Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προς την Υπουργό Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ κα Μarisol Argueta de Barillas, για την στροφή που έκανε η χώρα της σε ότι αφορά την ονομασία της γειτονικής πΓΔΜ.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε την Τρίτη με την ΥΠΕΞ του Ελ Σαλβαδόρ και χαιρέτησε την ανακοίνωση της κυβέρνησής της σύμφωνα με την οποία το Ελ Σαλβαδόρ θα αποδεχθεί το κοινώς συμφωνηθέν όνομα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είναι γνωστό η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής είχε αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες ελληνικές αντιδράσεις.
Η κα Μarisol Argueta de Barillas βρίσκεται στην Αθήνα πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό κ. Βαρβιτσιώτη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το Ελ Σαλβαδόρ, εμείς, είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την απόφαση της κυβέρνησής της για αύξηση της βοήθειας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την ανακοίνωση που έγινε για τη χορήγηση τριών υποτροφιών σε φοιτητές από το Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι θα έρθουν να σπουδάσουν εδώ στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας».
Ακολουθούν δηλώσεις:
κ. Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα την Υπουργό Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ κα Marisol Argueta De Barillas, με την οποία είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και να δεσμευτούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο σε θέματα που αφορούν και τις δύο χώρες, στα θέματα μετανάστευσης, τουρισμού και ναυτιλίας.
Εξέφρασα στην κα Barillas την ικανοποίηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανακοίνωση που πρόσφατα έκανε η κυβέρνησή της σχετικά με το θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με την οποία το Ελ Σαλβαδόρ δήλωσε ότι θα αποδεχθεί, παρότι είχε αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία με το συνταγματικό της όνομα, το κοινώς συμφωνηθέν όνομα μετά από το πέρας των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα είχα την ευκαιρία μέσα απ’ τη συζήτηση, αφενός να της ανακοινώσω ότι θα αυξηθεί η εθνική βοήθεια μέσα από το διεθνές επισιτιστικό πρόγραμμα από 80 σε 100 χιλιάδες ευρώ για το 2009 και παράλληλα θα προκηρυχθούν και τρεις υποτροφίες σε φοιτητές από το Ελ Σαλβαδόρ για Ελληνικά Πανεπιστήμια του οικονομικού κύκλου και ιδιαίτερα του ναυτιλιακού κύκλου.
Θεωρούμε ότι η πορεία την οποία έχει χαράξει το Ελ Σαλβαδόρ τα τελευταία χρόνια είναι μια πορεία ασφαλούς και σταθερής χώρας και προσβλέπουμε σε μία γόνιμη συνεργασία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε μία πιο στενή σχέση, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Θα ήθελα να καλωσορίσω για άλλη μια φορά την κα Barillas στην Αθήνα, να της ευχηθώ καλή διαμονή και να τη διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι μία φίλια δύναμη που προσβλέπει στην οικονομική ανάπτυξη του Ελ Σαλβαδόρ.
κα MARISOL ARGUETA DE BARILLAS: Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Υφυπουργό Εξωτερικών. Εκφράζω τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα μαζί με τα μέλη της αντιπροσωπείας μου, μεταξύ των οποίων είναι ο πρέσβης του Ελ Σαλβαδόρ στην Ελλάδα, ο Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου μου, όπως επίσης και ο Διευθυντής Επικοινωνίας, καθώς επίσης και ο Επίτιμος Πρόξενος του Ελ Σαλβαδόρ στην Ελλάδα, που με το έργο του έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.
Είχα την ευχάριστη ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Υπουργό τις διμερείς μας σχέσεις, την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, όπως επίσης και τις δυνατότητες της συνεργασίας μας σε πολυμερές επίπεδο όπως είναι στους κόλπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Το Ελ Σαλβαδόρ, εμείς, είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την απόφαση της κυβέρνησής της για αύξηση της βοήθειας όπως ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την ανακοίνωση που έγινε για τη χορήγηση τριών υποτροφιών σε φοιτητές από το Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι θα έρθουν να σπουδάσουν εδώ στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.
Εξήγησα στον κ. Υπουργό τη σημασία που έχει για μας τόσο ο τουρισμός, όσο και η ναυτιλία. Το άνοιγμα νέων λιμανιών στην ανατολική πλευρά της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό και το θέμα του ανταγωνισμού στη ναυτιλία είναι δύο θέματα που απασχολούν σημαντικά. Άρα, η χορήγηση των τριών υποτροφιών είναι πολύ χρήσιμη και εκφράζω για μία ακόμα φορά την ευγνωμοσύνη μου.
Συζητήσαμε επίσης τις δυνατότητες και πιθανότητες συνεργασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ στην προσεχή Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο. Εγώ στο περιθώριο αυτών των Συνόδων είχα στο παρελθόν την ευκαιρία να συνομιλήσω με την Υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη, με την οποία ως δύο γυναίκες Υπουργοί Εξωτερικών συζητήσαμε τα θέματα που μας απασχολούν. Η κα Μπακογιάννη κάνει ένα εξαιρετικό έργο.
Πέρσι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Χωρών της Κεντρικής Αμερικής στη Λίμα του Περού, υπογράψαμε δύο συμφωνίες. Μία για πολιτικές διαβουλεύσεις και συνεργασία και μία για οικονομική συνεργασία και ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της οικονομικής συνεργασίας έγινε και η συζήτηση που είχαμε νωρίτερα με τον κ. Υπουργό.
Είναι πολύ ευχάριστο ότι συμφωνήσαμε να υπάρξει μία επιτροπή η οποία θα επιτηρεί, θα παρακολουθεί το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.
Συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση στην περιοχή και θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας και δήλωσα στον κ. Υπουργό ότι το Ελ Σαλβαδόρ είναι έτοιμο να συνεισφέρει εάν κληθεί και εάν μπορεί, σε οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τα παραπάνω.
Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά.