Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού γίνεται σε μία περίοδο, που μία πρωτοφανής οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την παγκόσμια κοινότητα. Σε μία περίοδο που κανένας δεν διαθέτει μαγικές λύσεις και κανένας δεν ξέρει το εύρος και το βάθος αυτής της κρίσης. Μόλις προχθές, για τρίτη φορά, απερρίφθη από το αμερικανικό κογκρέσο το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και πάνω από πενήντα χιλιάδες εργαζόμενοι μπήκαν σε αναγκαστική αργία.
Πριν από λίγες ημέρες η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να κρατικοποιηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και παρά τις είκοσι πέντε χιλιάδες απολύσεις στις οποίες προέβη, να είναι αβέβαιο το μέλλον της. Πριν από ένα μήνα είδαμε τράπεζες που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα μπορούσαν να προσφύγουν στο κράτος για να συντηρηθούν, να έχουν προσφύγει στις αντίστοιχες κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις σήμερα να είναι κάτοχοι άνω του 50% των μετοχών τους, είτε στην Αμερική είτε στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα πλήττεται βαρύτατα η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό, ενώ παράλληλα σημαντική κάμψη έχει το εισόδημά μας από τη ναυτιλία και το διεθνές εμπόριο. Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο χρειάζεται και σχέδιο και σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση.

Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις αναζητήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού για το ενδεχόμενο μίας συγκυβέρνησης ανάμεσα σε αυτά τα κόμματα. Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον άρθρα ιστορικών στελεχών του Συνασπισμού, που προέτρεπαν σε αυτήν την κατεύθυνση. Άκουσα δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και από αυτό το βήμα πάνω σε αυτό το θέμα, που έλεγαν ότι η λύση είναι μία συγκυβέρνηση ανάμεσα στα δύο κόμματα. Και θα αναρωτηθεί ο ψηφοφόρος: Πού συμπίπτει το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός;

Εγώ να σας πω πολύ απλά, ότι τα κοινά σας στοιχεία, οι κοινές σας πολιτικές είναι ανύπαρκτες. Για την Ολυμπιακή; Η Ολυμπιακή κοστίζει 1,2 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως στον Έλληνα φορολογούμενο. Το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει σχέδιο αποκρατικοποίησης. Μας εγκαλεί γιατί δεν υλοποιήσαμε εκείνο το σχέδιο αποκρατικοποίησης. Μπορεί να διαφέρουμε στον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε την αποτελεσματικότητα της αποκρατικοποίησης και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Κάναμε ένα διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν περίπου τριάντα πέντε εταιρείες. Είχαν αφήσει ένα διαγωνισμό από το 2004, στον οποίο καμία εταιρεία δεν πληρούσε τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Τι λέει, όμως, ο Συνασπισμός; Να διατηρηθεί η Ολυμπιακή έτσι όπως είναι και ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει αυτό το καθημερινό έλλειμμα.

Στον ΟΣΕ έχουμε 2,2 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα την ημέρα. Το ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε έστω στο τέλος, να συμμαζέψει λίγο την κατάσταση, να μαζέψει τα ελλείμματα της ΕΡΓΟΣΕ, δεν τα κατάφερε και προσπαθούμε εμείς να το κάνουμε σήμερα. Τι λέει ο Συνασπισμός; Να διατηρηθεί ο ΟΣΕ, όπως είναι.

Στα λιμάνια, έχουμε και τον κ. Παπουτσή εδώ, ο οποίος έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και επί της υπουργίας του οποίου ξεκίνησε η διαδικασία μετοχοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Δηλαδή, η προσφυγή στην ιδιωτική οικονομία. Τι λέει ο Συνασπισμός; Καμία παραχώρηση, καμία διεθνής συνεργασία, καμία ιδιωτικοποίηση στα λιμάνια.

Στον ΟΤΕ, ο Συνασπισμός πιστεύει στην κρατική απόλυτη ιδιοκτησία του ΟΤΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις, με αποτέλεσμα στον ΟΤΕ το κράτος να κατέχει λιγότερο από το 50%.
Στις τράπεζες, άκουσα προχθές τον κ. Αλαβάνο, στη συζήτηση για την οικονομία, να λέει «κρατικές τράπεζες». Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, της Ιονικής, της Γενικής, στη μείωση του ποσοστού της συμμετοχής του κράτους, στην Εθνική Τράπεζα, στην αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς κ.ο.κ.

Ποια είναι, λοιπόν, η ιδεολογική σας σύγκλιση πάνω στην οποία θα μπορέσετε πραγματικά όχι μόνο να κάνετε μία συγκυβέρνηση, αλλά να αντιμετωπίσετε την κρίση; Είναι αδύνατον. Το μόνο το οποίο κάνετε είναι ότι βλέποντας από τις δημοσκοπήσειςπως δεν μπορείτε να φθάσετε μόνοι σας σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, που να σας δίνει ισχυρή κυβέρνηση, χαϊδεύετε τα αυτιά της Αριστεράς προσπαθώντας και προσδοκώντας να υποκλέψετε ψήφους. Και από την άλλη πιστεύω ότι με τρόμο οι Έλληνες πολίτες βλέπουν μπροστά τους το αίτημα του Γεωργίου Παπανδρέου για εκλογές και το αποτέλεσμα αυτού του αιτήματος. Δηλαδή μία ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού.

Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν στις ευρύτερες συναινέσεις, αλλά για τις ευρύτερες συναινέσεις χρειάζεται θάρρος, αποφασιστικότητα και δεν τη δείξατε ούτε στο κορυφαίο θέμα της παιδείας. Ελπίζω σήμερα το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες του και σαν κόμμα, το οποίο έχει διαχειριστεί την εξουσία και προσδοκά να τη διαχειριστεί στο μέλλον –πιστεύω στο πολύ απώτερο- να προσέλθει στο διάλογο π.χ. για την παιδεία, με σοβαρές προτάσεις, γιατί υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λύσουμε. Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και άμεσα την οικονομική κρίση.

Και εν μέσω όλης αυτής της σκανδαλολογίας, εν μέσω όλης αυτής της κριτικής στην Κυβέρνηση, εν μέσω όλης αυτής της αμφισβήτησης, η Κυβέρνηση, προχώρησε στην εγγύηση των καταθέσεων, προχώρησε στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, το οποίο πρώτα συκοφαντήθηκε και μετά υιοθετήθηκε, προχώρησε σε ένα κοινωνικό πακέτο, δίνει το επίδομα θέρμανσης και διατύπωσε χθες ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τουρισμό. Προχωρήσαμε παράλληλα και στην αποζημίωση των θυμάτων των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών, όλης αυτής της άθλιας εικόνας, την οποία παρουσιάσαμε σαν χώρα, σαν πόλη και βέβαια τα θύματα αυτής δεν είναι κανείς άλλος παρά οι μικρομεσαίοι, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτές τις δύσκολες εποχές χρειάζεται η χώρα μία ισχυρή κυβέρνηση. Χρειάζεται σταθερότητα. Χρειάζεται σχέδιο. Χρειάζεται όραμα. Και πάνω από όλα χρειάζεται υπευθυνότητα και αυτήν την υπευθυνότητα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο σημερινός προϋπολογισμός, το επιδεικνύει.