Μήνυμα ότι ο κόσμος της ΝΔ θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός με όσα στελέχη ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές και προτάσσουν το προσωπικό συμφέρον, υποσκάπτοντας το συλλογικό, στέλνει ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Β΄ Αθήνας της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τη συνέντευξή του στη “metro”. Προσθέτει δε ότι η συνεχής ενασχόληση με τις δημοσκοπήσεις το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί αδικαιολόγητη ηττοπάθεια. Άλλωστε, όπως λέει, η κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια μέχρι τη λήξη της θητείας της και οι πολιτικές εξελίξεις δεν καθορίζονται από τις αποφάσεις της Κομισιόν. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε ταχθεί υπέρ της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια λόγω της στάσης που τηρεί ο Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επαναφέρει και την πρόταση του για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών σε δεκαεδρικές, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μετά από συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του νόμου Παυλόπουλου. Τέλος, όσον αφορά το αντικείμενό του, την οικονομική διπλωματία, ο υφυπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει η κρίση φέρνει και ευκαιρίες, προσδιορίζοντας τη στόχευση των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας αλλά και της κεντρικής Ασίας. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη “metro” είναι το εξής:


- Κύριε υπουργέ θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από τις εκλογές ή την εκλογολογία αν προτιμάτε. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι προσπαθεί να κλείσει το θέμα αλλά όλο το ανοίγει. Υπάρχει θέμα εκλογών μέχρι το Μάρτιο του 2010;

Ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός στη Βουλή λέγοντας ότι δεν τον αφορά η εκλογολογία. Από εκεί και πέρα αν συνεχίζεται αυτή η συζήτηση δεν φέρει ευθύνη η κυβέρνηση.

- Ωστόσο, λένε πολλοί ότι μετά τη διαδικασία επιτήρησης που μπήκαμε από την Κομισιόν αλλά και τις συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για άμεση μείωση του ελλείμματος και με δεδομένα από τη μια την επερχόμενη κρίση και από την άλλη την άρνηση συναίνεσης της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές μέσα στο 2009….

Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και όχι για να δραπετεύσει από αυτά. Τις πολιτικές εξελίξεις δεν τις καθορίζει ούτε η Κομισιόν ούτε άλλες τεχνοκρατικές εισηγήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από τις συστάσεις για την άμεση μείωση του ελλείμματος προβλέπει ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης 3,5 εκατ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

-Πως βλέπετε την άποψη που υποστηρίζει ότι η κρίση που έρχεται είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαζόταν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα συμμετείχαν τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί;

Παρότι είχα μιλήσει για συγκυβέρνηση δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχουν περιθώρια. Η ρητορική που έχει υιοθετήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν έχει καμία διάθεση συνεννόησης με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ότι εάν ήταν Πρωθυπουργός θα ήταν αναγκασμένος να καταφύγει στα ίδια μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ δεν διατυπώνει καμία εναλλακτική πρόταση και ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για μικροκομματικά οφέλη.


- Προ έτους είχατε κάνει μια πρόταση για ισομερείς εκλογικές περιφέρειες την οποία επαναλάβατε και πρόσφατα. Θα την βλέπατε να εφαρμόζεται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων να πάμε στις επόμενες εκλογές με το νόμο Παυλόπουλου;

Η οποιαδήποτε συμφωνία γύρω από τον εκλογικό νόμο πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την άμεση εφαρμογή του, αλλά και την αλλαγή στον τρόπο καταμερισμού των εκλογικών περιφερειών, ενδεχομένως και τον τρόπο εκλογής των βουλευτών. Έχω καταθέσει προ έτους πρόταση που προβλέπει δεκαεδρικές περιφέρειες σε όλη την επικράτεια, που θα οδηγήσει σε κατατμήσεις μεγάλων (για παράδειγμα στην τριχοτόμηση της Β’ Αθηνών) και συνενώσεις των μικρότερων. Αυτή η πρόταση δεν ακυρώνει τη φιλοσοφία του «νόμου Παυλόπουλου» ως προς την ανάδειξη σταθερών κυβερνήσεων. Θα παραμείνει δηλαδή το «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ταυτόχρονα όμως δημιουργήσει συνθήκες μεγαλύτερης διαφάνειας στον τρόπο εκλογής των βουλευτών.

