Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ» που παρουσιάζουν στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του ΠΕΙΡΑΙΑ στους 90.4, οι Βασίλης Σκουρής και Γρηγόρης Τζιοβάρας, μεταξύ άλλων δήλωσε :

Ερ: Πώς βλέπετε τη διεθνή οικονομική κρίση και τις δυσκολίες των Ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις στο εξωτερικό;

Απ: Η οικονομική κρίση, πέρα από τις δυσκολίες τις οποίες, αν θέλετε, βλέπουμε όλοι, δημιουργεί και ευκαιρίες. Κι ο δικός μας ρόλος είναι να αναδείξουμε τις ευκαιρίες και να βοηθήσουμε τις ελληνικές εταιρείες να τις αξιοποιήσουν. Υπάρχει μια διστακτικότητα, σαφέστατα, στους Έλληνες επιχειρηματίες να βγουν στο εξωτερικό, αλλά από εκεί και πέρα, νομίζω ότι οι Έλληνες, παραδοσιακά είχαμε και μια ευελιξία και μία τάση φυγής προς τα έξω. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουμε να τα ξαναφέρουμε στο προσκήνιο και να αξιοποιήσουμε.

Ερ: Παρόλα αυτά βλέπουμε μεγάλα προβλήματα σε Βαλκάνια, σε περιοχές της Πρώην ΕΣΣΔ, στην Κεντρική Ασία, όπου οι οικονομίες δεν πάνε καλά και υπάρχουν προβλήματα.

Απ: Εδώ θα ήθελα να σας επισημάνω το εξής, όσον αφορά στα Βαλκάνια. Διάβαζα και τις δηλώσεις και τις οδηγίες που έδωσε ο κος Προβόπουλος προχτές στις Τράπεζες. Θεωρώ ότι είναι τραγικό σφάλμα να πούμε στις ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην περιοχή να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Γιατί η οικονομική μας διείσδυση στα Βαλκάνια είναι εξαιρετικά σημαντική και για την οικονομία, αλλά έχει και πολιτικά οφέλη. Και βάσει αυτής της διείσδυσης, ασκούμε και πολιτική στα Βαλκάνια. Λοιπόν, δεν μπορούμε να στερήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα Βαλκάνια από χρηματοδοτήσεις και να πούμε στις τράπεζες ότι πρέπει να σταματήσουμε τη στρόφιγγα.

Ερ: Θεωρείτε συνεπώς ότι θα πρέπει να διατεθεί εκεί και μέρος από τα 28δις γιατί, κάτι τέτοιο, όπως λέτε, είναι εθνική ανάγκη;

Απ: Θεωρώ ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν βγει στα Βαλκάνια δεν είναι ξένες ως προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Και ακριβώς, αυτή η επέκτασή τους, η οποία τους ενισχύει και σε τζίρο και σε παραγωγή και σε διεθνείς συμφωνίες και σε οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύεται από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε, οι τράπεζες που πήγαν στα Βαλκάνια πήγαν ουσιαστικά για να εξυπηρετήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και έτσι έχουμε δει ένα τεράστιο «μπουμ» στη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία. Λοιπόν, δεν μπορούμε να σταματήσουμε και να ανακόψουμε αυτήν την πορεία.

Ερ: Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση αυτή που κάνετε, κύριε Υφυπουργέ, και ελπίζουμε να τη λάβει υπόψη του και ο κος Προβόπουλος, ο οποίος έχει μια τελείως διαφορετική γνώμη σε αυτό.

Απ: Έχει τελείως διαφορετική γνώμη. Μπορεί να ακούγεται η γνώμη του πολύ καλά στα αυτιά των Ελλήνων καταναλωτών και ιδιαίτερα μικροκαταναλωτών τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή ακόμη και αυτούς που έχουν πιστωτικές κάρτες. Αλλά θεωρώ ότι η στρατηγική της χώρας θα πρέπει οικονομικά να είναι στραμμένη στο εξωτερικό. Είναι πεπερασμένη η αγορά μας. Είμαστε δέκα εκατομμύρια (σ.σ. πληθυσμός). Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του. Αν δεν ανοιχτούμε παραπάνω και σε αγορές που δεν έχουμε ανοιχτεί μέχρι σήμερα, τότε, νομίζω, θα βιώσουμε την οικονομική κρίση ακόμη περισσότερο.

