Με τον Πρέσβυ των ΗΠΑ κ. Daniel Speckhard συναντήθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως διμερή θέματα οικονομικής διπλωματίας και ειδικότερα οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκαν οι θετικές προοπτικές που θα δημιουργηθούν όταν υπάρξει κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους Έλληνες πολίτες και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα Visa Waiver.

Επίσης οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στην περιοχή των Βαλκανίων, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και το εμπόριο.

Συζητήθηκαν επιπλέον και ενεργειακά ζητήματα, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Ο Υφυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας, ως παράγοντας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα αποτελέσει βασικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.

Ο Πρέσβυς χαιρέτησε τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την ανοικοδόμηση της Γάζας, όπως επίσης και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των πληγέντων.

Παράλληλα διερευνήθηκαν οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, οι οποίες κατά κοινή εκτίμηση έχουν εισέλθει σε αναπτυξιακή προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ιδιαίτερη μνεία στην προσεχή σύγκλιση της Επιτροπής Διμερούς Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (ΕCCC), η οποία θα συνέλθει εντός του τρέχοντος έτους στην Αθήνα. Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων διμερούς οικονομικής συνεργασίας και η προώθηση του διμερούς εμπορίου.