Ερώτηση: Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε τη Σερβία με την ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών. Οι σχέσεις Αθήνας και Βελιγραδίου έχουν μακρά παράδοση φιλίας και κατανόησης. Ποιο είναι το μήνυμα της επίσκεψή σας στην πρωτεύουσα της Σερβίας;

Απάντηση: Πράγματι οι σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας είναι σχέσεις στενής φιλίας και συνεργασίας, βασισμένες σε στέρεο ιστορικό υπόβαθρο, δοκιμασμένες από τον χρόνο. Οι σχέσεις αυτές παραμένουν ζωντανές και δυναμικές σήμερα και μάλιστα επεκτείνονται σε πολλούς τομείς: την οικονομία, τον πολιτισμό αλλά και τον τουρισμό, καθώς χιλιάδες Σέρβοι φίλοι επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Το μήνυμα που μεταφέρω είναι ακριβώς το ότι είμαστε πάντοτε κοντά στην Σερβία και προσβλέπουμε σε ένα μέλλον όπου η συνεργασία μας θα είναι ακόμη βαθύτερη, προς όφελος των πολιτών των δυο χωρών μας. Σκοπός μου είναι επίσης να διαβεβαιώσω την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και το σύνολο του Σερβικού πληθυσμού ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την τάση προστατευτισμού που βλέπουμε να επικρατεί σε ορισμένα κέντρα, συνεχίζει να διατηρεί αμείωτο ενδιαφέρον για την ευημερία των γειτόνων της.


Ερώτηση: Η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία. Η επίσκεψή σας σηματοδοτεί μια νέα σειρά συμφωνιών;

Απάντηση: Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια σημαντική βελτίωση. Η Σερβία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς μας εταίρους στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, τις κτηματομεσιτικές υπηρεσίες κλπ.
Η Ελλάδα, αποτελεί τον πρώτο ξένο επενδυτή στη Σερβία, με το σύνολο των άμεσων και έμμεσων ελληνικών επενδύσεων να υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Στη Σερβία είναι εγκατεστημένες 200 μικτές ελληνο-σερβικές εταιρείες, καθώς και 250 αμιγώς ελληνικές, οι οποίες απασχολούν περίπου 27.000 εργαζομένους. Καλύπτουν τους κυριότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, είναι γεωγραφικώς διεσπαρμένες σε όλη την επικράτεια της χώρας και έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Σερβίας.


Ερώτηση: Πολλά σερβικά ΜΜΕ ονομάζουν τον "Διάδρομο 10" ως "Διάδρομο της Ζωής" γιατί έχει τεράστια σημασία για τα Βαλκάνια, τη Σερβία και την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα από θέματα συζήτησης κατά την επίσκεψή σας;

Απάντηση: Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το έργο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ στη Σερβία. Από το 2006 έχει συμφωνήσει να συνεισφέρει 100 εκατ. € για την ανακατασκευή του νοτίου τμήματος του Διαδρόμου Χ στη Σερβία. Πιστεύουμε ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και των δύο κρατών καθώς και στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Παράλληλα θα ενώσει την Σερβία με τα μεγαλύτερα δίκτυα μεταφορών της Ευρώπης και θα ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την Ε.Ε.
Με τις εντατικές προσπάθειες της τωρινής σερβικής κυβέρνησης, εξασφαλίσθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για να μπορέσει να δρομολογηθεί αυτό το τεράστιο έργο. Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε με χαρά τη συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρόνο οι απαραίτητες διαδικασίες. Βεβαίως το έργο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ θα αποτελέσει σημείο συζήτησης κατά την επίσκεψη μου στο Βελιγράδι, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα και δείχνει την απαραίτητη ευελιξία, έτσι ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαγωνισμοί και να εκταμιευθεί η ελληνική βοήθεια, ξεκινώντας με τα 16 εκατομμύρια ευρώ τα οποία βρίσκονται εδώ και καιρό, γι’ αυτό το σκοπό, σε τραπεζικό λογαριασμό της Πρεσβείας μας στο Βελιγράδι.
Ερώτηση: Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Γίνεται λόγος για ένα νέο πακέτο ύψους 1 δισ. ευρώ;
Απάντηση: Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων έχει ήδη υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη μεταλλουργία, τις πρώτες ύλες, την υφαντουργία, τα τρόφιμα και ποτά, τις τηλεπικοινωνίες και την κινητή τηλεφωνία, την υψηλή τεχνολογία, τη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών και την τσιμεντοβιομηχανία. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός δραστηριοποιείται στο εμπόριο και τις υπηρεσίες διανομής, καθώς και στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα, καθώς και στους τομείς των νομικών υπηρεσιών και συμβούλων επιχειρήσεων.
Οι προοπτικές για περαιτέρω συνεργασίες ιδιαίτερα σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες, είναι παρά την παγκόσμια κρίση σημαντικές. Από πλευράς μας, θεωρούμε τη Σερβία στρατηγική αγορά για την περαιτέρω ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα, καθώς και των τομέων της ενέργειας και των μεταφορών. Όσον αφορά τις μεταφορές ειδικότερα, Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι ο Πανευρωπαϊκός Διάδρομος Χ αποτελεί κομβικής σημασίας προτεραιότητα για τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών.
Ερώτηση: Δεν πάει πολύς καιρός όπου πληροφορίες σχετικά με ελληνικές τράπεζες που "φεύγουν" από τη Σερβία αναστάτωσαν την κοινή γνώμη. Ποια είναι η αλήθεια;

Απάντηση: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι η παρουσία τους στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης αποτελεί στρατηγική επιλογή. Θα ήθελα να τονίσω ότι, παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ελληνικές τράπεζες κατά το 2008 συνέχισαν μια πορεία σημαντικής ανάπτυξης. Ωστόσο η όποια ανασφάλεια σχετικά με την παρουσία των ελληνικών τραπεζών είναι αδικαιολόγητη. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας υπήρξε περισσότερο συντηρητικός και λιγότερο ριψοκίνδυνος κι έτσι σήμερα δεν εμφανίζεται εκτεθειμένος, όπως άλλες τράπεζες της Κεντρικής ή Δυτικής Ευρώπης. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες οι επενδυτές και οι καταθέτες.
Αντίθετα από τις δυσοίωνες φήμες, οι ελληνικές τράπεζες, στο μέτρο πάντα που τους αναλογεί, είναι αποφασισμένες να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας και στον περιορισμό της ανασφάλειας. Δεν είναι στις προθέσεις τους ούτε οι μαζικές απολύσεις, ούτε το κλείσιμο της στρόφιγγας των χρηματοδοτήσεων. Θεωρούμε όμως, ότι απαραίτητη συνθήκη είναι και η λήψη ουσιαστικών μέτρων από μέρους της σερβικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία.


Ερώτηση: Είστε ένας από τους στενότερους συνεργάτες της κας Ντόρας Μπακογιάννη. Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας. Πώς θα αξιολογούσατε τις πιθανότητες της Σερβίας να ενταχθεί σύντομα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια;

Απάντηση: Ασφαλώς η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ένθερμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και συνεχίζει να το πράττει με σταθερότητα. Ελπίζουμε να δούμε σύντομα την Σερβία να προσεγγίζει περισσότερο την Ε.Ε. Παράλληλα, ως αληθινοί φίλοι, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η σημερινή συγκυρία είναι ευαίσθητη στο εσωτερικό της Ε.Ε. όσον αφορά στην διεύρυνσή της, κατά συνέπεια η χώρα σας θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προς την επιθυμητή κατεύθυνση.