Με αφορμή την συμπλήρωση 34 χρόνων  από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρότι έχουν περάσει 34 χρόνια από το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η μεγαλόνησος παραμένει ακόμα υπό Τουρκική κατοχή. Αυτές οι ημέρες είναι ημέρες μνήμης και περισυλλογής. Είναι ταυτόχρονα αφορμή συσπείρωσης όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Κύπρο για οριστική άρση των συνεπειών της εισβολής και τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού.

   
Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει ένα κρίσιμο momentum που πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για την δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

 

Η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και η επανένωση του νησιού είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να καταστεί η γειτονιά μας παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, ασφάλειας και συνεργασίας».