ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου αποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ας μας πουν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ποια περίπτωση, σε ποιο σκάνδαλο, σε ποιο γεγονός, που συντάραξε τη κοινή γνώμη, δέχτηκαν την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, ούτε ακόμα και για το EXPRESS ΣΑΜΙΝΑ στο οποίο η Ελλάδα θρήνησε 82 νεκρούς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς ζητάμε σήμερα τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για να φανούν πραγματικά ποιες είναι και αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Συμπεριλαμβάνουμε σ’ αυτή την έρευνα και την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που παρανόμησαν; Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φάνηκαν επίορκα; Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα τα οποία δεν έπραξαν αυτά που όφειλαν να πράξουν;Να φανούν όλα.

Δεν απευθύνουμε κατηγορίες. Δεν ζητάμε αυτή τη στιγμή να χυθεί αίμα ούτε καταδικάζουμε κανέναν. Εμείς ζητάμε διερεύνηση, η οποία θα εκτείνεται προς όλους και δεν καθιστούμε υπόδικους με τον τρόπο που θέλετε εσείς να το κάνετε, διότι ζητάτε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τρεις Υπουργούς οι οποίοι ακόμα και σύμφωνα με την πρότασή σας δεν φαίνεται να έχουν παρανομήσει.

Οι δύο έχουν υπογράψει αποφάσεις σύννομες, ακολουθώντας γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο τρίτος εγκαλείται ως ηθικός αυτουργός χωρίς όμως να λέτε στην πρότασή σας έστω και με μία λέξη, με μία πρόταση ή με μία παράγραφο πού βρίσκετε την ηθική του αυτουργία.

Δημιουργείτε εντυπώσεις και παίζετε με τους θεσμούς. Άλλωστε το πώς παίζετε με τους θεσμούς είναι γνωστό, γιατί θέλετε σε όλες τις διαδικασίες της Βουλής να επιλέγετε αυτή που σας συμφέρει.
Να σας θυμίσω τα παιχνίδια που έχετε παίξει με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, από την οποία αποχωρήσατε, δημιουργώντας το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στη χώρα για το πότε θα εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της;

Σας θύμισα τις εξεταστικές επιτροπές και σας το θύμισαν και όλοι οι προηγούμενοι ομιλητές μας, ότι ποτέ σαν Κυβέρνηση, σαν πλειοψηφία δεν δεχθήκατε τη σύσταση έστω και μιας. Να σας πω ότι ακόμη και σε μεγάλα θέματα που έχουν συνταράξει τη κοινή γνώμη, όπως η υπόθεση της SIEMENS, καταθέσατε πρόωρα αίτημα Εξεταστικής Επιτροπής, στηριζόμενοι μόνο σε δημοσιευματα, χωρίς να έχει έστω προκαταρκτικά δημιουργηθεί ένας φάκελος από την ελληνική δικαιοσύνη.

Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε στην Εξεταστική Επιτροπή το δικαίωμα να διερευνήσει αυτή την υπόθεση και να αποφανθεί αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σκάνδαλο, αν βαρύνει ή δεν βαρύνει κάποιον μια ευθύνη. Τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με την ανακάλυψη τέτοιων στοιχείων –που πιστεύω ότι δεν υπάρχουν- για μία προανακριτική επιτροπή.

Όμως, ο τρόπος με τον οποίο το ζητάτε, εκβιαστικά, δημιουργώντας μόνο και μόνο ένα πολιτικό προηγούμενο, το οποίο δεν υπάρχει, το να δημιουργείτε δηλαδή εντυπώσεις, κατηγορίες και να παίζετε παιχνίδια που πρέπει να είναι έξω από αυτή την Αίθουσα, μόνο και μόνο για να κατηγορήσετε ανθρώπους, αυτό νομίζω ότι σας οδηγεί σ’ έναν ολισθηρό δρόμο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει γίνει πολύς λόγος για το ποια είναι τα βήματα που οδήγησαν σ’ αυτή την ανταλλαγή περιουσιών ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη Μονή Βατοπεδίου. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να συζητηθεί και να εξετασθεί από την Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή είναι η στοχοποίηση από μερίδα του Τύπου συγκεκριμένων προσώπων με λογικές που ξεπερνούν την πολιτική κριτική και εξυπηρετούν προσωπικές ατζέντες.

Το δεύτερο είναι η ίδια η στάση των εισαγγελέων, οι οποίοι παρότι πήραν ρητή εντολή συνέχισης των ερευνών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι ηθικά, δικαστικά και πολιτικά είναι καλυμμένοι για να συνεχίσουν το έργο τους, αυτοί όχι μόνο επέμειναν στην πρωτότυπη για τα δικαστικά χρονικά παραίτησή τους, αλλά μέχρι σήμερα δεν μας έχουν δικαιολογήσει ούτε κατ’ ελάχιστο γιατί παραιτήθηκαν, ποιος τους πίεσε, σε ποια κατεύθυνση και με ποιο όφελος. Αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία της Εξεταστικής Επιτροπής, της οποίας προτείνω την υπερψήφιση.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.