Μια ηχηρή παρέμβαση για τις εξελίξεις στην Κύπρο έκανε την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης καλώντας την Τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και να εργαστεί αποφασιστικά για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Με την παρέμβαση του στην πλέον κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο της Ευρώπης  αξιώνει μάλιστα από την Τουρκία να ξεκινήσει την σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από το νησί, την αποχώρηση των εποίκων ενώ ζητά και την προστασία των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

 

Πιο συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) σε ψήφισμα που ενέκρινε μετά τη συζήτηση που έγινε στη Συνέλευση επί της έκθεσης του Εισηγητή για την Κατάσταση στην Κύπρο Γερμανού Βουλευτή Γιοάχιμ Χόρστερ χαιρετίζει την επανέναρξη των πλήρων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

 

Με το ψήφισμά της. η Συνέλευση επαινεί την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν, όπως σημειώνει, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου και καλωσορίζει πλήρως τις προσπάθειές τους.


Η Συνέλευση καλεί επίσης την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο εποικοδομητικού κλίματος στις διαπραγματεύσεις, με τη μείωση, ως μέσου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της στρατιωτικής της παρουσίας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου

Ακόμη καλεί τις «αρχές» της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην επανένωση της Κύπρου, και να αποφεύγουν να επιμένουν στην ύπαρξη ενός χωριστού κράτους στα βόρεια του νησιού, να θέσουν τέρμα στις πωλήσεις και την κατασκευή οικοδομών επί ελληνοκυπριακών περιουσιών στο βόρειο μέρος της Κύπρου, να εξετάσουν το θέμα παροχής βοήθειας στους Τούρκους εποίκους για να φύγουν από το νησί και να σεβαστούν το σημείο 5 του ψηφίσματος 550 των Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας την πόλη της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των ΗΕ

 

Επιπλέον, η Συνέλευση καλεί την Τουρκία να αναζητήσει ενεργά την εγκαθίδρυση καλών σχέσεων γειτονίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης εισόδου στα λιμάνια της Τουρκίας, που επιβάλλεται στα πλοία που είναι εγγεγραμμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στα πλοία υπό άλλες σημαίες που εισέρχονται σε λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να υπογράψει μια συμφωνία εμπορίου με την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τη δέσμευση της Τουρκίας προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τις υποχρεώσεις της από τη Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Την καλεί επίσης να  συνεργαστεί αποτελεσματικά στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων στην Κύπρο και να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας (2001) σε σχέση με το τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους και να συμμορφωθεί και να εκπληρώσει, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της που απορρέουν από την προαναφερόμενη απόφαση, καθώς και από άλλες αποφάσεις του Δικαστηρίου που αφορούν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα τις αποφάσεις για τις υποθέσεις Λοϊζίδου και Ξενίδη - Αρέστη".

 

Επίσης καλεί τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας «να άρουν τις ενστάσεις στην υιοθέτηση του κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το απευθείας εμπόριο, ο οποίος προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που επιτρέπει το ελεύθερο απευθείας εμπόριο μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της ΕΕ από τα δικά τους λιμάνια», όπως αναφέρεται.

Στο πλαίσιο της συζήτησης εγκρίθηκαν μόνο 9 από τις 34 τροπολογίες που είχαν κατατεθεί επί του προσχεδίου ψηφίσματος που περιλαμβανόταν στην έκθεση του κ. Χόρστερ. Επίσης εγκρίθηκε μια προφορική τροπολογία που υποβλήθηκε από τον ίδιο τον Εισηγητή. Το τροποποιημένο ψήφισμα εγκρίθηκε με 99 ψήφους υπέρ, 20 εναντίον και 7 αποχές.

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία που παρακολούθησε τις εργασίες της ΚΣΣΕ μετείχαν οι βουλευτές Παυλίδης Αριστοτέλης (Δωδεκανήσου, ΝΔ) ως επικεφαλής, Μπενάκη-Ψαρούδα ‘Αννα, πρώην Πρόεδρος Βουλής, (Α΄ Αθηνών, ΝΔ),  Βουλγαράκης Γιώργος (Α΄ Αθηνών, ΝΔ), Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης (Β΄ Αθηνών, ΝΔ), Δένδιας Νικόλαος (Κερκύρας, ΝΔ), Βρεττός Ντίνος (Περιφέρεια Αττικής, ΠΑΣΟΚ), Πάγκαλος Θεόδωρος (Περιφέρεια Αττικής, ΠΑΣΟΚ), Ζήση Ροδούλα (Μαγνησίας, ΠΑΣΟΚ), Γιαννακά Σοφία (Αιτωλ/νιας, ΠΑΣΟΚ), Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος (B΄ Αθηνών, ΛΑΟΣ).