Το "πάρα πολύ καλό κλίμα" των ελληνοουγρικών σχέσεων και το κοινό ενδιαφέρον Ελλάδας και Ουγγαρίας για την πρόοδο των ευρωατλαντικών σχέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, διαπίστωσε κατά τις συνομιλίες της στη Βουδαπέστη, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Στην αντιπροσωπεία, η οποία επισκέφθηκε την ουγγρική πρωτεύουσα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Ούγγρου ομολόγου τού κ. Βαρβιτσιώτη, Ζλοτ Νέμετ, συμμετείχαν και τα μέλη της Επιτροπής, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, στις συνομιλίες οι δύο πλευρές εστίασαν την προσοχή τους στην προοπτική ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι, που, όπως σημείωσε, αποτελεί για τις δύο χώρες ουσιαστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι υπάρχει περιθώριο για περισσότερη συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της Άμυνας μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών, όπως και στη στρατιωτική συνεργασία τους σε αποστολές στο εξωτερικό, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν. Προσβλέπουν επίσης στην περαιτέρω διεύρυνση της ανταλλαγής επισκέψεων ανάμεσα σε σπουδαστές των αντίστοιχων Σχολών Ευελπίδων ή Στρατιωτικών Σχολών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε πως αντικείμενο των συνομιλιών στη Βουδαπέστη αποτέλεσε επίσης το Κυπριακό, όπου η ουγγρική πλευρά εξέφρασε τη στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης, ενώ η ελληνική πλευρά ευχαρίστησε για τη διαρκή στήριξη που έχει επιδείξει η Βουδαπέστη προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ.

Οπως τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Βαρβιτσιώτης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, διαβεβαίωσε τους Ούγγρους συνομιλητές της ότι το καλό επίπεδο των σχέσεων που υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουγγαρία μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο στο μέλλον μέσα από την Κοινοβουλευτική Διπλωματία.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην ουγγρική πρωτεύουσα η αντιπροσωπεία είχε σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών με την Ομάδα Ουγγροελληνικής Φιλίας του ουγγρικού Κοινοβουλίου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης Γιάνος Λάζαρ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αποδήμων Ούγγρων Ζλοτ Νέμετ, τον αντιπρόεδρο του ουγγρικού Κοινοβουλίου Γκάμπορ Βιλάγκοσι, καθώς και με στελέχη της ουγγρικής κυβέρνησης.

Τέλος η ελληνική αντιπροσωπεία παραβρέθηκε στα εγκαίνια της Εκθεσης "Συμπόσιο για την Αρχαία Μακεδονία" στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης.