Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυνου, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης. Ακολούθησε η πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υφυπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Πέτρο Δούκα στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.  Αναλυτικά οι δηλώσεις έχουν ως εξής:

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρίες και κύριοι καλό σας μεσημέρι. Σας καλωσορίζω όλους εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη σημερινή τελετή Παράδοσης – Παραλαβής στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως χαρακτηριστικό τους τα ανάμικτα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς όπως συμβαίνει πάντα σε κάθε αποχαιρετισμό, που τον ακολουθεί ένα καλωσόρισμα.

Αποχαιρετούμε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Πέτρο Δούκα. Έναν πολιτικό που με τις ικανότητές του, τις φιλελεύθερες ιδέες του και τη συστηματική δουλειά του, κατάφερε να κερδίσει την αναγνώριση όλων και να αφήσει πίσω του ένα σημαντικό έργο στο Υπουργείο μας. Έναν πολιτικό, που με τη σημερινή διεθνή του εμπειρία συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Ελλάδας και των στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ιδιαίτερα στον τομέα ευθύνης του, η Ελλάδα άνοιξε τις αγορές της και βελτίωσε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Με τη μεγάλη εμπειρία του στον ιδιωτικό τομέα, στήριξε ουσιαστικά τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Εν μέσω της κρισιμότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων ετών, η χώρα μας χρειάστηκε να πάρει δραστικά μέτρα για τη στήριξη και προώθηση της οικονομικής διπλωματίας.

Ζούμε σε μια περίοδο ανασφάλειας και οικονομικής αβεβαιότητας. Η χώρα μας ανταποκρίνεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, με μόνιμο στόχο: την ενίσχυση της ουσιαστικής στήριξης της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να τον συγχαρώ για το έργο του ως Υφυπουργού Εξωτερικών και να τον ευχαριστήσω θερμά για τη γόνιμη συνεργασία μας.

Αγαπητέ Πέτρο, αποχωρήσεις σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών ως ένας επιτυχημένος Υφυπουργός. Σου εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη και μην ξεχνάς ότι κέρδισες πολλούς φίλους μέσα σε αυτό το Υπουργείο.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα επίσης υποδεχόμαστε με χαρά στην οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ένα νέο πολιτικό, με πολιτική διαδρομή και εμπειρία τόσο ως Πρόεδρος της διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, όσο και ως τακτικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι  στην προσπάθειά του στο Υπουργείο μας θα βρει αμέριστη συμπαράσταση από το σύνολο των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών. Είμαι σίγουρη ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί και να υπηρετήσει τη χώρα και την Κυβέρνηση σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων.

Ο στόχος μας είναι δεδομένος και γνωστός σε όλους: να ενισχύουμε διαρκώς την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας αξιοποιώντας το καλό της όνομα διεθνώς και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει στο διεθνές περιβάλλον.

Αγαπητέ Μιλτιάδη, σε καλωσορίζω με χαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών και σου εύχομαι καλή επιτυχία στα καθήκοντα που αναλαμβάνεις. Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία, προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας και των στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι,

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι μια πολιτική συνέπειας και αρχών, με αμετάθετο στόχο την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της διεθνούς συνεργασίας στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτή η πολιτική διαφυλάττει και ενισχύει τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τα διεθνή ερείσματα της χώρας μας, αυξάνοντας το κύρος και την αξιοπιστία της στη διεθνή σκηνή. Οι θέσεις της Ελλάδας γίνονται σεβαστές και η χώρα μας αναγνωρίζεται από όλους ως μια φερέγγυα περιφερειακή δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή της.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά και το 2009 θα είναι μια χρονιά γεμάτη από προκλήσεις. Μια χρονιά, που σύσσωμο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα χρειαστεί να δουλέψουμε σκληρά, θα χρειαστεί να δουλέψουμε αποτελεσματικά, θα χρειαστεί να δουλέψουμε με αλληλεγγύη και είμαι βεβαία ότι θα το κάνουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αγαπητέ Μιλτιάδη καλώς όρισες.

κ. Π. ΔΟΥΚΑΣ: Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, θέλω κατ' αρχήν να ευχαριστήσω την Υπουργό την κα Ντόρα Μπακογιάννη και τους δυο εξαίρετους συνάδελφους το Θόδωρο Κασσίμη και το Γιάννη Βαληνάκη, για την άριστη συνεργασία μας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ευχαριστώ φυσικά και όλους τους φίλους μου στην Περιφέρεια Αττικής που με στηρίζουν με τόση θέρμη και όλους εσάς τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εξαιρετικά στελέχη, που προασπίζουν και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μας. Εκτός από συνεργάτες είμαστε φίλοι και θα παραμείνουμε φίλοι.

Στο Υπουργείο πετύχαμε μαζί πάρα πολλά. Αναδείξαμε την οικονομική διπλωματία σαν κύριο μοχλό ανάπτυξης, δείξαμε στη διεθνή οικονομική κοινότητα τις δυνατότητες και τις αρετές της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη και τα εγκώμια όλης της επιχειρηματικής κοινότητας και της ελληνικής και στο εξωτερικό, όπου τους επισκεφθήκαμε.

Μάλιστα για πρώτη φορά στις επιχειρηματικές αποστολές πήραμε μαζί μας και προωθήσαμε ανθρώπους από τα γράμματα και τις τέχνες της χώρας μας. Αναδείξαμε μαζί μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της δημιουργίας.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η δουλειά που κάναμε με τα προγράμματα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και με τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχω αναρτήσει στο blog μου και στο site μου όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για τις δράσεις μας τον τελευταίο χρόνο.

Αγαπητοί φίλοι οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Ακόμη κι αυτοί που δεν πιστεύουν στην Κυβέρνησή μας, ας πιστέψουν στους εαυτούς τους. Κάθε επιτυχία του ενός, είναι επιτυχία για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει ιστορία 50 αιώνων, έχει μεγαλείο αλλά καμια φορά είναι όπως τα μάτια που είναι κλειστά: μπορούν να δουν αλλά δεν βλέπουν. Αυτό το μεγαλείο μας πρέπει να το αναδείξουμε. Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της. Είναι και χρέος της Αντιπολίτευσης να το κάνει, γιατί μας αξίζουν καλύτερες μέρες, σε όλους μας.

Αγαπητέ Μιλτιάδη, σου εύχομαι κάθε επιτυχία και είναι αυτονόητο πως για  ό,τι χρειαστείς είμαι εδώ. Ευχαριστώ, καλή χρονιά, καλή επιτυχία στην Κυβέρνηση, καλή δύναμη σε όλους.

κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είναι ιδιαίτερη η τιμή που αισθάνομαι να αναλαμβάνω τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών σε μια δύσκολη στιγμή, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η οικονομία μας χρειάζεται πολλές και γενναίες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει στην παγκόσμια κρίση και οι Έλληνες χρειάζονται ένα όραμα πραγματικό, ένα όραμα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας για να δουν ακριβώς και να επιβεβαιώσουν αυτό που είπε πριν από λίγο ο φίλος και συνάδελφος ο Πέτρος Δούκας. Ότι είμαστε μια χώρα με 50 αιώνες ιστορίας και έχουμε να προσφέρουμε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Είναι ιδιαίτερη η τιμή μου να διαδέχομαι ένα φίλο και συνάδελφο ο οποίος έχει βάλει και έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε αυτό που λέγεται οικονομική διπλωματία, έχοντας δουλέψει σκληρά.

Είχα τη χαρά να τον συνοδεύσω σε διάφορα από τα ταξίδια που έκανε και να διαπιστώσω από κοντά πόσο σκληρή προετοιμασία είχε γίνει πριν από κάθε τέτοιο ταξίδι και πόσο επιτυχημένα αποτελέσματα επέστρεφαν μαζί με τις αποσκευές πίσω από κάθε ταξίδι και θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στον πήχη έτσι ψηλά που τον έχει βάλει ο Πέτρος.

Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, αλλά βέβαια και να πω ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να συνεργαστώ με ανθρώπους που εκτιμώ, σέβομαι και παρακολουθώ πάρα πολύ στενά την πολιτική τους σταδιοδρομία, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, για την οποία έχω να καταθέσω τη μαρτυρία σαν Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ότι η συνεργασία την οποία είχαμε ήταν κάτι παραπάνω από γόνιμη, ήταν βαθιά ουσιαστική και επεδείκνυε και το κοινοβουλευτικό της χαρακτήρα, καθ' ότι ποτέ δεν αρνήθηκε στην Επιτροπή όχι μόνο τη συνεργασία και την ενημέρωση, αλλά πάνω από όλα τη συνδιαλλαγή με όλα τα πολιτικά Κόμματα, με όλους τους πολιτικούς χώρους και βέβαια την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.

Βέβαια είναι ιδιαίτερή μου χαρά να υπηρετήσω μαζί με δυο πολύ καλούς φίλους, το Γιάννη Βαληνάκη και τον Θόδωρο Κασσίμη, ο Θόδωρος με υποδέχτηκε στη Β' Αθηνών στο ψηφοδέλτιο, με υποδέχεται και στο Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό μου προκαλεί ακόμη περισσότερη συγκίνηση.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι θα δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ σε αυτή την εμπιστοσύνη και βέβαια να φέρω εις πέρας μια αποστολή, σε μια δύσκολη συγκυρία. Μια αποστολή, που έχει να κάνει με την οικονομική παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό, με την οικονομική διείσδυση της Ελλάδας στον κόσμο και τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων που μέχρι τώρα κατέχει.

Ευχαριστώ πολύ και πιστεύω ότι με όλους τους άξιους συνεργάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, το στελεχιακό δυναμικό, αυτούς που γνωρίζω ήδη προσωπικά και αυτούς που εύχομαι να γνωρίσω και να συνεργαστούμε γόνιμα, πιστεύω ότι θα έχουμε μια άριστη συνεργασία. Ευχαριστώ πολύ.