Πριν από ένα χρόνο κάνοντας μια δημόσια παρέμβαση για την αθηναϊκή παραλία έλεγα ότι οι Αθηναίοι νιώθουν απόγνωση για την κατάσταση που επικρατεί.

Δυστυχώς ένα χρόνο μετά παρά τις ατελείωτες υπουργικές δεσμεύσεις για άνοιγμα της παραλίας η κατάσταση παραμένει η ίδια. Αυτό το μοναδικού κάλλους κομμάτι έχει κατακερματιστεί σε διάφορες χρήσεις και διαχειριστές, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα συνονθύλευμα από συρματοπλέγματα, παράνομες χρήσεις και κατασκευές.  Σήμερα είναι αδύνατον  να ξεγράψουμε ή να διαλύσουμε ότι δημιουργηθεί πάνω στην παραλία. Στόχος είναι πως θα την εξωραΐσουμε και θα την καταστήσουμε ανοιχτή και προσβάσιμη στους πολίτες.

Η παραλία έχει διαφορετικούς ιδιοκτήτες και διαχειριστές. Οι δήμοι έχουν σε πολλά σημεία τη διαχείριση της παραλίας σε άλλα την ιδιοκτησία, και σε άλλα δεν μπορούν να βάλουν ούτε κάδους απορριμμάτων. Δικαιώματα σε διάφορα σημεία έχουν η Εταιρεία τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Υγείας, το Πολεμικό Ναυτικό, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Αστήρ ΑΞΕ (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) και βέβαια η Νομαρχία της Αθήνας.  Όλοι δε οι παραπάνω συνδέονται με ένα πλέγμα σχέσεων που καθορίζονται με διαφορετικούς νόμους και συμβάσεις ενώ εκκρεμούν πολλές δικαστικές προσφυγές.

Παράλληλα έχουν παραχωρήσει δικαιώματα σε ιδιώτες π.χ. μαρίνες και παραλίες και νυχτερινά κέντρα από τα οποία εισπράττονται ενοίκια. Το δημόσιο νοικιάζει ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχει άδεια οικοδομής, κοινόχρηστοι χώροι που έχει παράνομα περιφράξει, οι οποίοι σε παράβαση όλων των νόμων χτιστήκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πάνω στον αιγιαλό. Πρέπει επιτέλους να βγούμε από την κατάσταση ακυβερνησίας στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας. Χρειάζεται ένα σχέδιο, ένα όραμα ένας διαχειριστής. Η λύση του λειτουργικού και ιδιοκτησιακού χάους βρίσκεται στη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με μετόχους όλους τους παραλιακούς δήμους με ποσοστό ανάλογα με το μήκος των ακτών που έχουν στα όρια τους. Αυτή η εταιρεία θα είναι ιδιοκτήτης όλης της παραλιακής ζώνης και ο καθολικός διάδοχος όλων των συμβάσεων που φορείς του Δημοσίου έχουν μέχρι τώρα υπογράψει και θα εισπράττει και όλα τα έσοδα που προκύπτουν από τις διάφορες εκμεταλλεύσεις. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα διαχειρίζεται, αναπτύσσει και επιβλέπει το θαλάσσιο μέτωπο.

Η εταιρεία, που σίγουρα θα είναι κερδοφόρα αφού θα εισπράττει όλα όσα εισπράττουν το κράτος και οι δήμοι από τις μαρίνες και τα νυχτερινά κέντρα καθώς και όλα τα έσοδα που παίρνει η ΕΤΑ από τις παραλίες, οφείλει να επανεπενδύει τα κέρδη της στην καθαριότητα των ακτών, τη βελτίωση των υπηρεσιών (ντους, αποδυτήρια κ.λ.π.), τον εξωραϊσμό, τη δημιουργία νέων δράσεων όπως του ποδηλατοδρόμου, τη διαμόρφωση των αδιαμόρφωτων περιοχών.