Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης οργανώνει επιχειρηματικά ταξίδια στο εξωτερικό για να προωθήσει ελληνικές μπίζνες. Για τα εγχώρια τάσσεται μεν εναντίον των πρόωρων εκλογών, ζητά όμως να αλλάξει ο εκλογικός «νόμος Παυλόπουλου», αντί να εφαρμοσθεί ως έχει άμεσα, με τη θέσπιση δεκαεδρικών περιφερειών σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Διεθνής κρίση και οικονομική διπλωματία συμβιβάζονται;
Είναι αλήθεια ότι εν μέσω κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ κουμπωμένες σε οποιοδήποτε άνοιγμά τους στο εξωτερικό και οι επιχειρηματίες ασχολούνται πολύ περισσότερο με το πώς θα διατηρήσουν τους τζίρους και τις θέσεις εργασίας που έχουν εντός. Από την άλλη, όμως, η κρίση γεννά και ευκαιρίες τις οποίες οι Ελληνες παραδοσιακά εκμεταλλεύονται. Υπάρχουν χώρες στόχευσης, της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, και κάνουμε προσπάθεια να ανοιχτούμε στην κεντρική Ασία όπου δεν έχουμε καμία οικονομική παρουσία. Προγραμματίζουμε επισκέψεις κατ’ αρχήν σε Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν.
Ποιοι τομείς προσφέρονται;
Πέρα από τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα και τη γούνα, έχουν δυνατότητες να «βγουν» έξω οι εταιρίες που ασχολούνται με την ενέργεια και τη μεταφορά της, οι κατασκευαστικές και οι μικρομεσαίες τεχνολογίας αιχμής. Βρισκόμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον ΣΕΒ και τον ΕΒΕΑ και, βέβαια, απευθυνόμαστε στους 1.500 επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε τέτοιες εταιρικές αποστολές.
Σας εξέπληξε η κίνηση του Α. Βγενόπουλου για την Ολυμπιακή;
Το πιο βασικό αυτή τη στιγμή είναι να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης. Αυτό που περιμένω από τους Ελληνες επιχειρηματίες είναι το σχέδιο εξυγίανσης. Δυστυχώς ο διαγωνισμός διεξήχθη σε ένα δύσκολο οικονομικά πλαίσιο λόγω της κρίσης. Καθυστερήσαμε. Επρεπε να είχαμε έλθει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εποχή που ήταν παχιές οι αγελάδες.
Εννοείτε η τότε ηγεσία του υπ. Μεταφορών;
Δεν συμμετείχα τότε στην κυβέρνηση για να ξέρω ποιος είχε αναλάβει τη διαδικασία. Γνωρίζω ότι η διάθεση του πρωθυπουργού να βρεθεί λύση εκδηλώθηκε το 2005.
Πώς είδατε την πρόταση Παπανδρέου για άμεσες εκλογές;
Θεωρώ αυτή τη συζήτηση ανεύθυνη. Τη στιγμή της κρίσης δεν αλλάζεις καπετάνιο, δεν πας σε εκλογικές αναζητήσεις με αμφίβολα αποτελέσματα, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν περιθώρια αυτοδυναμίας. Ούτε του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται να προηγείται και, βεβαίως, θεωρώ ότι μία συνεργασία του με το ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφική. Πρέπει να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, τουλάχιστον για το 2009 που θα διαρκεί η κρίση.
Συμφωνείτε, ωστόσο, με την άμεση εφαρμογή του εκλογικού «νόμου Παυλόπουλου»;
Η οποιαδήποτε ευρύτερη συναίνεση γύρω από τον εκλογικό νόμο πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την άμεση εφαρμογή του νόμου, αλλά και την αλλαγή στον τρόπο καταμερισμού των εκλογικών περιφερειών, ενδεχομένως και τον τρόπο εκλογής των βουλευτών. Εγώ προτείνω ισοδύναμες εκλογικές περιφέρειες αλλά είμαι ανοικτός να ακούσω κι άλλες προτάσεις.
Τι εννοείτε ισοδύναμες;
Εχω καταθέσει προ έτους πρόταση που προβλέπει δεκαεδρικές περιφέρειες σε όλη την επικράτεια, που θα οδηγήσει σε κατατμήσεις μεγάλων (για παράδειγμα στην τριχοτόμηση της Β’ Αθηνών) και συνενώσεις των μικρότερων. Αυτή η πρόταση δεν ακυρώνει τη φιλοσοφία του «νόμου Παυλόπουλου» ως προς την ανάδειξη σταθερών κυβερνήσεων. Θα παραμείνει δηλαδή το «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας Ν.Δ.-ΛΑΟΣ βλέπετε;
Τη θεωρώ αδύνατη από τη στιγμή που μας χωρίζει ένα μεγάλο ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα.