Κυρίες και κύριοι,
Καταρχήν επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για την σύγκλιση της 14ης Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών. Σε μια ιδεατή κατάσταση, η πρώτη μου συμμετοχή στο εν λόγω Συμβούλιο, θα ελάμβανε χώρα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον ευημερίας και ανάπτυξης. Αλλά, όπως μας περιέγραψε και ο κ. Παπαθανασίου, δεν ζούμε σε έναν ιδεατό κόσμο, το αντίθετο θα έλεγα.
Την στιγμή αυτή, δύο είναι οι πρωταρχικοί στόχοι του Υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά την προώθηση και την προστασία των Ελληνικών εξαγωγών:
Καταρχήν, θα πρέπει να εδραιώσουμε και κυρίως να προστατεύσουμε την παρουσία μας σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως είναι τα Βαλκάνια, η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Παρευξείνιες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινήσαμε ήδη μια σειρά από επαφές με τις Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, ούτως ώστε να γίνουμε κοινωνοί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και να συνεισφέρουμε στην επίλυση τους, διαμέσου παρεμβάσεων μας στην πολιτική ηγεσία των χωρών αυτών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισκέφθηκα ήδη την Αλβανία και τη Σερβία προ ολίγων εβδομάδων, όπου είχα διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, στα οποία έθεσα τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στις χώρες αυτές ενώ έχει προγραμματιστεί ήδη και η μετάβαση μου στην Ρουμανία μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.
Ακριβώς λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας και σε πείσμα των τάσεων προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθίσταται θα έλεγα αναγκαία η παρουσία και η στήριξη μας προς τους Έλληνες επιχειρηματίες στην περιοχή.
Παράλληλα, κατά τις επαφές μου, και τούτο είναι ιδιαίτερης σημασίας, έδωσα συνεχείς διαβεβαιώσεις για την συνέχιση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν σας κρύβω ότι η βασική ανησυχία των διαφόρων συνομιλητών μου, αλλά και της κοινής γνώμης, είναι ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα μειώσουν την δραστηριότητα τους στην περιοχή, ή ακόμα και ότι θα αποχωρήσουν. Βεβαίως, δεν παρέλειψα να τονίσω επανειλημμένα ότι τέτοιες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες. Όμως, το γεγονός και μόνο ότι οι φήμες αυτές απασχολούν τους συνομιλητές μας, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και πρωταρχικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η διάψευσή τους με έμπρακτο τρόπο.
Έτερο βασικό ζήτημα είναι η ανάγκη να αντισταθούμε στην τάση να γινόμαστε εσωστρεφείς. Η τάση αυτή μακροπρόθεσμα θα αποβεί βλαβερή για την οικονομία μας. Αντιθέτως, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Αυτήν την στιγμή, κατέχουμε μια δεσπόζουσα θέση στα Βαλκάνια, την οποία δεν θα πρέπει να χαθεί. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που δεν έχει μολυνθεί από τοξικά ομόλογα θα πρέπει να δράσει ως ενισχυτικός παράγοντας που θα δημιουργήσει τις βάσεις τις οποίες θα εκμεταλλευθούμε στο μέλλον.
Επίσης, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ελλάδα συνεχίζει, με εντεινόμενους ρυθμούς, την προσπάθειά της για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών της, τη μετεξέλιξή της από χώρα κατανάλωσης σε χώρα διαμετακόμισης ενέργειας και την ανάπτυξή της ως κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς επιχειρηματικής δράσης.
Ο δεύτερος βασικός μας στόχος είναι η διάνοιξη νέων προοπτικών και, όπως ανέφερα και πριν, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για την δημιουργία νέων αγορών, ή την ενίσχυση άλλων υπαρχόντων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από δραστηριότητες, η πρώτη εκ των οποίων ήταν η σύγκληση μιας άτυπης συνόδου για την ανάπτυξη της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κέρκυρα. Δεδομένου ότι η χώρα μας ασκεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο την Προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, είχαμε την ευκαιρία να φέρουμε μαζί πλήθος επιχειρηματιών από τις εμπλεκόμενες χώρες, όπως η Ιταλία, η Αλβανία, αλλά και η Σερβία, προκειμένου να θέσουμε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταξύ μας επαφών. Λαμβάνοντας υπόψη και την παρούσα συγκυρία, η πρωτοβουλία αυτή έφερε αποτελέσματα. Παράλληλα, προγραμματίζουμε για τα τέλη Μαΐου την διοργάνωση στην Αθήνα ενός συνεδρίου, αφιερωμένου στην Αφρική με τον τίτλο “Africa Days”. Σκοπός μας είναι αφενός να προβάλουμε το έργο που κάνουμε, ιδιαίτερα στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας, αλλά επίσης, κάνοντας και χρήση των προσβάσεων που μας επιτρέπει η παρουσία Ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή, να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων με τις χώρες αυτές, και ιδιαίτερα την αύξηση των εξαγωγών.
Οι καιροί δεν επιτρέπουν την ανάληψη μεγάλων επιχειρηματικών αποστολών. Τούτο, βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τις δραστηριότητες μας στο εξωτερικό. Αντιθέτως, θα πρέπει να διοργανώσουμε στοχευμένες αποστολές σε συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες θα έχουν απτά αποτελέσματα. Ήδη είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τον ΟΠΕ και τον ΕΟΤ για συνδυασμένες αποστολές που θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, προγραμματίζω να μεταβώ στις 8 και 9 Απριλίου στο Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα η οποία δεν έχει επηρεασθεί ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση και στην οποία υπάρχουν προοπτικές για τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα στις προτεραιότητες για την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών βρίσκονται και άλλες χώρες όπως η Αλγερία, η Λιβύη το Ιράκ και άλλες στην Κεντρική Ασία και τον Αραβικό Κόλπο.
Παρέλκει πιστεύω να επισημάνω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει έμπρακτα τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μέσω του δικτύου των Πρεσβειών και των Γραφείων Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων ανά τον κόσμο. Οι εν λόγω αρχές έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων, την προστασία των ελληνικών εμπορικών συμφερόντων και την επίλυση των προβλημάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
Παράλληλα θέσαμε σε λειτουργία δύο διαδικτυακούς τόπους, το www.agora.mfa.gr που περιέχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από τα γραφεία ΟΕΥ που λειτουργούν σε 49 χώρες και το www.aidfunding.gr για την παρουσίαση των διεθνών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Κυρίες και κύριοι,
Στόχος της χώρας μας είναι να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική που απέκτησε τα τελευταία χρόνια να αξιοποιήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αποφασισμένο να σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων και των παραγωγικών φορέων. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναδείξουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Σας ευχαριστώ.