ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

o Γ. Παπακωνσταντίνου Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καλημερίζω τον κ. Βαρβιτσιώτη. Τι κάνετε κ. Βαρβιτσιώτη.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Καλημέρα, τι κάνετε κ. Αυτιά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καλά είμαστε. Καλημερίζω τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή σας μέρα κ. Αυτιά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ξέρετε και οι δυο καλά οικονομικά οπότε καταλαβαίνετε ότι θα γίνει μάχη σήμερα. Ο Νίκος Χατζηνικολάου χτες και θα αρχίσω από τα πολιτικά στη REAL NEWS γιατί πρόκειται για βόμβα «Αν χάσω φεύγω». Υπήρχε και σε ένα μονόστηλο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ την προηγούμενη βδομάδα σε μονόστηλο και αν δεν κάνω λάθος κάτι είχε γράψει και ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ. Αλλά εδώ φαίνεται ότι έχει κάνει κουβέντα ο Νίκος Χατζηνικολάου με τον κ. Καραμανλή. Κύριε Βαρβιτσιώτη τι γίνεται; Κουράστηκε;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τι να γίνει; Κύρια Αυτιά τι θέλετε...
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πέστε μας τη γνώμη σας.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ...να σας πω τις δικές μου συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό; Οι δικές μου συνομιλίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να δώσει και τη μάχη των ευρωεκλογών και τη μάχη των επόμενων εκλογών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μα λέει «θα τη δώσω».
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τώρα από εκεί και πέρα...
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λέει «θα τα δώσω όλα στις εκλογές, αλλά αν χάσω φεύγω».
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο Κώστας Καραμανλής μας έχει συνηθίσει να μιλάει για τα δικά του θέματα μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις του. Δε νομίζω ότι κρύβεται. Από εκεί και πέρα οι ερμηνείες του κάθε δημοσιογράφου, έτσι όπως θέλει να τα εμφανίζει...
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι σε εισαγωγικά δεν είναι ερμηνεία. Κύριε Βαρβιτσιώτη είναι σε εισαγωγικά δεν είναι ερμηνεία. Δεν είναι κατάλαβα ότι θα φύγει. Εισαγωγικά «αν χάσω φεύγω».
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μη θέλετε να σχολιάσω πράγματα τα οποία δεν είναι αποτυπωμένα σε δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Γιατί δεν είναι δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Απαγορεύεται να μιλάει με κάποιον κατ' ιδίαν; Το αποκλείετε δηλαδή αυτό;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν το αποκλείω, γιατί μίλησα κι εγώ την προηγούμενη βδομάδα μαζί του.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και σας είπε τι;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Και μου είπε ότι είναι έτοιμος να δώσει και τη μάχη αυτή...
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Του θέσατε το ερώτημα αν θα μείνει ή θα φύγει δηλαδή;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όχι και ακόμα περισσότερα μου είπε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ότι θεωρεί ότι θα είναι εθνικά επικίνδυνο να έρθει το ΠΑΣΟΚ υπό την κατάσταση που είναι στην εξουσία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μισό λεπτό τον ρωτήσατε αν θα μείνει στην αρχηγία και σας απάντησε αυτό κ. Βαρβιτσιώτη;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μου είπε ότι θα δώσει τη μάχη.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όπως νομίζω ότι το λέει και σε όλα τα στελέχη με τα οποία μιλάει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα είναι διάχυτη η αγωνία μέσα στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αν θα μείνει αν θα φύγει ο Καραμανλής ή αν θα μείνει αν χάσει τη μάχη ή οτιδήποτε άλλο.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Διάχυτη είναι η αγωνία πρώτα απ' όλα να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Το δεύτερο είναι να κερδίσουμε και τις ευρωεκλογές και τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτές είναι οι διάχυτες αγωνίες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα κάτι σας ανησυχεί μέσα στη Νέα Δημοκρατία αν θα μείνει ή αν θα φύγει ο Καραμανλής. Αυτό βλέπω τώρα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όχι εγώ σας είπα. Μας ανησυχεί σαφέστατα το ότι σήμερα υπάρχει ένας προβληματισμός της κοινωνίας και μια αποστασιοποίηση από τη Νέα Δημοκρατία και αυτό φαίνεται στα γκάλοπ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και λόγω των μέτρων.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Περνάμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Περνάμε ίσως τη δυσκολότερη φάση που έχουμε περάσει σαν Κυβέρνηση με πολλαπλές απώλειες. Και παρόλα αυτά δεν έχει φανεί στο ΠΑΣΟΚ να αναπτύσσεται ένας δυναμισμός ο οποίος θα λέει ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένα λεπτό είμαστε στον Καραμανλή τώρα. Ο Καραμανλής είπε σε σας «Μιλτιάδη εγώ άμα χάσω σηκώνομαι και φεύγω»;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο Καραμανλής είπε σε μένα ότι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να κερδίσουμε διότι αν έρθει το ΠΑΣΟΚ έτσι όπως είναι οργανωμένο θα είναι επιζήμιο για τον τόπο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το επόμενο ερώτημα είναι: «Πρόεδρε αν χάσουμε μένεις ή φεύγεις;».
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αλίμονο αν συζητάμε τέτοια πράγματα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα ο δημοσιογράφος που έθεσε το ερώτημα και συγκεκριμένα η κουβέντα που έκανε ο Νίκος Χατζηνικολάου σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα ο δημοσιογράφος να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω να το πει. Δηλαδή δε θα ρώταγε ποτέ ένας βουλευτής τον αρχηγό του αν χάσεις μένεις ή φεύγεις.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αν ήθελε ο Καραμανλής να στείλει ένα μήνυμα ότι θα αλλάξει στάση ή θα αλλάξει ρόλο θα το έκανε δημόσιο. Δεν έχουμε τον Καραμανλή να κρύβεται σε off the record συζητήσεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εγώ νομίζω ότι δεν κρύφτηκε και κάτι ήθελε να στείλει. Ένα ισχυρό μήνυμα. Κύριε Παπακωνσταντίνου μετά από αυτή την εξέλιξη εδώ γιατί θυμίζει και εποχή Αβέρωφ θυμάστε που τότε από την Κέρκυρα ο Αβέρωφ με συνέντευξη...
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Με συνέντευξή του, επίσημα και φωτογραφία του. Όχι μέσα γιατί στο στόμα συνεργατών μπαίνουν όλα αυτά μέσα όταν διαβάσετε το ρεπορτάζ στο στόμα συνεργατών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είχε συνάντηση όμως ο κ. Χατζηνικολάου με τον κ. Καραμανλή.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δε διάβασα κάτι τέτοιο. Μέσα στη REAL NEWS δε διάβασα κάτι τέτοιο. Δε γράφει κάτι τέτοιο μέσα. Δε γράφει μέσα ότι στο δημοσιογράφο το συγκεκριμένο είπε ο Καραμανλής αυτό. Για να ξέρουμε και τι λέμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, αλλά εγώ σας λέω τώρα ότι και είναι άρθρο προσέξτε είναι ρεπορτάζ του δημοσιογράφου. Και επιμένω σε αυτό. Δηλαδή και εμένα να μου το έλεγε ο Καραμανλής αυτό θα έκανα γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Κύριε Παπακωνσταντίνου υπάρχει ενδεχόμενο αν χάσει ο κ. Καραμανλής τις εθνικές εκλογές να φύγει από τη Νέα Δημοκρατία; Το διαβλέπετε αυτό;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό, είναι προφανές ότι, εγώ δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι κάτι το οποίο εμάς δεν μας αφορά. Το τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής αφότου χάσει τις εκλογές, είναι εσωτερικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας. Υποθέτω πως αν αυτό το οποίο διαβάσαμε όλοι μας χθες δεν ευσταθεί, τότε θα βγει και θα το διαψεύσει ο ίδιος. Περιμένω ότι θα βγει και θα πει «όχι δεν είναι έτσι, παρερμηνεύτηκα. Εγώ σκοπεύω να μείνω μετά τις επόμενες εκλογές». Να σας πω κάτι ειλικρινά, ας τα βρουν μεταξύ τους. Δεν με αφορά. Με αφορά κάτι άλλο. Με αφορά ένας πρωθυπουργός, ο οποίος φέρεται να λέει ότι κουράστηκε. Αυτό με αφορά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό σας αφορά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με αφορά ως πολίτη. Διότι η χώρα μας είναι σε μία από τις πιο κρίσιμες συγκυρίες. Περνάμε μια οικονομική κρίση. Περνάμε μία κρίση ασφάλειας του πολίτη. Είναι μία κρίση θεσμών, μια κοινωνική κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ενός κουρασμένου πρωθυπουργού. Και να σας πω κάτι. Το ζητούμενο δεν είναι εδώ η προσωπική κούραση. Οποιαδήποτε στιγμή, ο καθένας μπορεί να πει «μπάφιασα». Η αίσθηση που δίνεται είναι μιας κούρασης μιας παράταξης ολόκληρης.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι θα πει ο βουλευτής όταν ακούει ότι ο Καραμανλής κουράστηκε; Τι να πει ο απλός βουλευτής με τι κουράγιο θα πάει ο Βαρβιτσιώτης στη Β΄ Περιφέρεια για παράδειγμα λέω. Πώς θα πάει στο χωριό του ο άλλος να πει και θα του πουν «έλα εδώ κουρασμένο παλικάρι τι κάνεις; Καλώς ήρθες».
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Με πολύ κουράγιο, ζωντάνια και δύναμη. Και άλλωστε δε βλέπω εγώ τον Καραμανλή να είναι ένας κουρασμένος Πρωθυπουργός. Είναι ένας Πρωθυπουργός που από τη στιγμή που έχει ξεσπάσει η κρίση μπορώ να σας πω ότι έχει πολλαπλασιάσει και τους ρυθμούς με τους οποίους δουλεύει.
Δεν είναι ένας κουρασμένος Πρωθυπουργός. Αντιθέτως με υπευθυνότητα στέκεται στη στιγμή της κρίσης. Αυτός που δε στέκεται με υπευθυνότητα είναι η αντιπολίτευση. Η οποία το μόνο που ζητάει εδώ και 6 μήνες είναι εκλογές. Μια πιπίλα εκλογών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί δεν τις κάνετε;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εκλογές είχαμε πέρυσι. Εκλογές θα έχουμε στο τέλος της 4ετίας. Τη στιγμή της κρίσης δεν πάμε σε εκλογές. Πάμε σε ασφάλεια, πάμε σε σιγουριά, πάμε σε αποτελεσματικότητα. Βλέπετε ότι βρισκόμαστε σε μια διελκυστίνδα. Σε μια διελκυστίνδα διεθνή. Σε μια διελκυστίνδα όπου ερχόμαστε απολογούμενοι πολύ πιο έντονα για τα χρέη του παρελθόντος...
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι είχατε πει ότι δε θα βάλετε φόρους. Εγώ το θυμάμαι στη Βουλή «δε θα βάλουμε κανένα φόρο δε θα βάλουμε έκτακτη εισφορά». Φάτε στο κεφάλι χίλια έως πέντε χιλιάδες ευρώ. Δε θα παγώσουμε τους μισθούς θα πάρετε τις αυξήσεις. Πάρτε πάγωμα. Έτσι είναι κ. Βαρβιτσιώτη. Εμένα η δουλειά μου είναι να είμαι δημοσιογράφος και να είμαι δίπλα στον κόσμο.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εφόσον είστε δημοσιογράφος και παρακολουθείτε πολύ καλά το τι γίνεται αυτή τη στιγμή γίνεται μια παγκόσμια κοσμογονία την οποία ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε κανένας είχε προβλέψει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και ποια χώρα έβαλε έκτακτες εισφορές;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ποια; Όλες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πείτε μια χώρα. Μια χώρα που έβαλε έκτακτη εισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η Ιταλία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έβαλε έκτακτη εισφορά;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Έκτακτη; Διπλασίασε τους φόρους της η Ιταλία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έκτακτη εισφορά δεν έβαλε κανένας. Άλλο αυτό. Άλλο διπλασιάζω τον υπάρχοντα φόρο και άλλο λέω στον Έλληνα...
