Η πορεία διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για την επίλυση του Κυπριακού, απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Ντίνο Βρεττό (ΠΑΣΟΚ) και Γιάννη Μπανιά (ΣΥΡΙΖΑ) αντίστοιχα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης
, επανέλαβε ότι «το εθνικό πρόβλημα παραμένει κυρίαρχο στις σχέσεις μας και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική μας», υπογραμμίζοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Νεοφύτου, «διαπιστώσαμε ότι ο δύσκολος δρόμος των διαπραγματεύσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή από την Κυπριακή Δημοκρατία με τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα».

«Υπάρχουν δυσκολίες όχι μόνο για τη προώθηση μιας βιώσιμης λύσης, αλλά υπάρχουν δυσκολίες και ως προς το ύφος της λύσης, αν αυτό είναι - υπήρξε η πάγια ελληνοκυπριακή θέση - το προϊόν μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Επανέλαβε, επίσης, ότι «η Ελλάδα και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα συμπαρίστανται στη Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο επιτροπών θα ωφελήσει την ενημέρωση και γνώση ώστε να προασπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος σε όλα τα διεθνή φόρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε «εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας και της Βουλής, την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τον ελληνικό λαό και την πολιτική ηγεσία», επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει το γνήσιο και ανιδιοτελές στήριγμα του αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση».
«Ενημερώσαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, πράγματι υπάρχουν δυσκολίες, εμείς παραμένουμε σταθεροί στη στόχευση μας να βρούμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

Ανέφερε, επίσης, ότι με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων συζήτησαν και ευρωπαϊκά ζητήματα, υπογραμμίζοντας πως «είναι κοινή η διαπίστωση ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Βρεττός, επεσήμανε πως οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των βουλευτών των δύο κοινοβουλίων, αγγίζουν το λαϊκό αίσθημα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Ο κ. Μπανιάς χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, επισημαίνοντας πως «τα βασικά σημεία των κατευθύνσεων που κινείται η Κυβέρνηση της Κύπρου είναι πολύ σωστά».

Επίσης, συμφώνησε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, από την ΕΕ, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα.

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο κ. Νεοφύτου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη, ακυρώθηκε. Να σημειωθεί ότι το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου στεγάζεται το γραφείο του κ. Βαληνάκη, υπέστη χθες εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα οποία ξέσπασαν στο Σύνταγμα.