Την προηγούμενη Τρίτη το βράδυ, στη διάρκεια δεξίωσης στο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου της Μινεάπολις, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διασταυρώθηκε με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Νικολά Γκρούεφσκι. Τους σύστησε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (IDU) Νορβηγός κ. Πίτερσεν. Η πρώτη κίνηση του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ήταν να γνωρίσει στον κ. Βαρβιτσιώτη τον νεαρό εξ’ απορρήτων του Μάρτιν Πρότουγκερ, τον οποίο έχει ορίσει διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το όνομα, εκ παραλλήλου με τον κ. Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο  κ.  Γκρούεφσκι ήταν σχετικά ψυχρός, χωρίς να δείχνει αγενής και αναφερόμενος στο Σκοπιανό περιορίστηκε να πει: «Δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματευσεων».

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απάντησε ότι τα οφέλη από τη λύση του προβλήματος της ονομασίας θα είναι πολύ περισσότερα από την διατήρηση της κατάστασης διεθνούς απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η ΠΓΔΜ.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μινεάπολις των Η.Π.Α. εκπροσωπώντας το κόμμα του και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Συμμετείχε στο σεμινάριο που διοργάνωσαν η Διεθνής Δημοκρατική Ένωση και το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο στο οποίο προεδρευει ο Μακ Κέιν με καλεσμένους από σαράντα χώρες και κυρίαρχα θέματα την αντιμετώπιση του Ιράν και της διασποράς πυρηνικών όπλων τον ενεργειακό επεκτατισμό της Ρωσίας, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση πήγε αρκετές φορές στο Σκοπιανό αλλά παρά την εύνοια των Ρεπουμπλικανών προς την ΠΓΔΜ – η οποία παρολίγον να εκφραστεί και στις επίσημες προγραμματικές τους θέσεις- ακούστηκαν εκεί φωνές εμμέσως υποστηρικτικές των Ελληνικών θέσεων. Ο κ. Μπρεντ Σκόουκροφτ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί της Προεδρίας Μπους του πρεσβύτερου, θεωρούμενος ως «γεράκι του ρεπουμπλικανικού κόμματος», φέρεται να είπε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να απασχολεί περισσότερο την Ε.Ε. και λιγότερο το ΝΑΤΟ από το οποίο δεν έχουν να κερδίσουν κάτι το ουσιαστικό χώρες όπως η ΠΓΔΜ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσσινγκερ συνδεδεμένος στο ελληνικό συλλογικό υποσυνείδητο με την μοίρα της Κύπρου, ρωτήθηκε πως κρίνει τον αποκλεισμό της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ. Και φέρεται να απάντησε ότι θα πρέπει να διαχωριστούν τα δύο θέματα γιατί ως προς την περιοχή του Καυκάσου υπάρχει ιδεολογική και φιλοσοφική αντίθεση, ενώ για τα Σκόπια τίθεται θέμα εθνικής υπερηφάνειας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει ιστορικά δικαιώματα πάνω στο όνομα   για να καταλήξει απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ: «δεν σας λέω να το αλλάξετε αλλά δεν θα αλλάξει και η διεθνής πολιτική αν δεν συμμετέχετε στο ΝΑΤΟ».

 

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής" έγραψε υπό τον τίτλο: «Αμετακίνητος και Αμετανόητος» τα εξής:

 

«Αμετακίνητος στις γνωστές του θέσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και αμετανόητος από τις συνέπειες που έχουν για την χώρα του οι θέσεις αυτές εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσκεκλημένος στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών ο Νικολά Γκρουέφσκι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής , Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο περιθώριο των εργασιών.

Στην δεκαπεντάλεπτη –ψυχρή κατά τα άλλα – συνάντηση, ο Ν. Γκρούεφσκι προέταξε τις γνωστές θέσεις του ενώ δεν δίστασε να εκφράσει την απαισιοδοξία του στον κ. Βαρβιτσιώτη για γρήγορη επίλυση του προβλήματος. Δεν είπε βέβαια για ποιο λόγο η επίλυση καθυστερεί, αφού υπεύθυνος γι’ αυτό είναι μόνον ο ίδιος.

«Είναι, όμως, καιρός  να λύσουμε αυτό το χρόνιο ζήτημα» του είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, για να προσθέσει ότι «η ΠΓΔΜ έχει να κερδίσει πολλά από την επίλυση του ονόματος και όχι από την διεθνή απομόνωση της».

Τι κατάλαβε ή τι δεν κατάλαβε από αυτό ο κ. Γκρούεφσκι θα φανεί στην συνέχεια.

Εννοείται ότι για την συνάντηση αυτή ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε ήδη με υπομνήματα του το γραφείο του Πρωθυπουργού και τη Βας. Σοφίας, ενόψει της επανάληψης των συναντήσεων του Μ. Νίμιτς την προσεχή Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τους κυρίους Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ.