Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο είχε την Τρίτη 10.03.2009 ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τον κ.Βαρβιτσιώτη για την πορεία της Αλβανικής Εκκλησίας από το 1991 μέχρι σήμερα και για το έργο που έχει επιτελέσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 18 χρόνια έχει καταρτιστεί μια νέα γενιά κληρικών, αφού σήμερα υπηρετούν 136 ιερείς, όλοι τους Αλβανοί υπήκοοι, πτυχιούχοι της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας «Ανάστασις του Χριστού». Έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 52 νεανικά κέντρα σε διάφορες πόλεις και χωριά, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται ποικίλες νεανικές δραστηριότητες όπως: θερινές και χειμερινές κατασκηνώσεις, συνέδρια, ολυμπιάδες, εκδηλώσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, νεανικές συναυλίες κλπ. Έχουν χτιστεί περίπου 150 νέοι ιεροί ναοί, έχουν αναστηλωθεί 60 μοναστήρια και εκκλησίες και έχουν επισκευαστεί περισσότερες από 160 εκκλησίες.
Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας, πέρα από το Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός» στα Τίρανα, στο οποίο εργάζονται διακεκριμένοι γιατροί και δέχεται κάθε μήνα πάνω από 6 χιλιάδες ασθενείς ανεξαρτήτως θρησκεύματος (το Κέντρο προσφέρει τις πιο σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες, διαθέτει νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο, σπυρόμετρο κλπ.), λειτουργούν κέντρα Υγείας στην Καβάγια, στην Κορυτσά και στους Γεωργουτσάτες. Το 2006 εγκαινιάστηκε ένα νέο τμήμα του Διαγνωστικού Κέντρου στην πόλη Λούσνια, ενώ Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε πόλεις και χωριά, απευθυνόμενοι κυρίως σε παιδιά.
Στον τομέα της παιδείας, πέρα από τη λειτουργία της Θεολογικής Ακαδημίας και δύο Εκκλησιαστικών Λυκείων, έχουν προχωρήσει στην ίδρυση τριών Εννιατάξιων Σχολείων, 15 Νηπιαγωγείων (με προτεραιότητα στα παιδιά απόρων οικογενειών), όπως επίσης και στην τεχνική και υλική υποστήριξη σε πολλά σχολεία του Δημοσίου. Με δαπάνες της Εκκλησίας έχουν ανακαινιστεί αρκετά σχολεία και νηπιαγωγεία.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε: « ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αφιερώθηκε ολόψυχα στο έργο της ανασυγκρότησης της Εκκλησίας της Αλβανίας και γρήγορα κέρδισε τους πάντες. Αποτελεί φάρο της Ορθοδοξίας που με το έργο και την προσφορά του απέδειξε ότι μοναδικός σκοπός του είναι η προσφορά προς τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος». Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης προς το πρόσωπο του κ. Αναστασίου και τη στήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο έργο του. Επίσης εξέφρασε τη βούληση του να ενισχυθεί, μέσω των προγραμμάτων της ΥΔΑΣ, το πολυποίκιλο έργου που επιτελείται από την Αρχιεπισκοπή τα τελευταία 18 χρόνια.

«Εθνικής σημασίας θέμα η προστασία της μειονότητας»


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εντωμεταξύ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στα αλβανικά ΜΜΕ οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών σχετικά με την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας koha-jone με τίτλο: «Εγγυηθείτε την περιουσία της μειονότητας». Στις δηλώσεις που έκανε σε αλβανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με τις επαφές που είχε με τους αρμόδιους εκπροσώπους της αλβανικής κυβέρνησης επεσήμανε τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χειμάρρας και στις παράκτιες περιοχές. Εμείς θέσαμε το θέμα μετ΄ επιτάσεως στην αλβανική ηγεσία και ζητήσαμε να λυθεί άμεσα, γιατί θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας. Θεωρούμε εθνικής σημασίας θέμα την απόδοση των δικαιωμάτων που έχουν οι Έλληνες της περιοχής και θα είμαστε στο πλευρό τους για τις νόμιμες διεκδικήσεις τους»