- Η φτώχεια, λένε, φέρνει γκρίνια, αλλά και προσωπικές στρατηγικές, θα συμπλήρωνα εγώ. Και στη ΝΔ έχετε διπλή φτώχεια αυτό τον καιρό: Από τη μια οι 151 βουλευτές και από την άλλη οι αρνητικές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό βλέπουμε και γκρίνια και προσωπικές στρατηγικές στο κόμμα σας το τελευταίο διάστημα;

Νομίζω ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από το διαρκή σχολιασμό των δημοσκοπήσεων. Έχουμε ακόμα 2,5 χρόνια μέχρι την λήξη της θητείας της κυβέρνησης και τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν βγει περισσότερες δημοσκοπήσεις από όσες βγήκαν στην Αμερική την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Δεν ωφελεί σε τίποτα η διαρκής ενασχόληση με τις δημοσκοπήσεις. Αντίθετα αποπροσανατολίζει και δημιουργεί μια αδικαιολόγητη ηττοπάθεια. Όσον αφορά τις προσωπικές στρατηγικές δεν διαφωνώ με την ύπαρξη τους αλλά είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος της Ν.Δ. που μας παρακολουθεί όταν έρθει η ώρα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός με όσους υποσκάπτουν το συλλογικό και προτάσσουν το προσωπικό συμφέρον.

- Η υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί την Κυριακή για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τη Χίλαρι Κλίντον. Τι αναμένει η ελληνική διπλωματία από αυτό το ταξίδι για τα εθνικά μας θέματα, για τα οποία πολλοί λένε ότι έχουν βαλτώσει;

Κατ’ αρχήν δεν συμφωνώ με την άποψη ότι τα εθνικά θέματα έχουν βαλτώσει. Είχαμε για παράδειγμα την απόφαση στο Βουκουρέστι η οποία ήταν σταθμός για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ υιοθέτησαν με την απόφαση τους τις ελληνικές θέσεις. Εμείς από την πλευρά μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα, γενναία σε πολλές περιπτώσεις, και περιμένουμε από τα Σκόπια να αντιληφθούν το συμφέρον τους που είναι η συνεννόηση και η συνδιαλλαγή με την Ελλάδα. Από την Τουρκία περιμένουμε να συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή και να βαδίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που απαιτεί η ευρωπαϊκή της προοπτική. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να γίνει συνείδηση ότι οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα δεν διαμορφώνονται με τους όρους και τους χρόνους της επικαιρότητας. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή στους στόχους που έχουμε θέσει. Όσον αφορά τις επαφές με τις ΗΠΑ θα σας έλεγα ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται λίγο χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Αμερικανική Διοίκηση, , διότι μας δίνει την ευκαιρία μιας άμεσης και ουσιαστικής ενημέρωσης σε σειρά ζητημάτων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

-Σας άκουσα να δηλώνετε πρόσφατα ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες. Ποιες ευκαιρίες θα βοηθήσετε να αξιοποιήσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό;

Αυτή τη στιγμή κύριο μέλημα μας είναι να διατηρήσουμε την σημαντική οικονομική παρουσία που έχουμε στα Βαλκάνια. Να στηρίξουμε το πολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα που αποκτήσαμε στην περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια. Από εκεί και πέρα πρέπει να μας απασχολεί - σε βάθος χρόνου - η περαιτέρω διεύρυνση της οικονομικής μας παρουσίας στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή λόγω της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ κουμπωμένες σε οποιοδήποτε άνοιγμά τους στο εξωτερικό και οι επιχειρηματίες ασχολούνται πολύ περισσότερο με το πώς θα διατηρήσουν τους τζίρους και τις θέσεις εργασίας που έχουν εντός. Από την άλλη, όμως, εμείς πιστεύουμε ότι η κρίση γεννά και ευκαιρίες τις οποίες οι Έλληνες παραδοσιακά εκμεταλλεύονται. Αυτές τις ευκαιρίες δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν τόσο εύκολα οι δύσκαμπτοι οικονομικοί κολοσσοί και οι μεγάλες απρόσωπες επιχειρήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα είναι μικρές και μεσαίες. Αυτές διαθέτουν ευελιξία και μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Υπάρχουν χώρες στόχευσης, της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, και κάνουμε προσπάθεια να ανοιχτούμε στην κεντρική Ασία όπου δεν έχουμε καμία οικονομική παρουσία όπως π.χ. το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν.