Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με σκοπό την Ενίσχυση της Αποτελεσματικότερης Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων, υπεγράφη σήμερα από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο.
«Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στις ανθρωπιστικές κρίσεις όλων των τελευταίων ετών στον κόσμο. Πρωταγωνιστούμε σε ανθρωπιστικό επίπεδο, καθώς πέρα από τη βοήθεια στα θύματα της Ν.Α. Ασίας, αποστείλαμε πρώτοι βοήθεια τόσο στο Λίβανο, όσο και στη Γάζα. Αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας, δεν δείχνει απλώς ότι η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική συνεργασία έχει ωριμάσει και παγιωθεί στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Δείχνει επίσης ότι έχει παγιωθεί και στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο Υφυπουργός κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο ΥΦΥΠΕΞ «παρά την πολύ καλά συντονισμένη προσπάθεια της ΤΕΔΚΝΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις η βοήθεια που με μόχθο και στέρηση είχαν προσφέρει οι πολίτες, δεν μπορούσε να φτάσει στη Γάζα, καθώς τα προϊόντα που είχαν συγκεντρωθεί δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με την κυρία Υπουργό Εξωτερικών, την κυρία Μπακογιάννη και την ανταπόκριση της ΤΕΔΚΝΑ, κρίναμε ότι ήταν απαραίτητο να υπογράψουμε μία προγραμματική σύμβαση στην οποία θα τίθενται οι αρχές που θα διευκολύνουν τη συνεργασία των δύο φορέων σε όλα τα στάδια και ταξινόμηση ανθρωπιστικής βοήθειας».
Συνεχίζοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι η υπογραφή του σημερινού μνημονίου αποτελεί ουσιαστικά «πιλοτική προγραμματική σύμβαση και ότι «πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή αντίστοιχου μνημονίου συνεργασίας τόσο με την ΚΕΔΚΕ, όσο και με την ΕΝΑΕ».
Με το Μνημόνιο εισάγεται ο θεσμός του «Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως HELLENIC AID», για να επιβραβευθεί η εθελοντική προσφορά και να δοθούν κίνητρα σε περισσότερους νέους ανθρώπους να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ανέφερε ότι οι δήμοι της Αττικής είναι οι πρώτοι που μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση. «Στόχος μας είναι η διαρκής αναβάθμιση της αναπτυξιακής μας πολιτικής, μέσα από την άμεση και επιτυχή ανταπόκριση του ΥΠΕΞ και των συλλογικών κρατικών φορέων για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.