Ερ: Είχατε ταχθεί κατά της εκλογολογίας και των πρόωρων εκλογών. Ο Πρωθυπουργός οφείλει, κατά τη γνώμη σας, να σταματήσει αυτή την εκλογολογία, που δεν καλλιεργείται μόνον από την Αντιπολίτευση, αλλά και από στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης, ούτε καν της ΚΟ της ΝΔ;

Απ: Νομίζω ότι χθες είχαμε ένα μπαράζ δηλώσεων, τουλάχιστον από κυβερνητικά στελέχη, που όλα λέγανε και μιλούσαν ενάντια στις εκλογές. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι τη στιγμή της κρίσης δεν πας να αναζητήσεις αμφιβόλου αποτελέσματος εκλογικά ή κυβερνητικά σχήματα. Από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει η δυνατότητα κανενός κόμματος να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να τελειώνουμε με την εκλογολογία. Θα είμαι χαρούμενος να το ακούσω και από τα χείλη του Πρωθυπουργού.

Ερ: Αυτή η εσωστρέφεια από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, γιατί υπάρχει κατά τη γνώμη σας;

Απ: Θα έλεγα ότι πολλές φορές θα πρέπει να γίνεται διάλογος, ακόμη και δημόσια ανάμεσα στα μέλη της Κυβέρνησης. Αυτό που δεν μπορεί να γίνεται είναι να αμφισβητούνται πολιτικές, οι οποίες λαμβάνονται, ενόψει αυτής της οικονομικής κρίσης. Για να είμαι πιο σαφής: καμία χώρα δεν έχει σήμερα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Όλες οι χώρες, από τις ισχυρότερες οικονομίες και πρώτα την αμερικανική, προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η Κυβέρνηση, σε κάθε φάση της κρίσης, έχει πάρει τα σωστά μέτρα. Και συνεχίζει να παίρνει σωστά μέτρα είτε εγγύηση των καταθέσεων, είτε ενίσχυση της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος, είτε τα φορολογικά μέτρα, που πήρε προχτές, που ελαφρύνουν κάπως την πίεση ή ενίσχυση στους αγρότες, που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά. Και βεβαίως, θα πάρει κι άλλα. Αναλόγως με το πώς πηγαίνει η κρίση. Γιατί, αν δούμε ότι πχ μια μεγάλη κάμψη στο τουριστικό εισόδημα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κι αυτό.

Ερ: Πιστεύετε συνεπώς ότι οφειλόταν σε προσωπική στρατηγική η παρέμβαση του κου Αβραμόπουλου;

Απ: Θεωρώ ότι οι προσωπικές αντεγκλήσεις δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την Κυβέρνηση σήμερα.

Ερ: Απαιτείται, κατά τη γνώμη σας, μια νέα παρέμβαση του Πρωθυπουργού ή θα σβήσουν μόνες τους;

Απ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος προχτές στο μήνυμά του. Για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την κρίση και τη σοβαρότητα, την οποία δείχνει. Από εκεί και πέρα, δεν μας έχει συνηθίσει ο Κώστας Καραμανλής να μπαίνει πολύ εύκολα στα εσωκομματικά, αλλά όταν μπαίνει είναι ιδιαίτερα αυστηρός.

Ερ: Το «φλερτ» του κυρίου Καραχάλιου με το ΛΑ.ΟΣ. πώς το είδατε, παρεμπιπτόντως;

Απ: Διάβασα μια συνέντευξή του χθες, που έθεσε τα θέματα νομίζω σε σωστή βάση ότι δεν φεύγει από τη φιλελεύθερη παράταξη. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο ίδιος το έληξε το θέμα.