Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στο Βελιγράδι σχετικά με την ανακατασκευή του Πανευρωπαϊκού οδικού Άξονα 10 εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη Σερβία ο έλληνας υφυπουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μladjan Dinkic και αμέσως μετά ανέφερε ότι η συμμετοχή μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών Οργανισμών στο εν λόγω έργο εξασφαλίζει την χρηματοδότηση και βιωσιμότητά του και θέτει τις βάσεις για την άμεση υλοποίηση του.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε ο τρόπος με τον οποίον θα συμμετάσχει η Ελληνική πλευρά στην ανακατασκευή του Άξονα 10 και στη χρηματοδότηση του.
Πιο συγκεκριμένα χάρις την Ελληνική χρηματοδότηση θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου με την ανακατασκευή του τμήματος Levosoje- Donji- Neradovac μήκους 16 χλμ ο διαγωνισμός του οποίου προβλέπεται να κηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες και αφού πρώτα η Σερβική πλευρά υποβάλλει την αναθεωρημένη αίτηση της στα πλαίσια του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).
Συμφωνήθηκε ακόμα ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά και στα υπόλοιπα τμήματα του Άξονα 10 τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η συνολική συμμετοχή της χώρας μας μέσω του ΕΣΟΑΒ στο εν λόγω έργο ανέρχεται σε 100 εκ. Ευρώ.
Στην ερώτηση, εάν θα συμμετάσχουν ελληνικές εταιρίες στην κατασκευή του Άξονα 10, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για μας είναι, πρώτον, να τηρηθούν όλοι οι διεθνείς κανόνες διαφάνειας στους σχετικούς διαγωνισμούς και, δεύτερον, το ότι η ελληνική πλευρά θα έχει αποφασιστική παρουσία στις Επιτροπές Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του έργου».
Σχετικά με τις πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. «Αυτό που επισημάναμε σε όλους τους συνομιλητές μας είναι ότι οι πολιτικές σχέσεις θα πρέπει να συμβαδίζουν και με τις οικονομικές μας σχέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες που είχε με τους Σέρβους αξιωματούχους επεσήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη Σερβία πάνω από 2,5 δις ευρώ, απασχολούν περισσότερους από 27.000 εργαζόμενους και θεωρούμε ότι η συνέχιση και η ενδυνάμωση της παρουσίας των επιχειρήσεών μας είναι πρωταρχικής σημασίας.
Σε ερώτηση εάν επηρεάζονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελλήνων στη Σερβία εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αυτό που επηρεάζει τη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και τα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα που αναφύονται σε αρκετές περιπτώσεις. «Γι αυτό βρισκόμαστε εδώ», τόνισε, «για να προωθήσουμε την επίλυσή τους».
Τέλος σχετικά με την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Σερβία, ο κ. ΥΦΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τους σέρβους συνομιλητές του ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι τράπεζες σε άλλες χώρες και ότι θα συνεχίσουν το τραπεζικό τους έργο όπως και πριν. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουν [οι τράπεζες] το ποσοστό διείσδυσης, το μερίδιο αγοράς που ήδη έχουν κατακτήσει», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες με τους Υπουργούς Ενέργειας και Μεταλλείων κ. Petar Skundric, Εμπορίου και Υπηρεσιών κ. Slobodan Milosavlievic και με την Υπουργό Οικονομικών κα Diana Dragutinovic.