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μα τι λέτε; Χειρότερο είναι αυτό. Πολύ χειρότερο αυτό που έκανε η Ιταλία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και να σας πω και κάτι άλλο. Αν την πλήρωναν οι μεγάλοι ναι. Αλλά όταν έχω εγώ παράδειγμα ελικόπτερο αεροπλάνο δέκα τρένα και πέντε δεν ξέρω τι λεωφορεία και έχω εισόδημα 59.000 ευρώ δεν πληρώνω τίποτα. Και εσείς με 60.000 και ένα λεπτό πληρώνετε.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αντιθέτως, ένα λεπτό γιατί τα τεκμήρια έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι άρα δεν ισχύει αυτό που λέτε. Μπορείτε να δηλώνετε 59.000 ευρώ αλλά τα τεκμήρια έχουν αυξηθεί.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μόνο εισόδημα πιάνει εδώ κ. Βαρβιτσιώτη. Την πάτησαν στο Υπουργείο Οικονομικών.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μου επιτρέπετε; Εγώ θα συμφωνήσω σε ένα πράγμα με τον κ. Βαρβιτσιώτη. Ότι η χώρα πράγματι σήμερα χρειάζεται ασφάλεια, χρειάζεται σιγουριά, χρειάζεται αποτελεσματικότητα. Το βασικότερο ζητούμενο σήμερα είναι ποιος θα προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη. Όλοι ξέρουμε ότι περνάμε μία κρίση και, αυτό που βλέπει ο Έλληνας πολίτης σήμερα είναι μια κυβέρνηση η οποία, ούτε σχέδιο έχει, ούτε ξέρει πού πορεύεται, το είπε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, είπε «πάμε βλέποντας και κάνοντας».
Άλλο είναι να έχεις ένα σχέδιο και να το προσαρμόζεις με την κατάσταση, και άλλο είναι κάθε μέρα ό,τι σου ξημερώσει. Και ο κόσμος, δυστυχώς, βλέπει ότι κάθε μέρα τού ξημερώνει χειρότερη. Διότι δεν είναι δυνατό να θεωρεί αυτή η κυβέρνηση «έχοντες και κατέχοντες», κάποιον που έχει καθαρό μισθό 1.200 ευρώ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα δούμε κι εσάς γιατί εσείς δεν έχει αγγίξει ακόμα το μεγάλο κεφάλαιο είκοσι χρόνια. Δεν τους αγγίξατε ποτέ κ. Παπακωνσταντίνου.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Καλά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμα πρόταση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα τα πούμε αυτά μετά το διάλειμμα. Και τα δύο κόμματα έχετε χαράξει μια γραμμή και όσοι είναι πάνω από ένα ορισμένο εισόδημα μη μου τους κύκλους τάρατε. Πιάστε τις οφσόρ. Πάμε σε διάλειμμα.
(Διαφημιστικό διάλειμμα)
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Αλμούνια φίλες και φίλοι θα επιβάλλει αύριο θα ανακοινώσει αύριο μια σειρά δέκα μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Τι σημαίνει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα; Σημαίνει ότι αυτά τα μέτρα θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ακριβώς. Τι μπορεί να πιάσει; Θα πιάσει σπίτια θα πιάσει μισθούς θα πιάσει δώρα θα πιάσει επιδόματα. Μαζί μας Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από πλευράς Κυβέρνησης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Λέγαμε κ. Παπακωνσταντίνου ότι η Κυβέρνηση δεν αγγίζει τους μεγάλους μέχρι 150.000 ευρώ πάει η ιστορία 5.000 ευρώ το μήνα έκτακτη εισοφρά.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όχι το μήνα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εφάπαξ μια φορά.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εφάπαξ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λάθος δικό μου για το μήνα που είπα και από εκεί και πέρα ούτε εσείς είχατε αγγίξει τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Με αποτέλεσμα να πετάνε τώρα ένα ξεροκόμματα τριακοσίων ευρών ενίσχυση του εργαζόμενου και του συνταξιούχου και να του λένε «κοίταξε να δεις ζήσε με αυτή την αύξηση». Έτσι θα πάει η ιστορία;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Αυτιά, δεν είναι έτσι, με την εξής έννοια. Τα τελευταία πέντε χρόνια, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχουν χαριστεί περί το ένα δις κάθε χρόνο στους μετόχους των διακοσίων μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι, κατά κάποιο τρόπο, εμείς φορολογούσαμε περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα. Υπήρχε φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος καταργήθηκε. Φορολογούσαμε άρα περισσότερο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Συνεπώς, εμείς είχαμε μια πολιτική, η οποία προσπαθούσε να φορολογήσει τους έχοντες και τους κατέχοντες. Τώρα, έχουμε μια πολιτική, η οποία έχει μειώσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα, έχει μειώσει τη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έχει φορολογήσει τη μικρή ακίνητη περιουσία και έχει φορολογήσει, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, τη μέση ελληνική οικογένεια και τους ασθενέστερους. Είναι λοιπόν σαφές με ποιους είναι και ποιους δεν θέλουν να φορολογήσουν.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να ρωτήσω κάτι;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όχι ένα λεπτό. Όχι να πω κάτι για τη φορολογία στα ακίνητα. Εμείς το είχαμε πει και πριν βγούμε κυβέρνηση. Ότι θα κάνουμε φορολογία στα ακίνητα που θα συνοδεύει το ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη. Και γι' αυτό η φορολογία στα ακίνητα συνδυάστηκε μαζί με την απαλλαγή από φόρους γονικής παροχής από φόρους κληρονομίας. Δηλαδή δεν ήταν κάτι το οποίο έγινε στην πλάκα. Ήταν κάτι πολύ συγκεκριμένο ήταν μια θεσμική αλλαγή και ήξερε ο καθένας στο κάθε ακίνητο τι φόρος το συνοδεύει και αυτός ο φόρος συνεπάγετο και την απαλλαγή από το φόρο κληρονομίας και το φόρο γονικής παροχής.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ δε σας είπα ότι έγινε στην πλάκα. Εγώ σας είπα ότι έγινε απολύτως συνειδητά.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Και απόλυτα σε σχέση με το πρόγραμμα και αυτό που είχαμε πει στον Έλληνα πολίτη πριν μας ψηφίσει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έγινε συνειδητά με την έννοια ότι ένας μικρός ιδιοκτήτης πληρώνει, ένας μεγάλος ιδιοκτήτης δεν πληρώνει πλέον, ή πληρώνει, πολύ λιγότερα απ' ότι πλήρωνε πριν. Και το ίδιο κάνατε και στα υψηλά εισοδήματα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Οι μεγάλοι ιδιοκτήτες τα σπάνε σε δεκαπέντε παρένθετα πρόσωπα τα σπάνε σε δεκαπέντε οφσόρ και άντε βρες τους.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ας τους πιάσετε, αντί να καταργήσετε τις φορολογίες τους. Ας τους πιάσετε. Δεν είναι εκεί το ζητούμενό σας. Το ζητούμενο είναι ότι επιβαρύνατε τη μικρή ιδιοκτησία.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είδαμε και το φόρο που βάλατε εσείς στα ακίνητα των οφσόρ και άλλαξαν αμέσως οι ιδιοκτήτες σε όλα τα επίπεδα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τουλάχιστον είχαμε την πρόθεση και κάναμε την προσπάθεια.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είχατε την πρόθεση αλλά δεν είχατε κανένα αποτέλεσμα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εσείς δεν έχετε καν την πρόθεση.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πάμε σε αυτό το οποίο συζητάνε όλες οι οικογένειες. Κόβονται τα δώρα και εδώ είναι ένα τεράστιο θέμα. Και μην πει κανείς ότι δεν αγγίζουμε το δώρο. Το δώρο στο οποίο παραδοσιακά ο Έλληνας εργαζόμενος παραδοσιακά η ελληνική οικογένεια παραδοσιακά ο συνταξιούχος στηρίζονταν κόβεται αυτό. Πώς κόβεται.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πώς κόβεται;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πώς κόβεται;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πώς κόβεται κ. Αυτιά;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δια της μεθόδου του Προκρούστη.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δηλαδή;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αν κ. Βαρβιτσιώτη ήσασταν μισθωτός και είχατε 1.000 ευρώ το μήνα εισόδημα και είχατε κανονική απασχόληση 8ωρο και σας καλούσε ο εργοδότης σας ο κ. Παπακωνσταντίνου ή εγώ και σας έλεγα κ. Βαρβιτσιώτη από σήμερα ο μισθός σας δεν είναι 1.000 ευρώ γιατί δε δουλεύετε 8ωρο θα δουλεύετε 4ωρο θα έχετε ελαστικό ωράριο εργασίας και ο μισθός σας δε θα είναι 1.000 αλλά θα είναι 500 ευρώ αυτομάτως κ. Βαρβιτσιώτη το δώρο των Χριστουγέννων από 1.000 ευρώ δηλαδή ολόκληρος ο μισθός γίνεται 500 και αυτομάτως τα 250 ευρώ το δώρο του Πάσχα γίνεται το μισό του 250. Κόβεται ή δεν κόβεται το δώρο;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κόβονται συνολικά οι αποδοχές.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι. Τελειώνει το δώρο. Συνθλίβεται το δώρο. Πλίνθοι και κέραμοι το δώρο κ. Βαρβιτσιώτη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εδώ συζητάμε για μια έκτακτη κατάσταση όπου ο εργοδότης έρχεται και λέει θα δουλεύεις για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα μειωμένο ωράριο, σημαίνει μειωμένες αποδοχές. Και εδώ πέρα είναι η διελκυστίνδα ανάμεσα στο τι; Θέλουμε απολύσεις, θέλουμε κλείσιμο εταιρειών ή θέλουμε σε μία περίοδο κρίσης να διατηρήσουμε τουλάχιστον την απασχόληση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί δεν καλέσατε τους βιομήχανους να τους πείτε όταν κερδίσατε μοιράζατε τα κέρδη με τον εργαζόμενο; Δεν τα μοιράζατε. Τώρα που χάνετε γιατί να μοιραστείτε την κρίση μαζί με τον εργαζόμενο. Αυτή είναι η ιστορία κ. Βαρβιτσιώτη αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Και δεν άκουσα και από το ΠΑΣΟΚ αυτό να το λέει.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εγώ την προηγούμενη βδομάδα, αυτό που εφαρμόζουμε καταρχάς είναι ένας νόμος του ΠΑΣΟΚ. Ένας νόμος του 1998 του κ. Σημίτη...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, όχι.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Απόλυτα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, σταματήστε αυτή την καραμέλα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μα τι καραμέλα. Δεν έχει αλλάξει ο νόμος.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτός ο νόμος είναι ένας νόμος του 1990 τον έκανε ο κ. Σουφλιάς..
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τον οποίο αλλάξατε το '98.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τον οποίο βελτιώσαμε, για να δώσουμε καλύτερες ασφαλιστικές εισφορές, για να κατοχυρώσουμε περισσότερο τη μερική απασχόληση. Ας σταματήσει αυτή η ιστορία.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Οι διατάξεις είναι του 1998;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, οι διατάξεις είναι του 1990.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν το αλλάξατε δέκα χρόνια;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διότι εμείς βελτιώσαμε το νόμο αυτό.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Από το '93 έως το 2004 γιατί δεν τον αλλάξατε; Αν δε σας άρεσε ο νόμος αυτός γιατί δεν τον αλλάξατε κ. Παπακωνσταντίνου. Μη χύνετε κροκοδείλια δάκρυα εκεί που δε σας παίρνει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αφήστε να σας πω.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είχατε 11 χρόνια και δεν τον αλλάξατε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλά θα με αφήσετε να μιλήσω όμως.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αν λέτε ότι είναι νόμος του κ. Σιούφα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τελειώσατε;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ακόμα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχετε μείνει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, διότι αυτή την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα την έχει στο μυαλό του ο Ελληνικός λαός, μέχρις ότου τελειώσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Διότι είναι τα ίδια ακριβώς πράγματα. Μας χρέωσε τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μειώθηκε το ΑΕΠ τότε, αυξήθηκαν τα ελλείμματα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πώς τολμάτε να λέτε για χρέος; 106% μας αφήσατε το χρέος.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διαβάσατε τις εφημερίδες; Εφημερίδες διαβάσατε χθες; Διαβάσατε τον κ. Γιούγκερ, Πρόεδρο του Eurogroup; Ξέρετε τι είπε; Είπε ότι η Ελλάδα τα έχει κάνει μπάχαλο στα δημοσιονομικά της διότι τα τελευταία πέντε χρόνια δύο φορές μπήκατε σε επιτήρηση. Δεν τα λέμε εμείς, αν τα λέγαμε εμείς, να μας λέγατε ότι λέμε ψέματα. Σας το λέει ο κ. Γιούγκερ, ο Πρόεδρος του Eurogroup, που είναι δικός σας ιδεολογικά, της οικογένειάς σας.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μη λέτε ψέματα. Εσείς με ψέματα χτίσατε μια εικόνα. Μας δώσατε ένα έλλειμμα 1,9 και ήταν 7,1. Μα για το όνομα του Θεού.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Βαρβιτσιώτη, αυτή η ιστορία, είναι ένα άλλο μεγάλο παραμύθι. Ποιος κυβέρνησε το 2004, κ. Βαρβιτσιώτη;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ποιο παραμύθι; Ποιο παραμύθι;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με συγχωρείτε, ποιος κυβέρνησε; Εμείς ήμασταν κυβέρνηση το 2004; Το τέλος του 2004 ήταν το έλλειμμα 7% και κάτι. Ποιος το παρέδωσε 7% και κάτι; Εμείς ήμασταν κυβέρνηση;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εμείς το πήραμε δηλαδή από τον Μάρτιο ως το Δεκέμβριο και το κάναμε.. Δηλαδή τα διαλύσαμε όλα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από τον Μάρτιο μέχρι το Δεκέμβριο κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ κ. Βαρβιτσιώτη;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εμείς τα διαλύσαμε όλα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την υστέρηση των εσόδων, την υπέρβαση των δαπανών, το 2004, εμείς την κάναμε;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: 1,9...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Που κάνατε μπάχαλο τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μα είστε με τα καλά σας κ. Παπακωνσταντίνου; Όταν προϋπολογίσατε τα Ολυμπιακά Ακίνητα ότι θα κοστίσουν 1 και κοστίσανε 11; Οι δικές μας συμβάσεις ήταν οι χαριστικές στους εργολάβους που κάνατε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Που «καθαρίσατε» όλο τον κόσμο και βάλατε τους δικούς σας, τους «γαλάζιους», και διαλύθηκαν τα πάντα. Που αναγκαστήκατε το 2005 να αυξήσετε τον ΦΠΑ, τον οποίο πληρώνει κάθε ελληνική οικογένεια, αντί να έρχεστε και να απολογείστε τώρα. Είσαστε η παράταξη που, κάθε φορά που έρχεται στην εξουσία, χρεώνει τη χώρα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Σας παρακαλώ κ. Παπακωνσταντίνου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το χρέος το πήρε στο 70% το ΄89 ο Μητσοτάκης.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μα τι λέτε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το άφησε στο 110% το ΄93. Εμείς το παραδώσαμε στο 100% και πιο χαμηλά.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Στο 106 το παραδώσατε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάνετε λάθος. Χαμηλότερα το παραδώσαμε.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Στο 106 το παραδώσατε και σήμερα το έχουμε πάει 10 μονάδες κάτω.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και ξέρετε γιατί είναι πιο χαμηλό σήμερα; Γιατί κάνατε αναθεώρηση του ΑΕΠ, κ. Βαρβιτσιώτη. Να τα λέτε στον κόσμο αυτά. Μεγαλώσατε τον παρονομαστή και έτσι μειώθηκε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ. Μην λέτε ψέματα στον κόσμο. Χρεώνετε κάθε χρόνο 16 δισεκατομμύρια ευρώ. 16 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μεγαλώνει το χρέος.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, τουλάχιστον τα δικά μας νούμερα συμφωνούν μ' αυτά των Βρυξελλών. Δεν είναι κρυμμένα τα δικά μας νούμερα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και τα δικά μας συμφωνούσαν με τα νούμερα των Βρυξελλών κ. Βαρβιτσιώτη.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν συμφωνούσαν ποτέ, γιατί τότε δεν θα μπορούσε να βγάλει το δικό σας 1,9 - 7,1.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλά εσείς πήγατε και δεν καταλάβατε ότι, όταν πηγαίνατε το 2004 στις Βρυξέλλες, να τους πείτε «οι προηγούμενοι λέγανε ψέματα», δεν καταλάβατε ότι κάνετε κακό στη χώρα; Δεν κάνατε κακό στην κυβέρνηση, δεν κάνατε κακό στο ΠΑΣΟΚ. Στη χώρα κάνατε κακό.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πήγαμε στις Βρυξέλλες για να ξεκαθαρίσουμε τι κατάσταση έχουμε παραλάβει. Τα μέτρα αυτά και η πίεση αυτή θα ήταν πολύ πιο έντονη και δείτε ποια είναι η κατάσταση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οικονομιών.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διαβάζετε ξένα περιοδικά κ. Βαρβιτσιώτη; Εσείς, που είστε νέος άνθρωπος. Με συγχωρείτε, κ. Βαρβιτσιώτη, ξένα περιοδικά διαβάζετε; Διαβάσατε τον Economist, ο οποίος βγήκε με μεγάλο άρθρο και είπε, και το είπε μετά από την περίφημη απογραφή σας, ότι στην Ευρωζώνη, όποιος τα ρίχνει στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνει κακό στη χώρα του; Εσείς αυτό κάνετε. Κακό στη χώρα κάνετε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Πάμε στο δια ταύτα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο Economist δεν θέλει ούτε το ευρώ συνολικά διότι στηρίζει την αγγλική λίρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πάμε στο δια ταύτα. Πάρτε ένα μεσαίο νοικοκυριό σήμερα. Έναν άνθρωπο ο οποίος ζει με 1.100 ή 1.700 ευρώ μικτά. Με ποια έννοια αυτός ο οποίος παίρνει 1.100 ευρώ έχει οικογενειακό εισόδημα μικτά, δηλαδή στην τσέπη γύρω στα 950 ευρώ να θεωρείται πλούσιος ή αυτός που έχει δυο παιδιά, τετραμελής οικογένεια που έχει 1.700 ευρώ μικτά, δηλαδή 1.300 ευρώ καθαρά, θεωρείται πλούσιος και παγώνει η όποια αύξηση στο μισθό του; Γιατί το κάνατε αυτό; Γιατί ποιο λόγο; Γιατί να γίνει αυτό κ. Βαρβιτσιώτη. Αυτό είναι δίκαια φορολογική πολιτική;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Αυτιά, για ένα και μοναδικό λόγο. Κανένας δεν θέλει ούτε να επιβάλλει έκτακτα χαράτσια ούτε έκτακτους φόρους ούτε θέλει να βρίσκεται στη δικιά μου θέση, όλη η κυβέρνηση όπου να απολογείται απέναντι σε ανθρώπους στους οποίους ζητάμε να τα βγάλουν πολύ πιο δύσκολα φέτος.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κανένας δεν θέλει να είναι σ' αυτή την κατάσταση. Δεν θα το κάναμε...
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί; Δηλαδή όσοι έχουν πάνω από 1.000 ευρώ είναι πλούσιοι;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ένα παράδειγμα μπορώ να δώσω;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν θα το κάναμε αν πραγματικά δεν υπήρχε η ανάγκη να το κάνουμε κ. Αυτιά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, και γιατί υπάρχει ανάγκη;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Διότι μέχρι τώρα το μόνο το οποίο κάναμε ήταν φοροελαφρύνσεις.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και γιατί υπάρχει ανάγκη κ. Βαρβιτσιώτη;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν κάναμε στα πέντε χρόνια που είμαστε στην εξουσία τίποτε άλλο παρά μόνο φοροελαφρύνσεις.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε ποιους κάνατε φοροελαφρύνσεις; Αυτό είναι το ερώτημα. Και να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, για να καταλάβει ο κόσμος. Ένα εισόδημα 100.000 ευρώ φέτος πληρώνει 5.000 ευρώ λιγότερο φόρο απ' ό,τι πλήρωνε το 2004. Αυτό είναι δίκαιο; Και ένα εισόδημα 20.000 ευρώ φέτος πληρώνει περισσότερο φόρο απ' ό,τι πλήρωνε το 2004. Λοιπόν, το σε ποιους μειώσατε τους φόρους, να το πείτε καθαρά στον κόσμο.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε, αυξήσαμε...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ σας δίνω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα κ. Βαρβιτσιώτη.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τι συγκεκριμένο; Αυξήσαμε...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μειώσατε τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα, την αυξήσατε στα μεσαία και στα χαμηλά.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πήραμε το αφορολόγητο στα 10.000 που το είχατε αφήσει και το πήγαμε στα 12.000;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μα αυξήσατε τον ΦΠΑ την ίδια στιγμή. Αυξήσατε τον ΦΠΑ. Άρα, χρεώσατε όλο τον κόσμο. Τον ΦΠΑ ποιος τον πληρώνει; Τον πληρώνει η μέση οικογένεια, τον πληρώνει ο χαμηλόμισθος. Αυτός που έχει 100.000 ευρώ εισόδημα τον πειράζει ο ΦΠΑ;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Το πληρώνουν όλοι, όλοι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε αυτόν, έτσι κι αλλιώς, του χαμηλώσατε τους φορολογικούς συντελεστές.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές. Δώσαμε...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στα υψηλά εισοδήματα. Στους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Θέλετε να μιλήσουμε για την αγροτική σύνταξη πόσο την αφήσατε; Που έχει υπερδιπλασιαστεί.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βεβαίως να μιλήσουμε. Πόσο την αυξήσαμε εμείς, και πόσο την αυξήσατε εσείς.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Την έχουμε υπερδιπλασιάσει. Θέλετε να μιλήσουμε για το επίδομα ανεργίας που το αφήσατε στα 400 ευρώ και σήμερα είναι 450;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και πηγαίνετε να πείτε στους αγρότες κ. Βαρβιτσιώτη, και πείστε τους αγρότες, κ. Βαρβιτσιώτη, ότι φέτος το εισόδημά τους είναι πιο υψηλό απ' ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Πηγαίνετε.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όχι, για να τα λέμε αυτά. Να μιλήσουμε για την ανεργία που την αφήσατε στο 10,2 και σήμερα είναι στο 8; Για να ξέρουμε τι λέμε, γιατί αυτά είναι συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το πιστεύετε αυτό; Αυτό που λέτε για την ανεργία, το λέτε με σοβαρότητα;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό το πιστεύετε; Το πιστεύετε για την ανεργία;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Βαρβιτσιώτη...
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αν διαφωνείτε με τα στοιχεία τα οποία εσείς συλλέγατε με τον τρόπο με τον οποίο συλλέγατε...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ένα ερώτημα μπορώ να κάνω;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Και σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα στην καταγραφή της ανεργίας απ' ό,τι αφήσατε το 2004.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μάλιστα, περίμενα ότι θα το πείτε αυτό. Λοιπόν, το 2004 κ. Βαρβιτσιώτη, για να μαθαίνετε κιόλας, κάποιος ο οποίος...
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Σας παρακαλώ, το ύφος του δασκάλου να μην το κάνετε σε μένα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ύφος του δασκάλου είναι διότι λέτε ανακρίβειες στον κόσμο και είναι κακό αυτό.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Απόλυτα ακριβή. Απόλυτα ακριβή πράγματα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Λοιπόν, ωραία, θα σας πω εγώ κάτι και θα μου πείτε αν είναι ανακριβές. Το 2004, κάποιος ο οποίος δούλευε μέχρι και 12 ημερομίσθια το μήνα, δεν μετρούσε ως άνεργος. Το 2008, κάποιος ο οποίος δουλεύει έστω και ένα ημερομίσθιο το μήνα, δεν προσμετράται ως άνεργος. Πείτε μου τώρα αν δεν άλλαξε τίποτα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν κατάλαβα τη διαφορά που λέτε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν καταλάβατε τη διαφορά;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν κατάλαβα τη διαφορά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όλο τον κόσμο, ο οποίος δουλεύει μερικά ημερομίσθια, έχει μερικά μεροκάματα το μήνα, δεν τον μετράτε τώρα κ. Βαρβιτσιώτη.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πότε άλλαξε αυτό;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και έτσι μας λέτε ότι μειώσατε την ανεργία; Να είστε σοβαροί, σας παρακαλώ πάρα πολύ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πάμε στα θέματά μας.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, μακάρι να είχατε έστω και ελάχιστη ιδέα ποια είναι η οικονομική σας πολιτική, γιατί αυτό το οποίο ακούω είναι μια απόλυτη παροχολογία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Βαρβιτσιώτη, εγώ σας λέω συγκεκριμένα παραδείγματα κι εσείς μου λέτε γενικότητες. Εσείς μου λέτε γενικά πράγματα, για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όχι, πείτε μας εσείς τι θα κάνατε αύριο το πρωί, γιατί εγώ άκουσα δυο πράγματα από σας, ότι θα δώσετε σε όλους 1.300 ευρώ, πράγμα το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω από πού θα το βγάλετε. Πώς θα τα βγάλετε τα 1.300 ευρώ δεν έχω καταλάβει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας λέω συγκεκριμένα παραδείγματα. Πόσο λιγότερο φόρο πληρώνουν σήμερα οι πλούσιοι. Σας λέω πώς κάνατε αλχημείες με τα νούμερα της ανεργίας, κι εσείς μου λέτε παραμύθια. Εσείς μου λέτε γενικότητες περί ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Θα μας κρίνει ο κόσμος. Ο κόσμος έχει κρίνει πολύ καλά.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εγώ σας λέω πολύ απλά ότι στα συγκεκριμένα μέτρα δεν έχετε τοποθετηθεί ποτέ, διότι μας λέτε, θα δώσετε 1.300 ευρώ σε όλους και δεν μας λέτε από πού θα βρείτε τα λεφτά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχετε καν διαβάσει αυτά τα οποία λέμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Να ρωτήσω κάτι; Έκτακτη εισφορά εσείς θα βάλατε κ. Παπακωνσταντίνου;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι βέβαια.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όχι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι βέβαια κ. Αυτιά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα φορολογήσετε τους έχοντες και κατέχοντες, θα βάλετε φόρο στα ακίνητα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βεβαίως θα βάλουμε φόρο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα βάλετε φόρο στα ακίνητα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα επαναφέρουμε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Θα φορολογήσουμε την εκκλησιαστική περιουσία.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Να δούμε πού θα πάει η οικοδομή με τα μέτρα του κ. Παπακωνσταντίνου. Να δούμε πού θα πάει η οικοδομή, γιατί αν ένα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σήμερα στην οικονομία είναι ότι υπάρχει κάμψη της οικοδομής, γιατί τα 150 επαγγέλματα που δουλεύουν στην οικοδομή, οι βιομηχανίες που απασχολούν...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Βαρβιτσιώτη, δεν ανησυχείτε για την οικοδομή. Ανησυχείτε για τα μεγάλα εισοδήματα. Ανησυχείτε για τους τραπεζίτες. Ανησυχείτε γι' αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Γι' αυτούς ανησυχείτε. Για την οικοδομή, μην ανησυχείτε καθόλου.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Και άκουγα εχθές βιομηχανία αλουμινίου στη Θεσσαλονίκη η οποία λέει ότι θα πάω σε μείωση της απασχόλησης.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αν φορολογήσουμε παραπάνω λοιπόν τη οικοδομή απ' ό,τι λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, που θέλουν να τη φορολογήσουν, να δούμε πού θα πάνε τότε και όλα τα συναφή επαγγέλματα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πού θα πάνε τα έσοδα του ΙΚΑ, πού θα πάνε όλα...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Βαρβιτσιώτη, το λέτε αυτό όταν φορολογήσατε όλα τα ακίνητα; Εμείς τα φορολογήσαμε όλα τα ακίνητα; Το ΕΤΑΚ ποιος το έβαλε; Εμείς το βάλαμε;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Για να πάμε τώρα στα θέματά μας.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά εμείς μειώσαμε τους φόρους μεταβίβασης.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μειώσατε τους φόρους στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τους καταργήσατε. Τις μεγάλες περιουσίες ελαφρύνατε. Μα είναι απολύτως ξεκάθαρο αυτό το οποίο κάνατε.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μειώσαμε, καταργήσαμε την αδικία που ήταν ο πατέρας που φτιάχνει δυο διαμερισματάκια να δώσει στα παιδιά του που πλήρωνε το μισό διαμέρισμα σε φόρο. Καταργήσαμε αδικίες του συστήματος χρόνιες με αυτό το νόμο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ειδικά τις αδικίες στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στη μεγάλη περιουσία! Εκεί να δείτε πόσες αδικίες καταργήσατε!
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εδώ έχουμε μάχη «ξεκούραστων» στη Νέα Δημοκρατία. Τα μηνύματα Καραμανλή ανοίγουν νέο κύκλο αναταραχής και επιτείνουν το κλίμα ηττοπάθειας.
