Αξιότιμοι κκ. Υπουργοί,
Εξοχότατοι κ. Πρέσβεις,
Κύριε Πρόεδρε της HELEXPO,
Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή δεξίωση, με την ευκαιρία της παρουσίασης της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2009, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και επιχειρηματικά γεγονότα στη χώρα μας.
Κύριες και Κύριοι,
Απόψε, είμαστε όλοι εδώ για να παρουσιάσουμε στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας την 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να τιμήσουμε την φιλοξενούσα και διοργανώτρια πόλη, αλλά κυρίως για να προβάλλουμε την διοργάνωση έγκαιρα, περιεκτικά και αποτελεσματικά. Με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζω και την παρουσία του Πρέσβυ της Ινδίας κ. Dilip Sinha, ως εκπροσώπου της τιμώμενης χώρας της φετινής ΔΕΘ.

H Έκθεση αυτή πραγματοποιείται υπό την σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μην επηρεασθεί από αυτή. Το μέγεθος της κρίσης αυτής, όπως επισημαίνουν διαπρεπείς οικονομολόγοι, καθημερινά πλέον, δεν μπορεί να υπολογισθεί. Ακόμα και σήμερα τα δείγματα της κρίσης αυτής ήταν εμφανή με την σημαντική πτώση των δεικτών των διεθνών χρηματιστηρίων. Οι συνθήκες αυτές δυσχεραίνουν τη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών λόγω του αυξανόμενου κόστους και της οικονομικής αστάθειας. Η πρώτη μας αντίδραση είναι να προστατευτούμε, να κλειστούμε στον δικό μας χώρο και να περιορίσουμε τα ανοίγματα μας. Βραχυπρόθεσμα, ίσως, η προσέγγιση αυτή να επιφέρει αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα αποβεί επιζήμια για όλους μας. Η κρίση δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για την αύξηση των προστατευτικών μέτρων, την μείωση της εξωστρέφειας ή την αναζήτηση νέων προοπτικών.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε αποτελεί ευκαιρία για νέα ανοίγματα, για νέες προοπτικές, οι οποίες θα αποδώσουν στο μακροπρόθεσμα όσο και εάν αυτό φαντάζει εξωπραγματικό σήμερα. Αυτήν την ευκαιρία μπορούν να την αξιοποιήσουν τόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις όσο και οι μικρότερες που έχουν ευελιξία και μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η συμμετοχή διεθνών εταιριών στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί μια τέτοια ευκαιρία. Ο διεθνής χαρακτήρας της Έκθεσης αντανακλάται στις διεθνείς συμμετοχές. Το 2008 συμμετείχαν σε αυτή 20 ξένες οργανωμένες αποστολές και εκθέματα από 32 χώρες.

Πιστεύω ακράδαντα ότι, μέσω της διοργάνωσης της Δ.Ε.Θ., προωθούμε την οικονομική και εμπορική εξέλιξη σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Δ.Ε.Θ. προσφέρει μεγάλη δημοσιότητα για τις εκθέτριες χώρες και τους διεθνείς εμπορικούς εταίρους, συμβάλλοντας σε τελική ανάλυση στη δημιουργία ενός σταθερότερου και ασφαλέστερου οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να προσελκύει ξένους επενδυτές στην περιοχή.

Κυρίες και Κύριοι,

Το Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ προσωπικά είμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών, αρωγοί στις προσπάθειες που στοχεύουν στην ανάδειξη της χώρας μας ως ένα σύγχρονο και αξιόπιστο οικονομικό και εμπορικό εταίρο.

Η προτεραιότητα που δίνουμε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων αντανακλάται ιδιαίτερα στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει ελληνικές επιχειρήσεις στην περιοχή της ευρύτερης γειτονίας μας. Οι επιχειρήσεις μας διαθέτουν ήδη στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης επενδυμένα κεφάλαια άνω των 16 δις ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 200.000 επιτόπιες θέσεις εργασίας. Παρά τις πιέσεις που δέχονται από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, οι ελληνικές επιχειρήσεις διατηρούν ακόμα το δυναμισμό και την ευρωστία τους.

Κυρίες και Κύριοι,
Συνοψίζοντας, θα ήθελα από αυτό εδώ το βήμα, να σας προτρέψω να ενημερώσετε τους επιχειρηματίες και εμπόρους των χωρών σας προκείμενου να συμμετάσχουν στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διαβεβαιώνοντάς τους για την υψηλή ποιότητα της διοργάνωσης και την δυνατότητα που τους παρέχει για σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών, προώθηση των προϊόντων τους στην Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη προβολή τους. Η HELEXPO βρίσκεται στον σωστό δρόμο αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, υιοθετώντας σύγχρονες μεθόδους marketing, βελτιώνοντας το επίπεδο γνώσης των στελεχών της και ευρισκόμενη σε μια διαρκή αναζήτηση νέων αγορών και τομέων τόσο για τον προγραμματισμό όσο και την ανάπτυξη της δραστηριοτήτων της.

Εύχομαι στους διοργανωτές καλή επιτυχία και δίνουμε όλοι ραντεβού στην Θεσσαλονίκη στις 5 με 13 Σεπτεμβρίου.
Σας ευχαριστώ