Ειδικότερα συζήτησαν για την ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης και συμφωνίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως επίσης και για την συνεργασία των δύο χωρών στα διεθνή φόρα επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα τηρεί μια πολιτική αρχών στο θέμα της Κύπρου υποστηρίζοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων.

 

Νωρίτερα χθες το πρωί η Ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την Ολυμπιάδα του Πεκίνου.

 
Ο Έλληνας Πρόεδρος όπως επίσης και τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής αποστολής ήταν οι πρώτοι ξένοι επίσημοι που ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτές, οι οποίες ολοκληρώνονται και είναι εντυπωσιακές και ογκώδεις.


Το βράδυ ο κ. Βαρβιτσιώτης παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Μίνας Βαλυράκη με τίτλο "Το Πνεύμα και το Σώμα", στο πλαίσιο του Πολιτιστικού έτους της Ελλάδος στην Κίνα. Επίσης επισκέφθηκε το "Ελληνικό Σπίτι" όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση φωτογραφίας "Αναστηλωτικές εργασίες στην Ακρόπολη Αθηνών".