Στη «REALNEWS» λοιπόν, την οποία επικαλείται σήμερα η εφημερίδα τα «ΝΕΑ»: «Είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για περισσότερο από δώδεκα χρόνια, έχω κουραστεί» φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί ο Πρωθυπουργός και επικαλείται τα όσα γράφει η «REALNEWS» στο αποκλειστικό δημοσίευμα εδώ του Νίκου Χατζηνικολάου. «Αν χάσω, φεύγω. Θα τα δώσω όλα για τις εκλογές». Και βέβαια μέσα λέει πάρα πολλά, πάρα πολλά το ρεπορτάζ.
Να ρωτήσω κάτι κ. Παπακωνσταντίνου; Αν ο Καραμανλής πει ότι πάει για Πρόεδρος Δημοκρατίας θα τον ψηφίσετε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Αυτιά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, δεν είναι λογικό το ερώτημα; Κουράστηκα, και να του πει ο Γιώργος: κουράστηκες; Εγώ σ' ανοίγω το δρόμο, έλα παλικάρι μου, έλα για Πρόεδρος Δημοκρατίας. Ερώτημα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς δεν κάνουμε τέτοιες συμφωνίες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεν κάνατε τέτοιες συμφωνίες.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς θέλουμε ο πολίτης να εκφράσει την άποψή του, για το αν αυτή η χώρα πάει στη σωστή κατεύθυνση, ή πρέπει να αλλάξει πορεία. Αυτό το πάρα πολύ απλό. Αν είναι ευχαριστημένος ο κόσμος, να συνεχίσει να ψηφίζει Κώστα Καραμανλή και Νέα Δημοκρατία. Εάν θέλει κάτι καλύτερο, υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Εδώ τώρα...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν κάνουμε συμφωνίες κορυφής, πάρε και δώσε μου.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεν κάνετε συμφωνίες, μάλιστα. Είναι σημαντικό αυτό που λέτε: δεν κάνουμε συμφωνίες κορυφής. Δηλαδή αυτή την ώρα λέτε στον κόσμο που μας παρακολουθεί ότι εμείς δεν το έχουμε στημένο το παιχνίδι με τον Καραμανλή: κουράστηκα, φεύγω από Πρωθυπουργός, έλα Πρόεδρος Δημοκρατίας. Έτσι;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Αυτιά, εδώ πάνε να βρουν μια άκρη με τον κ. Σημίτη τι θα κάνουν.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λοιπόν, να ρωτήσω κάτι;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τον Πρωθυπουργό μέχρι εχθές, του οποίου τα επιτεύγματα θεωρείται ότι, για τα οποία πανηγυρίζουν, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο πώς θα τον εντάξουν πάλι στο σύστημα. Και να πω και κάτι;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να ρωτήσω κάτι; Ο Καραμανλής πόσα χρόνια είναι Πρόεδρος; 12 χρόνια είναι Πρόεδρος;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είμαστε πρόθυμοι να συγκρίνουμε οποιαδήποτε τετραετία ή οκταετία ΠΑΣΟΚ, με οποιαδήποτε περίοδο Νέας Δημοκρατίας. Είναι πάρα πολύ απλό. Όταν εσείς ερχόσασταν στην εξουσία, τα πράγματα πήγαιναν προς το χειρότερο. Όποτε το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, πήγαινε τη χώρα μπροστά. Με δυσκολίες, σηκώναμε τα μανίκια ψηλά, δουλεύαμε και ο κόσμος έβλεπε αποτέλεσμα. Έβλεπε αποτέλεσμα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, θέλετε να πάμε στο παρελθόν, αλλά εγώ κι εσείς που είμαστε νέοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να γυρνάμε στη δεκαετία του ΄80 που πήρατε το δημόσιο χρέος στο 20% και το...
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένα λεπτό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μισό λεπτό κ. Αυτιά.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Με δανεικά δώσατε τα πάντα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Αυτιά, μια λέξη.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βεβαίως.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Βαρβιτσιώτη, θέλω να μου πείτε τι άφησε στο κοινωνικό κράτος αυτή η κυβέρνηση και οποιαδήποτε διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τι άφησε πίσω στη χώρα. Τριετία Μητσοτάκη, για τι πράγμα είμαστε περήφανοι ακριβώς; Πενταετία Καραμανλή, τι είναι αυτό που θα αφήσει πίσω της; Πείτε μου ένα πράγμα.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τι είναι αυτό που θα αφήσει πίσω της;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι. Ένα πράγμα, πείτε μου.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Θα αφήσει καταρχάς...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πείτε ένα μεγάλο έργο, μια μεγάλη επιτυχία της χώρας. Όχι τη Eurovision.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένα λεπτό παιδιά, αυτά που λέει η εφημερίδα...
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε, να ξεκαθαρίσουμε κάτι κ. Αυτιά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Βαρβιτσιώτη...
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Να πάρει ο κ. Παπακωνσταντίνου...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βάλατε τη χώρα στην ΟΝΕ; Κάνατε τίποτα τέτοιο; Κάνατε μεγάλα έργα;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Γιατί βάλατε εσείς τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Παπακωνσταντίνου; Είσαστε με τα καλά σας;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Βαρβιτσιώτη, για ακούστε εδώ.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εμείς τη βάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πείσμα του ΠΑΣΟΚ και όλων των δυνάμεων...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πράγματι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα, όμως, μηδέν.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Και σε πείσμα του Ανδρέα Παπανδρέου και κρατήσαμε μια οκταετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την τότε ΕΟΚ, κρατήσαμε την πολιτική του αστερίσκου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Βαρβιτσιώτη, όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποιος την οδήγησε;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ήμασταν το μαύρο πρόβατο που πήγαινε και έβαζε σε κάθε Συμβούλιο Κορυφής κι έναν αστερίσκο. Αυτό κάναμε τότε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για τα μαύρα πρόβατα μη μιλάτε πολύ.
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτά που κάνουν σήμερα οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και για τις οποίες λέμε ότι δεν έχουν ευρωπαϊκό όραμα...
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διαβάζετε ξένες εφημερίδες, βλέπετε ξένες τηλεοράσεις, κ. Βαρβιτσιώτη,